Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het geld had beter gestoken kunnen worden in duurzaam doen, in plaats van de wereld laten zien dat je duurzaam bent. Nu Nijmegen een half jaar onderweg is als Groene Hoofdstad van Europa 2018, is er kritiek op het duurzaamheidsfeestje.

'Feestjes hebben we genoeg in de stad. De Vierdaagse bijvoorbeeld', zegt fractievoorzitter Inge van Dijk van de VVD. 'Dat geld hadden we beter kunnen steken in huizen van het gas halen of subsidie voor zonnepanelen.'

Ambities hoger dan budget

Fractievoorzitter Paul Eijgenhuisen van de lokale partij VoorNijmegen.Nu deelt die kritiek: 'Van dat geld hadden we 50-duizend vierkante meter zonnepanelen kunnen aanleggen. Da's drie wijken in Dukenburg. Eerlijk gezegd was ik vanaf dag één al verschrikkelijk cynisch over dit verhaal.'

Kijk hier naar een item over Green Capital. Tekst loopt door onder de video. 

Nijmegen stak 1,4 miljoen euro in het budget van de organisatie van Green Capital. De provincie deed daar een miljoen bij. De begroting is sluitend, liet de organisatie onlangs weten, maar de ambities reiken hoger dan het geld dat beschikbaar is.

'Geld klotst niet tegen de plinten'

Daarom vroeg Green Capital om meer geld en Nijmegen heeft besloten dat toe te kennen. Twee ton boven op de eerder verstrekte 1,4 miljoen. Daarbij wordt nog €300.000 euro vrijgemaakt aan concrete projecten om burgers meer te kunnen betrekken bij de duurzaamheidsdoelstellingen van het Green Capitaljaar. Dat geld kom uit het programma Duurzaamheid van de begroting.

'Daar hebben we wel moeite mee', vervolgt VVD-fractievoorzitter Van Dijk: 'Het geld klotst niet tegen de plinten in Nijmegen. Sterker, we hebben een probleem. Een groot probleem.' En dat voor 'een feestje voor de happy few', betuigt VoorNijmegen.Nu-fractievoorzitter Eijgenhuijsen. Van Dijk: 'Dit feestje komt bij veel Nijmegenaren niet echt aan'.

Geen rijksbijdrage

Of zoals de organisatie het zelf formuleert: 'Green Capital is primair een Europees jaar voor professionals. Met eventuele extra middelen kunnen we de wijken en de jeugd nog beter betrekken en de publiekscommunicatie beter oppakken. Zie ook evenementen, zoals het Spiegelwaalconcert.' Al vragen ze zich bij de VVD af wat zo'n concert in alle eerlijkheid bijdraagt aan duurzaamheid.

Het college motiveert de extra bijdrage in een brief aan de raad door te wijzen op wat Green Capital de stad inmiddels allemaal heeft opgeleverd, waaronder veel aandacht vanuit het buitenland en inititiatieven van burgers om hun leefomgeving te vergroenen. Een ander argument voor meer geld is dat er, ondanks 'intensieve lobby', geen financiering vanuit het Rijk naar Nijmegen komt voor het vieren van het Groene Hoofdstad-jaar.

Zie ook:

 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

  28 september 2021
  NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
 • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

  28 september 2021
  NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
 • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

  27 september 2021
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
 • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

  01 september 2021
  NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend