BENEDEN-LEEUWEN - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over zorg.
Uit het bestuursakkoord:
Het college belooft:
- Dat de basiszorg snel voor de zorgbehoeftige beschikbaar komt. Waarbij de zorgbehoeftige, in eerste instantie, het voordeel van de twijfel zal krijgen. Als achteraf toch blijkt dat er misbruik wordt gemaakt van de geboden zorgvoorzieningen, dan zal dat hard worden aangepakt.
- De zorgaanbieders, leveren zoveel mogelijk zorg op maat (zgn. vraag gestuurde zorg).
- Door gerichte subsidies maakt de gemeente het voor iedereen mogelijk om mee te doen aan de maatschappij. Dit meedoen, wordt gezien als een belangrijke zingeving aan het leven.
- Waar mogelijk wordt zorg zoveel mogelijk in de vertrouwde huiselijke sfeer verstrekt. Zo biedt de gemeente actieve ondersteuning bij de aanvraag van zorgunits of de realisatie meergeneratiewoningen. Ook worden, waar mogelijk, technische middelen (domotica) ingezet om de zelfredzaamheid te vergroten.
- Drugs is in Maas en Waal een probleem. Onze regio scoort hier boven het landelijk gemiddelde. Jongeren experimenteren in de puberfase vaak met drank, alcohol en drugs. Juist in deze kwetsbare levensfase worden gemakkelijk verkeerde besluiten genomen die de rest van het leven bepalen. Daarom zal er, samen met o.a. GGD, een plan worden gemaakt om verslavingsproblematiek te voorkomen. Het aanpakken van drugscriminaliteit en het leveren van verslavingszorg zal zeker nog noodzakelijk blijven.
Het laatste nieuws uit West Maas en Waal
-
REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
-
WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
-
DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
-
DRUTEN - Sociaal Maas en Waal (SMW) Druten gaat samen met progressieve partijen in de gemeenten West Maas en Waal, Wijchen en Beuningen de strijd aan voor een regionaal vuurwerkverbod. Ze hopen dat er voor de jaarwisseling van 2020 nog een besluit wordt genomen.
-
WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.