Logo De Belofte

ROZENDAAL - Partijnamen met Lokaal, Belang of Verenigd. In Gelderland is een derde van de partijen die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen lokaal. Voor de gemeente Rozendaal is dat een vertrouwd beeld. Al jaren staat er geen landelijke partij op het stembiljet.

Anton Logemann (PAK Rozendaal) is één van de twee wethouders. Hij vindt het prettig werken zonder banden met landelijke partijen. 'We hebben geen last van landelijke effecten. Kijk naar het vermoedelijke Klaver-effect of een domper bij D66 vanwege het referendum, wij hebben daar geen last van. Dat vind ik wel fijn, bij ons gaat het echt om de lokale politiek.'

In totaal is 35,2 procent van de Gelderse partijen lokaal. Dat is meer dan in de meeste andere provincies, maar veel minder dan bijvoorbeeld Noord-Brabant en Limburg. Daar bestaat de lijst voor bijna de helft uit lokale partijen.

'Het gaat om de lokale politiek'

De oppositie wordt in Rozendaal aangevoerd door Belangengemeenschap Rozendaal, afgekort als BGR. Loes Hupkes is fractievoorzitter en ook zij ziet vooral voordelen. 'Als wij op straat worden aangesproken, in Velp vooral - want wij hebben geen voorzieningen - gaat het vooral over lokale dingen. De stoep, inbraken, straatverlichting.' Dus geen kritiek of lof over het landelijke beleid. 'Ik denk dat landelijke partijen daar wel last van hebben.'

Als er toch een landelijke partij mee zouden doen, dan zou dat logischerwijs de VVD zijn. De partij was veruit de grootste bij de landelijke verkiezingen: meer dan 40 procent. 'Er wonen ook veel VVD-leden in Rozendaal, maar de leden zijn verdeeld over de partijen. De VVD heeft er niet veel aan om zich hier te mengen, maar het iedereen staat vrij om mee te doen', stelt Hupkes.

Zo is het in andere gemeenten. (tekst gaat verder onder de kaart)

'Doe het niet'

Wethouder Logemann heeft ooit wel eens gesprekken gehad met de PvdA en GroenLinks, partijen die interesse hadden om mee te doen. 'Ik heb toen geadviseerd omdat niet te doen, want dan versplintert het helemaal maar als partijen mee willen doen, mogen ze dat natuurlijk.'

Toch hebben landelijke partijen ook lijntjes met Den Haag. Missen ze dat in Rozendaal dan niet? Logemann: 'Via de partijen hebben we dat niet, maar onze raadsleden hebben wel contacten. We zitten niet op een eiland, en als we iets nodig hebben lukt dat vrij goed.'

Komende woensdag maken de drie lokale partijen weer uit wie de grootste wordt. Dat is nu BGR, inderdaad de oppositiepartij. 'Wij hebben goed oppositie gevoerd, maar dat doen we liever niet nog vier jaar natuurlijk.' Longemann hoopt natuurlijk op winst. 'Ik zou jokken als ik zou zeggen dat het mij niks doet. Het houdt je bezig.'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Rozendaal

  • Rijk Rozendaal merkt bijna niets van de crisis

    11 november 2020
    ROZENDAAL - De coronacrisis raakt het rijke Rozendaal in financiële zin vooralsnog nauwelijks. De miljoenen in de gemeentekluis blijven daar veilig opgeborgen, blijkt uit de dinsdagavond vastgestelde begroting.
  • Rozendaal zet camera's en handhavers in tegen spelende kinderen

    09 september 2020
    ROZENDAAL - Rozendaal gaat camera's en handhavers inzetten om te checken of er na 19.00 uur nog kinderen spelen op het schoolplein van de Dorpsschool. Dat besloot de gemeenteraad dinsdagavond. Aanleiding zijn aanhoudende klachten van een groep omwonenden.
  • Oplossing onrust Rozendaalse school: geen pannacourt, wel een speelveld

    12 februari 2020
    ROZENDAAL - Geen pannacourt, wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Dat is het compromis dat een einde moet maken aan de nieuwe onrust rondom de Rozendaalse Dorpsschool. Tot dat besluit kwam de gemeenteraad dinsdagavond.
  • Burgemeester Rozendaal kijkt terug op 'stabiel jaar'

    06 januari 2020
    ROZENDAAL - 2019 was een stabiel jaar voor de gemeente Rozendaal, betoogt burgemeester Ester Weststeijn maandagavond in haar nieuwjaarstoespraak. Dat is anders dan in de rest van het land en de wereld, legt ze uit. Ook pleit zij voor een ander mensbeeld waarin 'de meeste mensen deugen'.
  • Rijk Rozendaal maakt zich vooral zorgen om problemen bij de buren

    05 november 2019
    ROZENDAAL - De grootste zorgen van de gemeente Rozendaal gingen dinsdagavond uit naar de financiële tekorten bij buurgemeentes. De eigen begroting werd unaniem vastgesteld. De toch al goed gevulde spaarpot, wordt opnieuw aangevuld.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend