Logo De Belofte

NIJMEGEN - De Omroep Gelderland-verkiezingsbus begon op 6 februari met zijn grote tour door Gelderland. Een anderhalve maand later stopte hij voor het laatst in Nijmegen.

Daar verzorgt de streekomroep RN7 de uitzending. De presentatie is in handen van Maurice de Mandt en Eva van den Berg.

Lees hier de eerste helft van de uitzending terug.

Auto of fiets?

Noel Vergunst van GroenLinks, Michelle van Doorn van de Partij voor de Dieren, Inge van Dijk van de VVD en Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU schoven aan in de bus om te bespreken wat het beste is voor de gemeente Nijmegen: auto's of fietsen?

Discriminatie van autobestuurders?

Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU vindt dat autobestuurders worden gediscrimineerd in Nijmegen. Hij vindt dat er rekening moet worden gehouden met logica, zoals hij dat zegt. 'Door fietsers altijd voorrang te geven, ontstaat er een verkeersonveilige situatie', zo stelt hij.

Van Doorn van de PvdD stelt een ontmoedigingsbeleid voor waarbij mensen worden ontmoedigd om de auto te pakken, maar juist worden aangemoedigd om te fietsen, te lopen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ze wil een groen Nijmegen tot stand brengen, een goede indruk op de wereld achterlaten en een schone stad voor toekomstige generaties realiseren.

Inge van Dijk van de VVD vindt dat kritiek op autobestuurders 'klassiek autootje pesten'. Volgens haar is de stad minder bereikbaar onder andere doordat de de parkeertarieven te hoog zijn. De politica haalt het liberale imago van de VVD aan en stelt dat iedereen gewoon zelf moet kunnen bepalen wat te doen, fietsen of autorijden.

Scheepvaart in de Waal

Van Dijk geeft de scheepvaart voornamelijk de schuld. De grote vrachtschepen die op de Waal varen zijn volgens haar de grootste vervuilers van de stad. Ze vindt dat die eerder moeten worden aangepakt dan auto's.

'Het is geen of-of, het is en-en', zo stelt Vergunst van GroenLinks. 'Ja, die scheepvaart is inderdaad erg vervuilend, maar we moeten de andere vervuilers ook niet vergeten. Vrachtwagens, maar ook personenauto's stoten nog steeds te veel stoffen af die schadelijk zijn voor mens en milieu.' Hij stelt voor dat er in de stad een aantal milieuzones komt die volledig groen zijn.

Daar is de VVD'er het niet mee eens, zij stelt voor dat er een landelijk beleid komt en geen aparte milieuzones in Nijmegen, maar daar heeft de lokale politiek niets over te zeggen.

Bussen in de Burchtstraat

Vergunst is tegen busverkeer in de Burchtstraat: 'Nijmegen is een stad met een veel terrassen en in de Burchtstraat zijn er veel. Het is niet fijn om op het terras te zitten terwijl er bussen langs rijden. Mensen zitten tussen de uitlaatgassen en hebben last van het geluid.'

Van Doorn van de PvdD is het eens met de GroenLinkser; zij vindt het ook geen geschikte straat voor busverkeer. 'Ik weet niet hoe vaak ik door de straat liep om gewoon even naar de Hema te lopen en dat ik mijn leven niet zeker was', zo vertelt zij. Van Dijk van de VVD reageert door uit te leggen dat zij het ook wel eens is met het feit dat het busverkeer mag worden teruggedrongen, maar ze wil wel dat er dan een 'eerlijke oplossing' komt: bijvoorbeeld een kleinere bus.

Dorpensingel

Mark Buck van het CDA, Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU, Matthias van Hunnik van de SP en Noel Vergunst van GroenLinks zijn in de bus om de uitzending af te sluiten en het laatste uur van de Gelderland Stemt-bus te vullen met een gesprek over de Dorpensingel.

De Dorpensingel is een weg die ervoor moet zorgen dat het verkeer in de Nijmeegse Waalsprong niet vastloopt. Er is ongeveer 10 tot 15 miljoen euro voor nodig, maar ongeveer de helft van die miljoenen euro's ontbreekt nog.

Wel of niet?

Vergunst zegt dat er simpelweg nog niet genoeg geld is gereserveerd, waardoor het project nog niet kan worden gerealiseerd - hoe graag andere partijen dat ook zouden willen. Daarnaast heeft hij bezwaar tegen de negatieve impact op het milieu.

'Het is de schuld van GroenLinks', zo zegt Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU. 'Al jaren houden ze het project tegen, maar de weg gaat er binnenkort gewoon komen.' Ook het CDA vindt dat de weg moet worden aangelegd. Volgens Buck gaat de weg ervoor zorgen dat het verkeer in en om Nijmegen veel beter geregeld is.

Ook de SP steunt het plan, Van Hunnik gelooft dat het de stad alleen maar ten goede komt. Voor de voorstanders kan het plan niet snel genoeg worden doorgevoerd. 'Het liefst morgen nog. Ik ga graag mee schoffelen als het moet', zo zegt Buck van het CDA.

Maar Vergunst van GroenLinks blijft stellig: 'Wij zijn van de realistische plannen en dit is gewoon geen realistisch plan. Het geld is er nu niet voor, dus het kan gewoon niet.'

Dat was het laatste live-blog van de Gelderland Stemt-uitzendingen. De afgelopen anderhalve maand is de bus afgereisd van gemeente naar gemeente. In samenwerking met de lokale omroepen van de verschillende gemeentes zijn er radio-uitzendingen gemaakt waarin lokale politici aan de tand werden gevoeld.

Lees hier nog eens alle blogs terug of bekijk specifiek die van uw gemeente. Lees waar de lokale partijen voor staan, wat ze willen bereiken en wie deel uitmaken van de organisaties.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.
 • SP Nijmegen wil metingen geluidsoverlast en uitstoot Prins Mauritssingel

  19 mei 2020
  NIJMEGEN - Ga eens meten hoe echt zit met de uitstoot van fijnstof en geluidsoverlast bij de Prins Mauritssingel. Die oproep doet de SP aan het college van Nijmegen. Sinds eind 2019 vragen aanwonenden al om maatregelen, maar tot nu toe krijgen ze steeds nul op het rekest.
 • Raad Nijmegen: laat roeivereniging niet dobberen

  14 mei 2020
  NIJMEGEN - Roeivereniging De Waal verdient beter. Dat vindt een grote meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad, die woensdagavond stemde over het bestemmingsplan voor watersportcentrum Bastion bij de Spiegelwaal. De Waal heeft een drijvend botenhuis gekocht, maar kreeg van wethouder Vergunst geen vergunning om die in de Spiegelwaal te leggen. De wethouder moet er nu van de raad alles aan doen om de roeivereniging alsnog tegemoet te komen.
 • Wethouder Nijmegen: 'Raad niet gepasseerd over brandgevaarlijke panden'

  13 mei 2020
  NIJMEGEN - Wethouder Noël Vergunst van Nijmegen vindt niet dat hij de gemeenteraad heeft gepasseerd. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de PvdA en Stadspartij DNF. Die partijen vroegen al eerder tevergeefs om een lijst met mogelijk brandgevaarllijke panden. Een Nijmeegse burger kreeg de lijst vorige week wél na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).
 • Skaeve huse Nijmegen mogen er eindelijk komen

  13 mei 2020
  NIJMEGEN - Er is al in 2013 over gesproken en volgens sommige raadsleden zelfs al eerder, maar nu komen ze er eindelijk: de 'skaeve huse' bij de Nijmeegse wijk Weezenhof. Woensdagavond stemde en meerderheid van de gemeenteraad vóór het bestemmingsplan dat de asowoningen, zoals ze in de volksmond worden genoemd, mogelijk maakt.

Overig verkiezingsnieuws

 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend