Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het geld had beter gestoken kunnen worden in duurzaam doen, in plaats van de wereld laten zien dat je duurzaam bent. Nu Nijmegen een half jaar onderweg is als Groene Hoofdstad van Europa 2018, is er kritiek op het duurzaamheidsfeestje.

'Feestjes hebben we genoeg in de stad. De Vierdaagse bijvoorbeeld', zegt fractievoorzitter Inge van Dijk van de VVD. 'Dat geld hadden we beter kunnen steken in huizen van het gas halen of subsidie voor zonnepanelen.'

Ambities hoger dan budget

Fractievoorzitter Paul Eijgenhuisen van de lokale partij VoorNijmegen.Nu deelt die kritiek: 'Van dat geld hadden we 50-duizend vierkante meter zonnepanelen kunnen aanleggen. Da's drie wijken in Dukenburg. Eerlijk gezegd was ik vanaf dag één al verschrikkelijk cynisch over dit verhaal.'

Kijk hier naar een item over Green Capital. Tekst loopt door onder de video. 

Nijmegen stak 1,4 miljoen euro in het budget van de organisatie van Green Capital. De provincie deed daar een miljoen bij. De begroting is sluitend, liet de organisatie onlangs weten, maar de ambities reiken hoger dan het geld dat beschikbaar is.

'Geld klotst niet tegen de plinten'

Daarom vroeg Green Capital om meer geld en Nijmegen heeft besloten dat toe te kennen. Twee ton boven op de eerder verstrekte 1,4 miljoen. Daarbij wordt nog €300.000 euro vrijgemaakt aan concrete projecten om burgers meer te kunnen betrekken bij de duurzaamheidsdoelstellingen van het Green Capitaljaar. Dat geld kom uit het programma Duurzaamheid van de begroting.

'Daar hebben we wel moeite mee', vervolgt VVD-fractievoorzitter Van Dijk: 'Het geld klotst niet tegen de plinten in Nijmegen. Sterker, we hebben een probleem. Een groot probleem.' En dat voor 'een feestje voor de happy few', betuigt VoorNijmegen.Nu-fractievoorzitter Eijgenhuijsen. Van Dijk: 'Dit feestje komt bij veel Nijmegenaren niet echt aan'.

Geen rijksbijdrage

Of zoals de organisatie het zelf formuleert: 'Green Capital is primair een Europees jaar voor professionals. Met eventuele extra middelen kunnen we de wijken en de jeugd nog beter betrekken en de publiekscommunicatie beter oppakken. Zie ook evenementen, zoals het Spiegelwaalconcert.' Al vragen ze zich bij de VVD af wat zo'n concert in alle eerlijkheid bijdraagt aan duurzaamheid.

Het college motiveert de extra bijdrage in een brief aan de raad door te wijzen op wat Green Capital de stad inmiddels allemaal heeft opgeleverd, waaronder veel aandacht vanuit het buitenland en inititiatieven van burgers om hun leefomgeving te vergroenen. Een ander argument voor meer geld is dat er, ondanks 'intensieve lobby', geen financiering vanuit het Rijk naar Nijmegen komt voor het vieren van het Groene Hoofdstad-jaar.

Zie ook:

 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Studentenhuis 'totaal verrast' dat Nijmegen vergunning weigert

  19 februari 2020
  NIJMEGEN - Totaal verrast waren ze naar eigen zeggen. De eigenaren van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel toen zij halverwege 2018 horen kregen dat ook zij een vergunning nodig hadden voor het dispuuthuis waar ze zelf ook nog hebben gewoond. Volgens hen blijkt uit diverse signalen van de gemeente dat hun huis al legaal verhuurd was. Dat zeiden ze woensdag tegen de bestuursrechter, die moet beslissen over het lot van het studentenhuis.
 • Zo komt het nieuwe station in Nijmegen er uit te zien

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Het fietspad bij het nieuwe station in Nijmegen wordt verdiept aangelegd. Dat is één van de meest markante veranderingen van het stationsgebied die het college dinsdag presenteerde. Hierdoor hoeven fietsers en bussen elkaar niet meer te kruisen waarmee een eind komt aan een van de meest gevaarlijke punten in Nijmegen.
 • Studenten in Nijmegen binnenkort dakloos?

  18 februari 2020
  NIJMEGEN - Blijft één van de oudste dispuuthuizen van Nijmegen bestaan of komt er een einde aan een traditie van dertig jaar? Dat is in handen van de bestuursrechter die woensdag moet beslissen over het lot van dispuuthuis THOR aan de Bijleveldsingel 80. De eigenaren van het pand zijn in beroep gegaan tegen de weigering van Nijmegen om een vergunning af te geven voor het studentenhuis.
 • Burgemeester Bruls: 'Sommige bedelaars verdienen beter dan ik'

  13 februari 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen komt eind maart met een plan van aanpak tegen de overlast van dak- en thuislozen en bedelaars in het centrum van de Waalstad. Dat heeft hij de raad woensdagavond laten weten. Of daarbij ook een bedelverbod wordt ingesteld, is nog niet zeker.

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend