Logo De Belofte

MALDEN - Ze staan voor de deur, de gemeenteraadsverkiezingen. Op 21 maart krijgen de lokale politici in het merendeel van Gelderland van de kiezer te horen of ze door mogen gaan of dat ze plaats moeten maken voor een ander.

Ook de rondrit van de rode Omroep Gelderland-verkiezingsbus zit er bijna op. Maandagmiddag en -avond stond de bus in Malden, gemeente Heumen. Daar verzorgde de lokale omroep GL8 de uitzending.

Lees hieronder het verslag:

Heumen bestaat uit vier kernen, waarvan Malden de grootste is. Verder zijn er de kern Heumen, naamgever van de gemeente, Overasselt en Nederasselt. Die laatste twee werden in 1980 aan de gemeente Heumen toegevoegd.

Rene Lichtenberg is omwonende van de rijksweg. Hij is druk bezig met een rondweg, maar wie doet wat? De provincie of de gemeente? De overlast is namelijk groot, misschien wel de grootste van heel Gelderland.

Hij wil eigenlijk een burgerlijke ongehoorzaamheid actie veroorzaken, een container op de weg of iets dergelijks, maar uiteindelijk hoopt hij op de politiek.

Rob De Graaf komt binnen in de bus. Hij wil iets doen aan woningbouw

De Partij van de Arbeid wil wel windmolens en geen woningen in het Lierdal. Dat zijn statements, die we de afgelopen weken niet hebben gehoord, maar toch.

En buiten dan?

Het CDA wil iets doen aan de woningbouw en dan ook aan de randen van het Lierdal. Dat is een breekpunt, dat is vandaag duidelijk geworden. De betonfabriek zit wel in de weg, uitkopen kost veel geld en dat gaat ten koste van sociale woningbouw. 

En nee, het CDA heeft geen breekpunten.

En toen kwam Michiel Scheffer, gedeputeerde van Gelderland. Ondanks zijn duurzame bedoelingen vond ie het te koud om te komen fietsen. En dus kwam de provinciale weg weer aan de orde.

Hij wil veel doen om met gemeenten samen te werken om het lastige verhaal aan te pakken, maar Scheffer (D66) bepleit alsnog de fiets. En als het goed gaat met Nijmegen, gaat het goed met Heumen, was de conclusie.

En dan gebeurt dit:

Een kindergemeenteraad? In Heumen? Zeker, ze willen een pleziertuin en cross bos. Maar daar gaan de basisschoolscholieren iets aan doen. De Regenboogschool en andere scholen! Daar gaan we meer van horen.

Maar ze zijn niet de enige, er zijn meer basisscholen met goede plannen!

Ook bij andere partijen blijkt zowel woningbouw als het verkeer een probleem te zijn. Mensen willen graag groen wonen, maar dat moet wel kunnen. En daar komt weer de provincie om de hoek, mag het wel?

En dan is het de beurt aan GroenLinks, Ineke Gijsenbergh. Zij wil de groenste van allemaal zijn, maar ook op het gebied van zorg en werk. Kortom, een flinke agenda. Zij wil bij aanbestedingen zoveel mogelijk werk naar bedrijven in Heumen. En bovendien moet Heumen veel sneller energie-neutraal worden. Ze wil minimaal 2, hopelijk 3 zetels halen.

De Rijksweg blijft toch een ding, Studenten hebben het bestudeerd en vragen zich af hoe dit aan te pakken. Het is niet zo simpel, hoewel ze er zelf fietsen. En scooters? Die vervuilen ook best wel.

Ook in Heumen speelt de vraag hoe energie neutraal te worden. Windmolens in het Maasdal? De ene partij wel, de andere niet. Dat wordt een verkiezingsthema blijkt als snel!

Dat geldt ook voor D66. Die wil wel een startsubsidie vanuit de gemeente in overweging nemen. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Heumen

 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • 'Benen breken' in Heumen, skeelerfanaten roepen om asfalt

  23 augustus 2019
  HEUMEN - Schaats- en skeelerliefhebbers in Heumen zijn de wanhoop nabij. De contouren van een skeelerbaan liggen al sinds 2009 klaar, maar zo lang die baan niet geasfalteerd is kunnen ze skeeleren wel vergeten. En het college van Heumen is niet van plan om 50.000 euro neer te tellen voor het asfalteren.
 • Grote zorgen om gevaarlijke kruispunten en snelle elektrische fietsen op RijnWaalpad

  28 mei 2019
  ARNHEM - Het is het paradepaardje van de voormalige Stadsregio Arnhem Nijmegen: het RijnWaalpad. Een snelle fietsverbinding die forensen een alternatief biedt voor de dichtslibbende autowegen. Toch maakt de Fietsersbond zich grote zorgen over de kwaliteit van het pad. Ook de toenemende snelheidsverschillen vragen volgens de bond om actie.
 • Heumen vindt windmolen-petitie maar niks: 'Initiatiefnemer praat voor zijn beurt'

  10 april 2019
  NIJMEGEN - 'Luister naar Weezenhof voor de windmolens langs de A73.' Met die tekst is Nijmegenaar Bart Huitsing een petitie gestart, die al bijna 200 keer is ondertekend. Huitsing maakt zich zorgen over de geplande windmolens langs de A73 in buurgemeente Heumen. 'Om onze mening is niet gevraagd', zegt hij. De gemeente Heumen vindt op haar beurt dat Huitsing voor zijn beurt praat: 'Maandag staat er een bewonersbijeenkomst in de Nijmeegse wijk Weezenhof gepland.'

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend