Logo De Belofte

DOETINCHEM - Doetinchem borduurt met het nieuwe coalitieakkoord voort op de huidige duurzame koers van de gemeente. Dat maakten de fractievoorzitters maandagmiddag bekend. Tevens zijn Rens Steintjes van het CDA en Jorik Huizinga van D66 twee nieuwe gezichten in het beoogde college.

'Het is ontzettend prettig om te merken dat de vijf partijen die nu de coalitie gaan vormen - CDA, VVD, ChristenUnie-SGP, D66 en GroenLinks - elkaar op de inhoud heel soepel vonden', vertelt Ingrid Lambregts van het CDA. 'Dat komt mede omdat we er wederom voor gekozen hebben om niet te werken aan een dichtgetimmerd akkoord waar alle details in vastgelegd zijn, maar aan een coalitieagenda op hoofdlijnen.'

De drie thema's die centraal staan in het coalitieakkoord zijn Doetinchem centrumstad, sterke samenleving en een veranderende leefomgeving. Volgens Lambregts liggen er concrete ideeën op tafel. Zo is er vanuit het Rijk de kans om een pilot over aardgasloze wijken op te gaan pakken. 'Steeds vaker zul je zien dat wij niet als gemeente alleen, maar in samenspraak met provincie, Rijk en nadrukkelijk ook Duitsland en andere regio's, onderwerpen gaan oppakken', laat Lambregts weten. 'En die ruimte biedt deze agenda.'

D66'er Huizinga heeft er zin in

Beoogd wethouder Jorik Huizinga van D66 heeft zin om aan de slag te gaan met zijn nieuwe functie. 'Ik zie er naar uit om het goede te gaan doen voor de inwoners van Doetinchem', zegt Huizinga. Even zag het er naar uit dat oud-wethouder Kees Telder in het college terug zou keren, maar Telder besloot na gesprekken over de portefeuilles toch niet aan de slag te gaan voor Doetinchem.

Huizinga zal zich vooral op een hoofdthema gaan richten. 'De meeste onderdelen van mijn portefeuille zitten in het thema sterke samenleving, aldus de politicus. 'Ik zei het net al, ik wil het goede doen voor de inwoners van Doetinchem. En vooral willen we aan de voorkant preventief ervoor zorgen dat mensen in hun kracht staan en het goede zelf kunnen beslissen en doen.'

Donderdag installatie college

Het nieuwe college wordt donderdag geïnstalleerd. Naast Lambregts en Huizinga zullen ook Rens Steintjes, Maureen Sluiter, Frans Langeveld en Henk Bulten zitting nemen.

Bekijk hier een special over de verkiezingsuitslag in Doetinchem.

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Stel weer thuis na corona-avontuur op cruiseschip

  26 februari 2020
  WINTERSWIJK - Henk Kortes (81) en zijn partner Reini van Loon (77) zijn weer terug in Winterswijk na een cruise met als eindbestemming Japan. Alleen kwamen ze daar nooit aan. Als gevolg van het coronavirus dobberde het stel een kleine twee weken als ongewenste vakantiegangers op de Zuid-Chinese Zee.
 • Nijmeegse partijen luiden noodklok: 'Controleer brandgevaarlijke panden'

  26 februari 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.
 • Ondergrondse container voor plastic in Druten

  26 februari 2020
  DRUTEN - Flatbewoners in Druten moeten vanaf deze week hun plastic in ondergrondse containers deponeren.
 • Online iets melden bij de gemeente Nunspeet heeft voordelen

  26 februari 2020
  NUNSPEET - Al ruim 1,5 jaar is het nieuwe online systeem van de gemeente Nunspeet ‘iets melden’ actief. De gemeente is blij dat inwoners de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar online invullen heeft voordelen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend