Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het geld had beter gestoken kunnen worden in duurzaam doen, in plaats van de wereld laten zien dat je duurzaam bent. Nu Nijmegen een half jaar onderweg is als Groene Hoofdstad van Europa 2018, is er kritiek op het duurzaamheidsfeestje.

'Feestjes hebben we genoeg in de stad. De Vierdaagse bijvoorbeeld', zegt fractievoorzitter Inge van Dijk van de VVD. 'Dat geld hadden we beter kunnen steken in huizen van het gas halen of subsidie voor zonnepanelen.'

Ambities hoger dan budget

Fractievoorzitter Paul Eijgenhuisen van de lokale partij VoorNijmegen.Nu deelt die kritiek: 'Van dat geld hadden we 50-duizend vierkante meter zonnepanelen kunnen aanleggen. Da's drie wijken in Dukenburg. Eerlijk gezegd was ik vanaf dag één al verschrikkelijk cynisch over dit verhaal.'

Kijk hier naar een item over Green Capital. Tekst loopt door onder de video. 

Nijmegen stak 1,4 miljoen euro in het budget van de organisatie van Green Capital. De provincie deed daar een miljoen bij. De begroting is sluitend, liet de organisatie onlangs weten, maar de ambities reiken hoger dan het geld dat beschikbaar is.

'Geld klotst niet tegen de plinten'

Daarom vroeg Green Capital om meer geld en Nijmegen heeft besloten dat toe te kennen. Twee ton boven op de eerder verstrekte 1,4 miljoen. Daarbij wordt nog €300.000 euro vrijgemaakt aan concrete projecten om burgers meer te kunnen betrekken bij de duurzaamheidsdoelstellingen van het Green Capitaljaar. Dat geld kom uit het programma Duurzaamheid van de begroting.

'Daar hebben we wel moeite mee', vervolgt VVD-fractievoorzitter Van Dijk: 'Het geld klotst niet tegen de plinten in Nijmegen. Sterker, we hebben een probleem. Een groot probleem.' En dat voor 'een feestje voor de happy few', betuigt VoorNijmegen.Nu-fractievoorzitter Eijgenhuijsen. Van Dijk: 'Dit feestje komt bij veel Nijmegenaren niet echt aan'.

Geen rijksbijdrage

Of zoals de organisatie het zelf formuleert: 'Green Capital is primair een Europees jaar voor professionals. Met eventuele extra middelen kunnen we de wijken en de jeugd nog beter betrekken en de publiekscommunicatie beter oppakken. Zie ook evenementen, zoals het Spiegelwaalconcert.' Al vragen ze zich bij de VVD af wat zo'n concert in alle eerlijkheid bijdraagt aan duurzaamheid.

Het college motiveert de extra bijdrage in een brief aan de raad door te wijzen op wat Green Capital de stad inmiddels allemaal heeft opgeleverd, waaronder veel aandacht vanuit het buitenland en inititiatieven van burgers om hun leefomgeving te vergroenen. Een ander argument voor meer geld is dat er, ondanks 'intensieve lobby', geen financiering vanuit het Rijk naar Nijmegen komt voor het vieren van het Groene Hoofdstad-jaar.

Zie ook:

 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend