Logo De Belofte

BORCULO - Op het gemeentehuis in Borculo is dinsdag de nieuwe coalitie van de gemeente Berkelland gepresenteerd.

Formateur Dick van Hemmen gaf in hoofdlijnen uitleg over het coalitieakkoord en de beoogde wethouders werden voorgesteld.

Het nieuwe college van Berkelland kent vier wethouders. Twee van hen kunnen hun huidige werkzaamheden voor het CDA voortzetten, Marijke van Haaren en Patricia Hoijtink. Gemeentebelangen schuift Anjo Bosman naar voren als wethouderskandidaat. Bosman is al jarenlang fractievoorzitter van de partij. De verrassende nieuwe naam in het college is die van Gerjan Teselink namens de VVD. Na het toebedelen van de portefeuilles werd hij door de partij als wethouderskandidaat aangesteld.

Vijf speerpunten

Formateur Dick van Hemmen kijkt terug op plezierige en open gesprekken met alle partijen. 'Het proces is met zorgvuldige aandacht doorlopen', aldus Van Hemmen. De formateur heeft eerst afzonderlijke gesprekken gevoerd met alle fracties over de belangrijke onderwerpen en hoofdthema's. Uiteindelijk is Van Hemmen met de collegepartijen gekomen tot een akkoord op hoofdlijnen met daarbij vijf speerpunten.

1. De samenleving voorop. Waarbij er extra aandacht moet komen voor jongeren, meer geld voor wijken gebiedsgericht werken en regionaal samenwerken.

2. Plezierig wonen en leven. Er moet meer geïnvesteerd worden in een duurzame woningvoorraad en dat betekent een flexibeler woonbeleid. Ook wordt er meer geld vrijgemaakst voor 'groen in de woonomgeving.

3. Een vitale plattelandsgemeente. Het nieuwe college wil de leegstand aanpakken, woningsplitsing mogelijk maken en het bestemmingsplan Buitengebied zo snel mogelijk afmaken.

4. Zorg voor wie dat nodig heeft. Eenzaamheid en armoede moeten voorkomen worden en iedereen moet zich veilig kunnen voelen in huis en in de buurt.

5. Economie duurzaamheid en energie. Om de doelstelling 'Berkelland energieneutraal in 2030' te halen, moeten er nog veel stappen worden gezet. Het moet gemakkelijker worden voor bedrijven om te investeren in duurzaamheid en energie.

Investeren in de samenleving

Daarnaast wil het nieuwe college investeren in de samenleving. Hierbij wordt gedacht aan een bedrag van 20 à 30 miljoen in deze raadsperiode. De belangrijkste investeringen zijn: lagere lasten voor inwoners, bedrijven en verenigingen (4,5 miljoen), transitie Woningmarkt (5 miljoen), duurzaamheid (5 miljoen), transformatie Sociaal Domein (3,5 miljoen) en vitale winkelcentra (4 miljoen).

In de raadsvergadering van 15 mei worden de nieuwe wethouders benoemd.

Door: Mediapartner Gelre FM

Het laatste nieuws uit Berkelland

 • Geen geld, dus geen overdekte bruggen over de Berkel

  29 juli 2019
  BORCULO - Er komen definitief geen overdekte bruggen over de rivier de Berkel. De stichting die het idee bedacht, heeft een streep gezet door de plannen omdat ze de financiering niet rondkrijgt.
 • Omstreden bomenkap Achterhoek uitgesteld; op zijn vroegst na de zomer besluit

  29 mei 2019
  ARNHEM - De provincie Gelderland neemt op zijn vroegst na de zomer opnieuw een besluit over het zeer omstreden plan om bomen in de Achterhoek te kappen, zo is deze week duidelijk geworden. Honderden oude bomen langs provinciale wegen mogen daarom voorlopig, in ieder geval dit jaar, blijven staan.
 • Meer mensen reageren op huurwoningen Achterhoek; onderzoek moet helderheid geven

  21 mei 2019
  BORCULO - Steeds meer mensen reageren op huurwoningen in Berkelland, Bronckhorst en Oost Gelre. Woningcorporatie ProWonen, dat huizen in de Achterhoek in beheer heeft, gaat daarom onderzoeken of er nog wel voldoende woningen beschikbaar zijn.
 • Lokaal: welke beloftes doet Berkelland?

  04 juni 2018
  BORCULO - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over lokale issues.
 • Wonen: welke beloftes doet Berkelland?

  04 juni 2018
  BORCULO - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend