Logo De Belofte

BEMMEL - De gemeente Lingewaard blijft erbij dat de rolstoel gebonden Carla Claassen geen recht heeft op extra voorzieningen om zichzelf te kunnen redden. Dat bleek dinsdag bij de rechtszaak die Claassen heeft aangespannen tegen de gemeente.

Claassen vroeg de gemeente in 2016 om een aanrecht waar je met de rolstoel onder kan rijden en om een ander soort rolstoel, omdat ze naar eigen zeggen met het huidige model de deur niet meer uit kan. Maar de gemeente weigert de gevraagde voorzieningen te verstrekken. Eerder bleek dat een arts zijn medisch advies heeft aangepast op aandringen van de gemeente Lingewaard. De arts is daarvoor door het medisch tuchtcollege op de vingers getikt. 

'Ophef is vervelend'

Het is duidelijk dat de gemeente Lingewaard niet blij is met alle aandacht die er is voor de kwestie. Woordvoerder Herman Schimmel: 'Niemand vindt deze zaak op dit moment fijn... Het is vervelend doordat er zo veel ophef over is ontstaan.'

De rechtszaak begint dan ook met de ogenschijnlijk pijnlijke constatering voor de gemeente Lingewaard. De advocaat namens Lingewaard Vera Textor geeft desgevraagd toe dat de gemeente al op 7 september 2017 de beslissing nam om de aangevraagde voorzieningen niet aan Claassen toe te wijzen. Dat terwijl het aangepaste medische advies van 8 september 2017 is. 'Ik heb ook in het verweerschrift aangegeven dat de gemeente al wel met de inhoud van dat nieuwe advies bekend was.'

'Arts zijn woorden in de mond gelegd'

Volgens Claassen is dat ook geen wonder omdat het eerste medisch advies van de keuringsarts juist op aandringen van de gemeente is aangepast. Dat blijkt uit het Wmo-dossier waarin een mailwisseling staat tussen de ambtenaar van Lingewaard en de arts. 'Het is wel duidelijk, dat bleek ook bij het medisch tuchtcollege, dat de arts eigenlijk woorden in de mond gelegd zijn. Dat hem opdracht is gegeven om dingen te veranderen en hoe hij die moest veranderen.'

Docent gezondheidsrecht Olga Floris (Erasmusuniversiteit) die het dossier op verzoek van Omroep Gelderland bestudeerde, stelde zelfs dat de antwoorden letterlijk gedicteerd zijn. Maar woordvoerder Schimmel ontkent dit: 'De arts heeft informatie toegevoegd op verzoek van Lingewaard, dat zijn gebruikelijke procedures.'

'Lingewaard is het nieuwe Lourdes: als je voorzieningen aanvraagt kun je ineens weer lopen'

Wat Claassen vooral steekt, is dat de arts daarbij dingen heeft toegevoegd die hij tijdens zijn onderzoek niet eens heeft geconstateerd. 'Hij weet dat ik niet kan lopen en niet kan staan, dat heb ik heel duidelijk op 26 juli met hem besproken. En toch staat in het medische advies dat ik kan staan en kan lopen. Lingewaard is gewoon het nieuwe Lourdes geworden denk ik. Want als je in Lingewaard woont kun je op het moment dat je een voorziening aanvraagt ineens weer lopen volgens de gemeente.'

'Zelfredzaamheid tot nul beperkt'

De zaak draait volgens de rechter om de vraag: heeft Lingewaard terecht geconstateerd dat Carla Claassen nog voldoende redzaam is zonder aangepast aanrecht en zonder handbewogen rolstoel? Volgens Claassen niet. 'Mijn zelfredzaamheid in huis is echt tot nul beperkt. Ik kan geen glaasje water uit de kraan halen, ik kan nergens bij.'

De handbewogen rolstoel heeft Claassen naar eigen zeggen nodig omdat de elektrische rolstoel die zij nu heeft haar aan huis kluistert: ze kan er geen ene drempel mee over. Maar volgens de gemeente heeft Claassen voldoende aan haar huidige rolstoel en het recht op een vervoerspas waarmee ze met een busje van de gemeente kan reizen. Claassen zelf ziet dat toch anders. 'Ik kan inderdaad ergens naartoe, maar tot de drempel. Ik kom nergens binnen.'

'De gemeente procedeert liever'

Claassen ergert zich ook aan alle kosten die met deze juridische procedures gemoeid zijn. 'De voorzieningen hadden makkelijk van dat bedrag betaald kunnen worden. En dan was er nog geld overgebleven ook. De gemeente procedeert liever dan dat ze de mensen daadwerkelijk helpt en zelfredzaam laat zijn.'

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Lingewaard

 • Nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen mogelijk al in 2023

  29 oktober 2020
  ELST - Rijnstate opent over drie jaar een nieuw ziekenhuis in Elst. Doel is om zorg in de regio Arnhem-Nijmegen een stuk toegankelijker te maken. Volgende maand behandelt de gemeente Overbetuwe de plannen. Is er vervolgens niemand die bezwaar heeft, dan opent het gebouw begin 2023 de deuren.
 • Oppositiepartijen SP, PvdA, GroenLinks en D66: meer betaalbare woningen in Lingewaard

  08 oktober 2020
  BEMMEL - De gemeenteraad van Lingewaard behandelt volgende week donderdag de Nota Wonen. In deze nota legt de raad onder meer vast welke woningen er de komende tien jaar gebouwd moeten worden. D66, GroenLinks, PvdA en SP willen dat er meer betaalbare woningen komen en doen daarom een aantal voorstellen.
 • Buurgemeente maakt bezwaar tegen Nijmeegse asowoningen

  14 november 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Lingewaard heeft bezwaren tegen de komst van vijf Skaeve Huse, in de volksmond ook wel asowoningen. Die woningen komen net over de gemeentegrens aan de Stationsstraat in Nijmegen. Er is inmiddels een bezwaarschrift ingediend.
 • SP vraagt aandacht voor giflozingen op rivieren

  08 juli 2019
  DOORNENBURG - De SP is vandaag met de actie Gifspot begonnen. De partij wil dat de overheid vaart maakt met een verbod op giftige benzeenlozingen op de Gelderse rivieren.
 • Wonen: welke beloftes doet Lingewaard?

  04 juni 2018
  BEMMEL - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.
 • Helft wethouders afwezig bij Arnhemse raadsvergadering: 'Schandalig'

  21 september 2021
  ARNHEM - Vanwege een 'onvoorziene samenloop van omstandigheden', kunnen drie van de zes wethouders woensdagavond niet aanwezig zijn tijdens de Arnhemse raadsvergadering. Een groot deel van de oppositie reageert verbolgen. "Schandalig", vindt CDA-raadslid Klaartje Koorn.
 • Echt geen plek meer voor visboer André in zijn geliefde wijk: 'Wat een gelul'

  20 september 2021
  ARNHEM - Visboer André kan definitief niet terug naar zijn geliefde stek in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Dat laat de gemeente weten, ruim acht maanden nadat wethouder Ronald Paping beloofde die mogelijkheden nog eens te onderzoeken. De winkeliers hebben geen bezwaar tegen de terugkeer van André zijn rijdende viskraam, maar de gemeente zou niet alleen voor hem plek kunnen maken.
 • 'Dealen op scholen heel normaal, harddrugs vaker op gymnasiums'

  18 september 2021
  ARNHEM - Dealen op Arnhemse scholen gebeurt aan de lopende band. Misschien nog wel zorgwekkender is dat jongeren dat zelf heel normaal lijken te vinden. Dat constateren jongerencoaches Anne Roos Dam en Ashley Ersilia die daarover met de doelgroep zelf in gesprek gingen.
 • Gé mag eindelijk de kerkklok luiden voor begin Slag om Arnhem

  17 september 2021
  ARNHEM - Vrijdag werd in Arnhem voor het eerst officieel stilgestaan bij het exacte moment dat de Slag om Arnhem begon, op 17 september om 11.41 uur in 1944. Daarom luidden op dat tijdstip alle zeven klokken van de Eusebiuskerk. Aangezet door Gé Bijlsma, die daar jarenlang voor streed. Vanaf nu wordt dat jaarlijks herhaald.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend