Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Met 700 euro in de partijkas en 13.000 huis-aan-huis bezorgde flyers is het Kansrijk Winterswijk niet gelukt een zetel te pakken. De reden? Veel te weinig geld en journalisten die de andere partijen in bescherming nemen, zegt lijsttrekker Paul Hijink. 'Die Baudet heeft wel een punt met zijn partijkartel.'

Hijink (30) verwierf landelijke bekendheid, nadat hij uit frustratie een stoel omver trapte bij een verkiezingsdebat. Hij kreeg een black-out en dat frustreerde hem zichtbaar. Sinds dat moment, nu bijna een week geleden, trad Murphy's Law in werking. 

Geen spijt

'Alles wat mis kon gaan, ging mis', vertelt Paul Hijink aan Omroep Gelderland een dag na de verkiezingen. Hij houdt een wrange smaak over aan zijn politieke avontuur. 'Ik had mij de politiek romantischer voorgesteld. Idealisme is leuk, maar zonder geld kom je nergens. Maar spijt van mijn keuze heb ik niet.' 

Kansrijk Winterswijk is de enige partij die aan de verkiezingen meedeed, maar die het niet uiteindelijk niet redde. 'Die andere partijen konden overal advertenties inkopen. Wij konden dat met 700 euro maar één keer doen. Daarna was de kas leeg. Wij hadden te weinig handjes, te weinig geld.' 

Alles bij elkaar heeft het Hijink doen besluiten te stoppen bij Kansrijk Winterswijk.

Waarborgsom kwijt

Hijink vervolgt: 'Ja, we haalden het dubbele aantal stemmen ten opzichte van de nieuwe lokale partij die in 2014 meedeed (lijst 7), maar daar koop je niets voor. Wij komen een handjevol stemmen tekort om de kiesdeler te halen, wat betekent dat het ons onze waarborgsom kost.'

Nieuwe partijen betalen een waarborgsom, die wordt terugbetaald als de zogenoemde kiesdeler wordt behaald - een minimaal benodigd aantal stemmen per zetel. 

Werk om te kunnen vreten 

Op dit moment zit Hijink thuis met een tennisarm. 'Dat is een chronische aandoening', legt hij uit. Hij weet niet of hij nog in zijn sector (de grond- en waterbouw) aan de slag komt. En dat doet hem nadenken over de toekomst: 'Ik zou wel in Winterswijk willen blijven, maar van een heimatgevoel alleen kun je niet vreten', legt hij uit. 

En dus acht Hijink het waarschijnlijk dat hij over een tijdje misschien helemaal vertrokken is uit die gemeente waarvoor hij zich tot gisteren nog politiek wilde laten gelden.

Puinhoop

Gedane zaken nemen geen keer. Op dit moment kijkt de Winterswijker vooruit, naar wat er nog te doen valt: 'Mijn slaapkamer is een puinhoop en er liggen rekeningen die ik nog moet betalen. Eerst ga ik vandaag iedereen terugappen die vraagt hoe het met me gaat.' 

Hijink sluit niet uit dat hij zich over vier bij een andere partij voegt, 'al dan niet in Winterswijk'. 

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Overig verkiezingsnieuws

 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend