Logo De Belofte

DOETINCHEM - De coalitie in Doetinchem kan in goede samenwerking van start, al was de verhoging van het aantal FTE wethouders van vijf naar 5,25 wel een punt. Desondanks stemden 22 van de 31 raadsleden voor het akkoord, alleen PvdA, SP en Lokaal Belang Doetinchem (LBD) waren tegen en kwamen met felle kritiek.

'Zonder Maria Martens was dit ook het college geworden', begon PvdA-fractievoorzitter Steven Kroon zijn betoog. 'Doetinchem gaat nog vier jaar op de rechts confessionele tour. Wij zullen dan ook nog meer oppositie voeren om ook het linkse geluid te laten horen. Wie weet wordt de koers dan wat verlegd.' 

Hardere bewoordingen

In nog hardere bewoordingen sloot LBD-fractievoorzitter Henri George Moïze de Chateleux zich bij hem aan. 'Ik heb zelden zo’n inhoudsloos stuk gelezen. Het is geen blijk van vertrouwen dat de oppositie mee mag praten over het akkoord en dat zij de punten van te voren niet krijgen', stak LBD-fractievoorzitter Henri-George Moïze de Chateleux van wal. Volgens hem is de coalitieagenda te weinig concreet om een echte agenda te noemen. 'Ik zou het liever een agenda'tje noemen. Desondanks zullen we de uitgestoken hand voor samenwerking aanvaarden, als de voorstellen die komen Doetinchem vooruit helpen.'

Aantal wethouders

Wat voor meer partijen een punt was, was het feit dat het aantal wethouders net als in de vorige periode op vijf blijft en in aantal FTE zelfs met 0,25 omhoog gaat. PvdA, SP, GBD en LBD waren daar niet zo blij mee. Kroon: 'In Winterswijk gaan ze zelfs terug van vier naar drie, is er daar dan niks te doen? Dat lijkt me niet.' 

GBD vond dat vijf wethouders voldoende is en LBD vroeg zich af of er wel voldoende nagedacht was over de financiële onderbouwing. Niet verrassend was dat de coalitiepartijen CDA, VVD, D66, GroenLinks (GL) en CU/SGP allemaal positief waren over het akkoord en dus instemden, aangevuld met Gemeente Belangen Doetinchem (GBD) en de Partij voor Lokaal Maatwerk (PvLM).

Daarmee konden de wethouders Ingrid Lambregts en Rens Steintjes (CDA), Maureen Sluiter (VVD), Jorik Huizinga (D66), Frans Langeveld (GL) en Henk Bulten (CU/SGP) geïnstalleerd worden en is het nieuwe college van B&W officieel van start gegaan.

 

 

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend