Logo De Belofte

EDE - Minder winkelruimte, meer groen en meer levendigheid. Dat is de kern van de nieuwe plannen voor het Edese centrum, waarvan het college van burgemeester en wethouders het ontwerp heeft vastgesteld.

Het winkelgebied van Ede is te groot, is één van de conclusies. Het is niet te belopen voor bezoekers, met als gevolg dat delen van het centrum slecht bezocht worden.

Winkels verdwijnen 

Het nieuwe bestemmingsplan zet een concentratie van de detailhandel in gang, met als doel het winkelgebied compacter en aantrekkelijker te maken. Winkels aan de Telefoonweg, Maanderweg en Museumplein zullen langzaam verdwijnen.

De Bospoort wordt een mengeling van wonen, werken en winkelen. Panden die niet gebruikt worden voor detailhandel krijgen een andere bestemming. Voor eigenaren die daar moeite mee hebben komt er een overgangsregeling.

Meer groen

In het kernwinkelgebied moet steeds meer groen komen. Op de Markt wordt dit al snel zichtbaar, de Groteststraat en het Kuiperplein krijgen in 2019 een inrichting met bomen. Het gemeentebestuur wil ook de aanleg van geveltuinen stimuleren.

In het bestemmingsplan wordt geregeld dat de schaatsbaan jaarlijks terug kan komen op het Raadhuisplein. Daarnaast wordt het Kuiperplein aangewezen als evenemententerrein voor onder meer de heideweek.

'Fijnere plek'

Wethouder Willemien Vreugdenhil: 'Dit bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan zijn belangrijke mijlpalen in het proces dat we enkele jaren geleden hebben ingezet. We willen het centrum van Ede een meer dorpse uitstraling geven, groener maken en mooier inrichten, zodat het een fijnere plek wordt om naartoe te komen. De eerste mooie resultaten worden nu zichtbaar en dat geeft ontzettend veel motivatie om door te gaan.' 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
 • Zorggroep wegens geldproblemen niet in nieuw sportcomplex: 'Gemiste kans'

  04 maart 2021
  DRUTEN - Zorginstelling ‘s Heeren Loo trekt zich vanwege geldproblemen terug als hoofdgebruiker van een nieuw sportpark in Druten. Dat betekent dat er extra voorzieningen voor mensen met een beperkingen uit de ontwerpplannen van het complex worden geschrapt. Een gemiste kans, vindt de wethouder.
 • 'Moskee is prima, maar niet hier', moslims zoeken al 20 jaar

  04 maart 2021
  ARNHEM - Het is het verhaal van 20 jaar zoeken, vertelt voorzitter Bahaeddin Budak van de Islamitische Unie na afloop van het debat over een volgende mogelijke nieuwe plek voor de Arnhemse Ayasofya-moskee aan Omroep Gelderland. "Het komt altijd op hetzelfde neer: een moskee is prima, maar niet hier."
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • 'Onoprechte excuses na discriminatieaffaire opnieuw klap in gezicht'

  02 maart 2021
  ARNHEM - Binnen 24 uur na de marathonvergadering over de Arnhemse discriminatieaffaire moest de gemeente via al haar communicatiekanalen excuses maken aan de stad, besloot de gemeenteraad unaniem. Maar de 'onoprechte manier' waarop ze dat vervolgens deed, wekt woede en verbazing bij verschillende partijen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend