Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Met 700 euro in de partijkas en 13.000 huis-aan-huis bezorgde flyers is het Kansrijk Winterswijk niet gelukt een zetel te pakken. De reden? Veel te weinig geld en journalisten die de andere partijen in bescherming nemen, zegt lijsttrekker Paul Hijink. 'Die Baudet heeft wel een punt met zijn partijkartel.'

Hijink (30) verwierf landelijke bekendheid, nadat hij uit frustratie een stoel omver trapte bij een verkiezingsdebat. Hij kreeg een black-out en dat frustreerde hem zichtbaar. Sinds dat moment, nu bijna een week geleden, trad Murphy's Law in werking. 

Geen spijt

'Alles wat mis kon gaan, ging mis', vertelt Paul Hijink aan Omroep Gelderland een dag na de verkiezingen. Hij houdt een wrange smaak over aan zijn politieke avontuur. 'Ik had mij de politiek romantischer voorgesteld. Idealisme is leuk, maar zonder geld kom je nergens. Maar spijt van mijn keuze heb ik niet.' 

Kansrijk Winterswijk is de enige partij die aan de verkiezingen meedeed, maar die het niet uiteindelijk niet redde. 'Die andere partijen konden overal advertenties inkopen. Wij konden dat met 700 euro maar één keer doen. Daarna was de kas leeg. Wij hadden te weinig handjes, te weinig geld.' 

Alles bij elkaar heeft het Hijink doen besluiten te stoppen bij Kansrijk Winterswijk.

Waarborgsom kwijt

Hijink vervolgt: 'Ja, we haalden het dubbele aantal stemmen ten opzichte van de nieuwe lokale partij die in 2014 meedeed (lijst 7), maar daar koop je niets voor. Wij komen een handjevol stemmen tekort om de kiesdeler te halen, wat betekent dat het ons onze waarborgsom kost.'

Nieuwe partijen betalen een waarborgsom, die wordt terugbetaald als de zogenoemde kiesdeler wordt behaald - een minimaal benodigd aantal stemmen per zetel. 

Werk om te kunnen vreten 

Op dit moment zit Hijink thuis met een tennisarm. 'Dat is een chronische aandoening', legt hij uit. Hij weet niet of hij nog in zijn sector (de grond- en waterbouw) aan de slag komt. En dat doet hem nadenken over de toekomst: 'Ik zou wel in Winterswijk willen blijven, maar van een heimatgevoel alleen kun je niet vreten', legt hij uit. 

En dus acht Hijink het waarschijnlijk dat hij over een tijdje misschien helemaal vertrokken is uit die gemeente waarvoor hij zich tot gisteren nog politiek wilde laten gelden.

Puinhoop

Gedane zaken nemen geen keer. Op dit moment kijkt de Winterswijker vooruit, naar wat er nog te doen valt: 'Mijn slaapkamer is een puinhoop en er liggen rekeningen die ik nog moet betalen. Eerst ga ik vandaag iedereen terugappen die vraagt hoe het met me gaat.' 

Hijink sluit niet uit dat hij zich over vier bij een andere partij voegt, 'al dan niet in Winterswijk'. 

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.
 • Van Halteren wordt wethouder Montferland

  30 juli 2020
  DIDAM - Jan van Halteren is vanaf 10 september de nieuwe wethouder van Montferland. Hij volgt Wim Sinderdinck op, die begin mei aftrad vanwege gezondheidsredenen.
 • 75.000 euro voor aanleg van moestuintjes

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem stelt subsidie beschikbaar voor het telen van lokaal voedsel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de aanleg van buurtmoestuinen of pluktuinen. De komende drie jaar is daar 25.000 euro per jaar voor beschikbaar.
 • Arnhem wil besparen op welzijnswerk

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem wil haar welzijnswerk anders organiseren. Dat moet structureel ruim een half miljoen euro per jaar besparen, stelt het college voor. Functies moeten worden gecombineerd en er wordt meer gekeken naar de daadwerkelijke behoefte.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend