Logo De Belofte

NIJMEGEN - Het budget voor het evenement Green Capital is niet toereikend voor alle ambities die er vooraf leefden. Dat zegt woordvoerder Melanie Marcus tegenover Omroep Gelderland.

Nijmegen mag zich in 2018 European Green Capital noemen en moet daarbij gelden als lichtend voorbeeld op het gebied van verduurzaming.

'Verschil tussen ambities en beschikbare middelen'

Toen Melanie Marcus begin dit jaar overstapte van een functie bij de Rijksoverheid naar het project Green Capital moest ze wel wennen aan het veel kleinere budget waarmee hier gewerkt moet worden. 'Eerder dit jaar was sprake van een verschil tussen ambities en beschikbare middelen. We werken er aan om dat verschil op te vullen via extra bijdragen van gemeente en provincie aan specifieke evenementen en concrete (voorbeeld)projecten.'

'Er hoeft straks geen geld bij'

Maar dat betekent volgens haar niet dat er tekorten ontstaan op de begroting. 'De begroting is altijd sluitend: we doen natuurlijk alleen de dingen die we kunnen betalen.' Volgens Marcus hoeft er dus 'straks ook geen geld bij'.

Die projectbegroting had begin 2017 volgens Marcus een bandbreedte van 3-4 miljoen euro voor evenementen, paviljoen, gastvrijheid, communicatie en organisatie. Toen rekende de organisatie nog op een rijksbijdrage van tenminste 1 miljoen. Marcus: 'Ondanks aandringen vanuit Nijmegen en de provincie is er geen rijksbijdrage in organisatiekosten gekomen, wel voor specifieke congressen.'

'Meteen in gesprek gegaan met Den Haag'

Kritiek vanuit de gemeenteraad dat er te laat is gezocht naar subsidie bij de Rijksoverheid wijst Melanie Marcus van de hand. 'Het Rijk is al vanaf 2014 op de hoogte van onze deelname in de competitie – Premier Rutte heeft zelfs een videoboodschap ingesproken – en nadat de award aan Nijmegen is toegekend zijn we meteen in gesprek gegaan met Den Haag. Zowel de gemeente als de provincie. Het commitment aan rijkszijde is groot, maar dat heeft zich niet in geld vertaald.' 

Green Capital niet zo bekend als Culturele hoofdstad 

Melanie Marcus kijkt met jaloezie naar het budget van ruim 70 miljoen waarmee Leeuwarden zich als culturele hoofdstad 2018 op de kaart kan zetten. 'Ik zou ook graag een televisiecampagne willen voor Green Capital. Buiten Nijmegen weten niet veel van mijn kennissen dat de Waalstad Green Capital is, maar ze weten wél dat Leeuwarden culturele hoofdstad is.'

Tot dusver heeft de organisatie qua 'citydressing' vooral geïnvesteerd tijdens het openingsweekend in januari. Ook in de Green Capital Week van 13 tot en met 24 juni en tijdens de Vierdaagsefeesten wil de organisatie uitstralen dat Nijmegen de Duurzame Hoofdstad van Europa is, onder andere met posters, banners en het groen aanlichten van de stad.

'Maar let op', zo waarschuwt Marcus. 'Green Capital is primair een Europees jaar voor professionals. Met eventuele extra middelen kunnen we de wijken en de jeugd nog beter betrekken en de publiekscommunicatie beter oppakken. Zie ook evenementen, zoals het Spiegelwaalconcert.'

'Er blijven geen essentiële onderdelen liggen'

Ondanks het krappe budget is Marcus van mening dat er in Nijmegen een prachtig jaar van gemaakt kan worden, onder meer omdat er allerlei sponsoring van bedrijven is. 'De totale maatschappelijke waarde van het jaar bedraagt meer dan 10 miljoen. Dat zit in de ruim 150 congressen, conferenties, festivals, challenges enzovoorts die in 2018 in Nijmegen en de regio worden georganiseerd. Heel veel mensen zetten zich hiervoor in. Verschillende evenementen worden daarnaast gesponsord.'

Volgens de organisatie blijven er 'vooralsnog geen essentiële onderdelen liggen' en blijken sponsors vaak bereid om een bijdrage te leveren. 'Het spreekt voor zich dat we met grotere budgetten nog meer zouden kunnen doen. Maar we hebben het vooral gezocht in evenementen en congressen op de maat van Nijmegen.'

Voorgangers hadden ruimere budgetten

Steden die Nijmegen voorgingen als Green Capital hadden veel ruimere budgetten. Zo had het Duitse Essen in 2017 14 miljoen euro tot zijn beschikking en een omzet van 34 miljoen. Bristol deed het in 2015 met een vergelijkbaar budget en Kopenhagen had in 2014 nóg een groter budget. 

Volgens de organisatie leeft Green Capital wel bij de mensen. 'European Green Capital 2018 leeft bij een grote groep groene koplopers, maar wordt ook steeds bekender in de hele stad en regio. Bezoekersaantallen van het paviljoen liggen op circa 500 per week, waarvan 40% internationale bezoekers. Het bezoek aan het paviljoen is groter dan verwacht.'

Ook de driedaagse Wondertuin in het openingsweekend noemt de organisatie 'een groot succes'. Er kwamen 11.000 bezoekers, terwijl er vooraf op hoogstens 5000 was gerekend. De theatershow kon niet doorgaan vanwege een instabiele hijskraan en dat is volgens Marcus 'jammer... maar dat staat volgens ons los van de bekendheid of de waardering van het jaar.'

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

  28 september 2021
  NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
 • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

  28 september 2021
  NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
 • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

  27 september 2021
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
 • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

  01 september 2021
  NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend