Logo De Belofte

EDE - Minder winkelruimte, meer groen en meer levendigheid. Dat is de kern van de nieuwe plannen voor het Edese centrum, waarvan het college van burgemeester en wethouders het ontwerp heeft vastgesteld.

Het winkelgebied van Ede is te groot, is één van de conclusies. Het is niet te belopen voor bezoekers, met als gevolg dat delen van het centrum slecht bezocht worden.

Winkels verdwijnen 

Het nieuwe bestemmingsplan zet een concentratie van de detailhandel in gang, met als doel het winkelgebied compacter en aantrekkelijker te maken. Winkels aan de Telefoonweg, Maanderweg en Museumplein zullen langzaam verdwijnen.

De Bospoort wordt een mengeling van wonen, werken en winkelen. Panden die niet gebruikt worden voor detailhandel krijgen een andere bestemming. Voor eigenaren die daar moeite mee hebben komt er een overgangsregeling.

Meer groen

In het kernwinkelgebied moet steeds meer groen komen. Op de Markt wordt dit al snel zichtbaar, de Groteststraat en het Kuiperplein krijgen in 2019 een inrichting met bomen. Het gemeentebestuur wil ook de aanleg van geveltuinen stimuleren.

In het bestemmingsplan wordt geregeld dat de schaatsbaan jaarlijks terug kan komen op het Raadhuisplein. Daarnaast wordt het Kuiperplein aangewezen als evenemententerrein voor onder meer de heideweek.

'Fijnere plek'

Wethouder Willemien Vreugdenhil: 'Dit bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan zijn belangrijke mijlpalen in het proces dat we enkele jaren geleden hebben ingezet. We willen het centrum van Ede een meer dorpse uitstraling geven, groener maken en mooier inrichten, zodat het een fijnere plek wordt om naartoe te komen. De eerste mooie resultaten worden nu zichtbaar en dat geeft ontzettend veel motivatie om door te gaan.' 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend