LICHTENVOORDE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.
Uit het bestuursakkoord
Het college belooft:
- Woningbouw vindt plaats binnen bestaande woonkernen, waarbij inbreiding voorgaat op uitbreiding.
- We voeren de woonvisie uit, waarbij we de komende vijf jaar circa 300 woningen toevoegen. Uitdaging hierbij is de juiste woning op de juiste plaats voor de juiste doelgroep.
- We ondersteunen en investeren in het gebruik van flexibele woonconcepten (escargots, tiny-houses, tijdelijke woonvormen korter dan 10 jaar, woningsplitsing en kamerbewoning).
- We ondersteunen het aanpassen van particuliere woningen (levensloopbestendig, geschikt maken voor de levensfase) met een lening voor woningaanpassingen. Dit doen we in samenhang met de duurzaamheidsleningen en energieneutraal aanpassen van woningen.
- We voeren een pilot uit met een woonconsulent die vanuit één integrale ingang advies geeft over alle vragen rondom de woning, zoals woningaanpassingen, het voorkomen van leegstand en het energieneutraal krijgen van de woning. (
- We maken stevige prestatieafspraken met de woningcorporaties met betrekking tot betaalbare en geschikte sociale woningbouw.
Het laatste nieuws uit Oude IJsselstreek
-
NETTERDEN - Camiel Vanderhoeven is verkozen tot nieuwe lijsttrekker van D66 in Oude IJsselstreek. Hij volgt daarmee Ine Woudstra op, die op dit moment als lijsttrekker een eenmansfractie van de democratische partij in de gemeenteraad vormt.
-
GENDRINGEN - Het nieuw op te richten Burgerinitiatief Energie in Oude IJsselstreek heeft de gemeenteraad maandagavond opgeroepen om het besluit omtrent een mogelijke tweede tranche aan zonnepanelen voorlopig op pauze te zetten. Daarnaast wil het burgerinitiatief de steun krijgen van de gemeenteraad om uiteindelijk het heft in eigen handen te nemen.
-
SILVOLDE - Gemeente Oude IJsselstreek heeft twee panden in Silvolde aangewezen als drugspand en verzegeld. Dat maakte de gemeente woensdag bekend. In totaal zijn er dit jaar zes panden in de gemeente om een soortgelijke reden op slot gegaan.
-
ETTEN - Buurtbewoners aan de Zeddamseweg in Etten zijn niet blij met de toekomstige plannen voor een crematorium. De raad van Oude IJsselstreek stemde vorige week in met het bestemmingsplan, maar de buurt gaat zich beraden over vervolgstappen.
-
ULFT - Burgemeester Otwin van Dijk trok tijdens de nieuwjaarsreceptie van Oude IJsselstreek in Terborg de parallel tussen de legende van Sint Joris en de huidige tijd. Sint Joris is de beschermheilige van de stad die dit jaar viert dat het 600 jaar geleden stadsrechten kreeg.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.