Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Lijsttrekker Loes ten Dolle van D66 in Winterswijk wordt na een verkiezingsdebat lastiggevallen met seksueel getinte reacties, onder meer via berichtjes op haar mobiele telefoon. 'Het zijn gewoon vieze en nare berichten', aldus Ten Dolle. De site Dumpert liet een filmpje zien van het debat en dat lokte veel reacties uit.

De Winterswijkse politiek reageert met een gezamenlijke verklaring: 'De reaguursels van een op Dumpert geplaatst filmpje hebben een stroom van intimiderende en grensoverschrijdende teksten op gang gebracht richting de Winterswijkse D66 lijsttrekker Loes ten Dolle. Deze teksten bereikten haar inmiddels ook privé. Ook worden er posters beklad van (kandidaat) raadsleden en worden er respectloze opmerkingen geuit naar raadsleden. Dit tolereren wij niet in Winterswijk!.'

Burgemeester: Dit is triest en verschrikkelijk

Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk is boos. 'Ik heb de reacties gezien. Verschrikkelijk. Ik neem er afstand van. We voeren in Winterswijk een mooie campagne voor de verkiezingen en daar past dit gedrag totaal niet bij', zei Bengevoord maandagmorgen op Radio Gelderland.

Over het telefonisch benaderen van Ten Dolle zegt Bengevoord: 'Dat mensen het in hun hoofd halen iemand dan te bellen, vind ik triest en dan heb je het volgens mij niet helemaal begrepen.'

Steun van voltallige Winterswijkse politiek

Er is geen aangifte gedaan. 'Ik ben niet bedreigd, het zijn gewoon vieze en nare berichten', zegt Ten Dolle. Wel is er steun. Van de D66-fractie uit Den Haag, maar ook de voltallige Winterswijkse politiek heeft op Facebook een boodschap verspreid waarin die het gedrag veroordeelt.

'Dit tolereren wij niet'

In de post leggen de partijen uit dat ze met de burger in gesprek willen en benaderbaar willen zijn. 'Elke politicus kent ook de keerzijde. Vaak anoniem opererende personen, die het nodig vinden kwetsende, discriminerende of seksueel intimiderende teksten te schrijven', schrijven de raadsleden.

Screenshot uit de video op Dumpert - Bron: Regio Internet TV Winterswijk-Aalten

De gang van zaken rond Ten Dolle wordt expliciet benoemd. 'De reaguursels van een op Dumpert geplaatst filmpje hebben een stroom van intimiderende en grensoverschrijdende teksten op gang gebracht richting de Winterswijkse D66 lijsttrekker Loes ten Dolle.

Zie ook: Lijsttrekker trapt hard tegen stoel na black-out

Deze teksten bereikten haar inmiddels ook privé. Ook worden er posters beklad van (kandidaat)raadsleden en worden er respectloze opmerkingen geuit naar raadsleden. 'Dit tolereren wij niet in Winterswijk!'

De tekst is ondertekend door de lokale fracties van het CDA, VVD, GroenLinks, SP, PvdA, Winterswijks Belang, D66 en burgemeester Bengevoord.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beƫindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend