DIDAM - De formatiegesprekken in de gemeente Montferland zijn afgerond. CDA, Lokaal Belang Montferland, VVD en D66 hebben een coalitieakkoord bereikt dat donderdag kan worden beklonken.
De 4 partijen hebben samen maar liefst 19 van de 25 zetels.
'Volgens mij heeft men er ontzettend veel zin in', zegt CDA-lijsttrekker en aanstaand wethouder Oscar van Leeuwen. 'Iedereen heeft duidelijk de notie dat we op een soort vooravond van bestuurlijke vernieuwing staan.'
De wethouders in het nieuwe college worden naast Van Leeuwen zelf Walter Gerritsen (CDA, huidig wethouder), Wim Sinderdinck (Lokaal Belang Montferland), Martin Som (VVD) en Ruth Mijnen (D66).
De komende dagen krijgen oppositiepartijen PvdA en Lijst Groot Montferland nog de kans om eventuele aanpassingen in te brengen in het coalitieprogramma. 'Wij vinden het wel belangrijk dat er een zo breed mogelijk geluid terugkomt in het programma', aldus Van Leeuwen. 'Maar of we het overnemen is aan onszelf.'
Donderdag wordt het coalitieakkoord vervolgens beklonken. De belangrijkste taak voor de aanstaande coalitie is in de ogen van Van Leeuwen bestuurlijke vernieuwing. Bijvoorbeeld op het gebied van zorg, maar vooral in het contact met burgers. 'Op het vlak van omgang met inwoners zal dat het meeste blijken', verwacht Van Leeuwen. 'De wens tot inspraak vanuit de samenleving is veranderd en daar hebben we niet genoeg op ingespeeld.'
Door: Mediapartner REGIO8
Het laatste nieuws uit Montferland
-
WINTERSWIJK - Zes Achterhoekse gemeenten gaan een pilot bekostigen voor jeugdigen die behandeld worden tegen anorexia. Door het bekostigen van de pilot kan de zorg volgens de gemeenten van dichtbij worden geleverd.
-
'S-HEERENBERG - Het mantelzorgcompliment voor de 1200 mantelzorgers in de gemeente Montferland wordt toch niet wegbezuinigd, maar blijft in een andere vorm bestaan. De gewijzigde invulling maakt deel uit van een bezuinigingspakket van ruim 1 miljoen euro op de sociale sector, dat donderdagavond in de gemeenteraad door een meerderheid werd aangenomen.
-
'S-HEERENBERG - Meerdere partijen hebben dinsdagavond in de commissievergadering van Montferland opgeroepen om te komen tot een woonwagenbeleid. Op dit moment zijn er vier plekken gereserveerd voor woonwagenbewoners in de gemeente, maar een aantal inwoners die tijdens de vergadering heeft ingesproken ziet graag dat de standplaatsen voor woonwagens worden uitgebreid.
-
ARNHEM - De zorgen van gemeenten over de grote tekorten in de jeugdzorg worden met de dag groter. Toch stelt de provincie Gelderland, die financieel toezicht moet houden, het onderzoek naar de tekorten uit.
-
DIDAM - De Albert Heijn in Didam mag de vestiging niet verplaatsen naar een nieuwe plek in het centrum. Eigenaar Ton ten Have had een kort geding aangespannen tegen de gemeente Montferland om alsnog in het nieuwe centrumplan te worden opgenomen, maar verloor deze.
Overig verkiezingsnieuws
-
NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
-
NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
-
TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
-
ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
-
ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.