Logo De Belofte

ARNHEM - De SP-fractie in Arnhem heeft een verzoek neergelegd om Yildirim Usta van DENK/Verenigd Arnhem voor de gemeenteraad de nodige vragen te stellen, een zogenoemde interpellatie. De partij wil dat Usta opheldering geeft over de betrokkenheid van zijn partijgenoot Talip Aydemir bij de nieuwssite Haber Arnhem én zijn eigen opmerkingen in een eerder debat kritisch tegen het licht houdt.

Gerrie Elfrink van de SP stipt aan dat Usta namens de gemeente Arnhem vertegenwoordiger is in de zogeheten Eurregio RijnWaal, een samenwerking tussen Nederland en Duitsland in de grensregio.

Elfrink vindt het niet kunnen dat Usta in het licht van die functie onlangs de termen 'Staatssicherheitsdienst' (de Duitse binnenlandse veiligheids- en inlichtingendienst in de DDR, red.) en 'Lebensraum' (Duitse term voor levensruimte die de nationaalsocialistische partij gebruikte in Duitsland, red.) bezigde toen hij het debat aanging met de SP en de PVV. 'Hij deed dat op een heel gemakkelijke wijze en dat vinden wij buitengewoon onfatsoenlijk', licht Elfrink toe. Hij vraagt zich af hoe Usta daar nu over denkt.

'Dit is geen maatstaf'

Aan Omroep Gelderland laat Usta weten dat het gebruik van de woorden 'Staatssicherheitsdienst' en 'Lebensraum' in zijn ogen niets betekenen voor een samenwerking met de Duitse collega's.

'Ik zie niet in waarom wij nu opeens deze woorden gaan gebruiken als maatstaf voor een samenwerking. Het zou wat zijn als deze twee woorden de samenwerking zouden belemmeren', aldus het Arnhemse gemeenteraadslid. 

Haber Arnhem

Namens de SP-fractie wil Elfrink ook opheldering over de rol die DENK/Verenigd Arnhem-lid Talip Aydemir zou spelen bij Haber Arnhem. Deze nieuwssite kwam recent in het nieuws. Op Haber Arnhem worden Turkse Nederlanders gewaarschuwd niet te spreken met landgenoten die kritisch zijn over de Turkse president Erdogan.

'Neem ze niet te serieus, en blijf gewoon een wijntje met ze drinken. Hoe meer je met deze gasten omgaat, hoe meer last je hier van gaat krijgen vanwege de onzin die ze uitkramen over Turkije. Een gewaarschuwd mens telt voor twee', gaf de nieuwssite aan. Dat leidde in de nationale pers tot flinke kritiek.

'Geen directeur'

De SP-fractie gaf aan dat Aydemir de kennelijk verantwoordelijke directeur is van Haber Arnhem. DENK/Verenigd Arnhem spreekt dat tegen. 'Hij schrijft zo nu en dan (sport)artikelen voor deze website, maar is verder niet betrokken bij de totstandkoming van de uiteindelijke artikelen', verweert de partij zich.

'Het is betreurenswaardig dat de SP een artikel wenst te linken aan DENK/Verenigd Arnhem zonder enige kennis van zaken. DENK/Verenigd Arnhem is uiteraard tegen alle vormen van intimidatie en bedreigingen', maakt de partij duidelijk in een reactie.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend