Logo De Belofte

NIJMEGEN - De Omroep Gelderland-verkiezingsbus begon op 6 februari met zijn grote tour door Gelderland. Een anderhalve maand later stopte hij voor het laatst in Nijmegen.

Daar verzorgt de streekomroep RN7 de uitzending. De presentatie is in handen van Maurice de Mandt en Eva van den Berg.

Lees hier de eerste helft van de uitzending terug.

Auto of fiets?

Noel Vergunst van GroenLinks, Michelle van Doorn van de Partij voor de Dieren, Inge van Dijk van de VVD en Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU schoven aan in de bus om te bespreken wat het beste is voor de gemeente Nijmegen: auto's of fietsen?

Discriminatie van autobestuurders?

Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU vindt dat autobestuurders worden gediscrimineerd in Nijmegen. Hij vindt dat er rekening moet worden gehouden met logica, zoals hij dat zegt. 'Door fietsers altijd voorrang te geven, ontstaat er een verkeersonveilige situatie', zo stelt hij.

Van Doorn van de PvdD stelt een ontmoedigingsbeleid voor waarbij mensen worden ontmoedigd om de auto te pakken, maar juist worden aangemoedigd om te fietsen, te lopen of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ze wil een groen Nijmegen tot stand brengen, een goede indruk op de wereld achterlaten en een schone stad voor toekomstige generaties realiseren.

Inge van Dijk van de VVD vindt dat kritiek op autobestuurders 'klassiek autootje pesten'. Volgens haar is de stad minder bereikbaar onder andere doordat de de parkeertarieven te hoog zijn. De politica haalt het liberale imago van de VVD aan en stelt dat iedereen gewoon zelf moet kunnen bepalen wat te doen, fietsen of autorijden.

Scheepvaart in de Waal

Van Dijk geeft de scheepvaart voornamelijk de schuld. De grote vrachtschepen die op de Waal varen zijn volgens haar de grootste vervuilers van de stad. Ze vindt dat die eerder moeten worden aangepakt dan auto's.

'Het is geen of-of, het is en-en', zo stelt Vergunst van GroenLinks. 'Ja, die scheepvaart is inderdaad erg vervuilend, maar we moeten de andere vervuilers ook niet vergeten. Vrachtwagens, maar ook personenauto's stoten nog steeds te veel stoffen af die schadelijk zijn voor mens en milieu.' Hij stelt voor dat er in de stad een aantal milieuzones komt die volledig groen zijn.

Daar is de VVD'er het niet mee eens, zij stelt voor dat er een landelijk beleid komt en geen aparte milieuzones in Nijmegen, maar daar heeft de lokale politiek niets over te zeggen.

Bussen in de Burchtstraat

Vergunst is tegen busverkeer in de Burchtstraat: 'Nijmegen is een stad met een veel terrassen en in de Burchtstraat zijn er veel. Het is niet fijn om op het terras te zitten terwijl er bussen langs rijden. Mensen zitten tussen de uitlaatgassen en hebben last van het geluid.'

Van Doorn van de PvdD is het eens met de GroenLinkser; zij vindt het ook geen geschikte straat voor busverkeer. 'Ik weet niet hoe vaak ik door de straat liep om gewoon even naar de Hema te lopen en dat ik mijn leven niet zeker was', zo vertelt zij. Van Dijk van de VVD reageert door uit te leggen dat zij het ook wel eens is met het feit dat het busverkeer mag worden teruggedrongen, maar ze wil wel dat er dan een 'eerlijke oplossing' komt: bijvoorbeeld een kleinere bus.

Dorpensingel

Mark Buck van het CDA, Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU, Matthias van Hunnik van de SP en Noel Vergunst van GroenLinks zijn in de bus om de uitzending af te sluiten en het laatste uur van de Gelderland Stemt-bus te vullen met een gesprek over de Dorpensingel.

De Dorpensingel is een weg die ervoor moet zorgen dat het verkeer in de Nijmeegse Waalsprong niet vastloopt. Er is ongeveer 10 tot 15 miljoen euro voor nodig, maar ongeveer de helft van die miljoenen euro's ontbreekt nog.

Wel of niet?

Vergunst zegt dat er simpelweg nog niet genoeg geld is gereserveerd, waardoor het project nog niet kan worden gerealiseerd - hoe graag andere partijen dat ook zouden willen. Daarnaast heeft hij bezwaar tegen de negatieve impact op het milieu.

'Het is de schuld van GroenLinks', zo zegt Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU. 'Al jaren houden ze het project tegen, maar de weg gaat er binnenkort gewoon komen.' Ook het CDA vindt dat de weg moet worden aangelegd. Volgens Buck gaat de weg ervoor zorgen dat het verkeer in en om Nijmegen veel beter geregeld is.

Ook de SP steunt het plan, Van Hunnik gelooft dat het de stad alleen maar ten goede komt. Voor de voorstanders kan het plan niet snel genoeg worden doorgevoerd. 'Het liefst morgen nog. Ik ga graag mee schoffelen als het moet', zo zegt Buck van het CDA.

Maar Vergunst van GroenLinks blijft stellig: 'Wij zijn van de realistische plannen en dit is gewoon geen realistisch plan. Het geld is er nu niet voor, dus het kan gewoon niet.'

Dat was het laatste live-blog van de Gelderland Stemt-uitzendingen. De afgelopen anderhalve maand is de bus afgereisd van gemeente naar gemeente. In samenwerking met de lokale omroepen van de verschillende gemeentes zijn er radio-uitzendingen gemaakt waarin lokale politici aan de tand werden gevoeld.

Lees hier nog eens alle blogs terug of bekijk specifiek die van uw gemeente. Lees waar de lokale partijen voor staan, wat ze willen bereiken en wie deel uitmaken van de organisaties.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Bezuinigingen Nijmegen 'minder erg dan verwacht'

  08 oktober 2019
  NIJMEGEN - De bezuinigingen die Nijmegen de komende jaren moet doorvoeren vallen enkele miljoenen lager uit dan het college deze zomer dacht. Het gaat om een tekort van 8,3 miljoen euro in plaats van ruim 11 miljoen euro in 2023. Dat blijkt uit de stadsbegroting die het college heeft gepresenteerd.
 • Nijmegen ziet vuurwerkverbod niet zitten

  02 oktober 2019
  NIJMEGEN - Een algeheel vuurwerkverbod zit er ook dit jaar niet in voor Nijmegen. Tot die conclusie komt de gemeenteraad na een peiling onder Nijmegenaren. Die peiling wam er op verzoek van GroenLinks en de Partij voor de Dieren, beiden groot voorstander van een vuurwerkverbod.
 • Busrit wordt duurder voor 65-plussers in Nijmegen

  01 oktober 2019
  NIJMEGEN - Voor 65-plussers in Nijmegen wordt de bus pakken duurder. Het is een gevolg van gemeentelijk beleid dat ervoor moet zorgen het openbaar vervoer ook toegankelijk is voor mensen die minder geld te besteden hebben.
 • Nijmegen mag 62 populieren kappen: 'Dit is het failliet van de participatiecultuur'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen mag 62 Italiaanse populieren langs de Industrieweg kappen. Dat heeft de Raad van State besloten. Bewoner van Nijmegen-West, Michiel de Wit, wilde dat koste wat het kost voorkomen.
 • 'Bewoning Oostkanaaldijk Nijmegen botst niet met industrie'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - Wonen aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen botst niet de nabijgelegen industrie. Dat schrijft het college aan de raad over de woonboten die daar liggen. Legalisatie heeft volgens het college geen consequenties voor de bedrijven en er geldt een aanvaardbaar woon- en leefklimaat voor de bewoners van de boten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend