Logo De Belofte

NIJMEGEN - Overal in Nederland komen er ouderen bij, want we vergrijzen. Mensen die ouder worden hebben meer en meer zorg nodig. De laatste jaren is de gemeente verantwoordelijk geworden voor het regelen van die zorg. In Nijmegen ging er in de laatste jaren geen geld af voor de zorg en dat heeft een financieel gat geslagen.

Maar liefst 187 miljoen was er afgelopen jaar uit te geven voor zorg en welzijn in Nijmegen. En dat bedrag werd ook gebruikt. Renske Helmer-Englebert is wethouder en lijsttrekker voor de SP. In de uitzending van Gelderland Stemt legt zij uit: 'Mensen hebben recht op zorg. Landelijk werd gezegd dat de zorg dichter bij mensen moest staan, maar het was ook gewoon een snoeiharde bezuiniging. Wij voerden die niet door.'

'Enorm tekort'

Inge van Dijk van de VVD: 'We hebben er heel veel bijgedaan qua zorg en zien dat het komende college een enorm tekort krijgt van 17,5 miljoen. Wij riepen eerder op: kijk hoe we daar mee aan de slag gaan in de komende tijd, want waar moeten we het vandaan gaan halen? De SP zegt: We halen dat uit de gemeentelijke spaarpot. Maar dan geven we niet het juiste voorbeeld.'

Venderbosch links, met in het midden Englebert en daarnaast Van Dijk

Englebert: 'Het tekort is niet 17,5, maar 12,5 miljoen. Dat is nog steeds een heleboel. Kijk, in Scandinavië is dit ook gebeurt en het kostte in het begin veel geld. Daar duurde het tien tot vijftien jaar voor het was bijgetrokken. Wij willen dat mensen kunnen blijven meedoen. Wij hoeven niet alles, zoals Dagobert Duck, te sparen.'

Partij van uitgeven

'Ik zie dat jullie geen Dagobert Duck zijn', reageert Van Dijk. 'De spaarpotten zijn helemaal leeg. De SP is de partij van het uitgeven. Maar we moeten onze financiële verantwoordelijkheid nemen. Ik hoor mevrouw Englebert niet zeggen hoe zij het straks wil gaan betalen. Wij zijn daarom voor slimmere innovaties in de zorg.'

Englebert: 'Wát wil de VVD dan innoveren? Ik hoor nog steeds geen oplossingen.' Van Dijk denkt aan verschillende oplossingen: 'Innovatie, zorg slimmer organiseren, bureaucratie verminderen en stoppen met projecten als bed-bad-broodvoorzieningen. 'Die taak ligt bij vijf gemeenten landelijk, niet bij Nijmegen. Daar zit de winst', aldus de lijsttrekker.

'Zet studenten in'

Leo Venderbosch is lijsttrekker van Ouderen Belangen Nijmegen (een partij die op dit moment niet in de raad zit): 'Wij willen studenten (medische en niet-medische) de mogelijkheid bieden om als mantelzorger aan de slag te gaan. Zij kunnen daar een tientje per uur mee verdienen. Dat betekent praktijkervaring voor hen. Het is een win-winsituatie voor iedereen.'

Daar staan ook de SP en de VVD niet negatief tegenover. Van Dijk: 'Wij dienden twee jaar geleden een idee in om mantelzorgers te ondersteunen, om hen te ontlasten. Het voorstel om studenten in te zetten, zoals meneer Venderbosch noemde, is een pilot die nu draait en voortkomt uit ons plan van toen.'

Eén ding staat volgens haar vast: 'We zullen heel zware keuzes moeten maken.'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Gemeente Nijmegen overspoeld met hulpvragen door corona getroffen zelfstandigen

  25 maart 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - De gemeente Nijmegen heeft in korte tijd een enorme hoeveelheid hulpvragen binnengekregen van zelfstandigen die in de financiële problemen raken als gevolg van de coronacrisis. De gemeente neemt maatregelen om ze te helpen.
 • Nijmegen neemt onder meer maatregelen tegen hamsteren

  24 maart 2020
  NIJMEGEN - Supermarkten in Nijmegen mogen tijdelijk bevoorraden in de nacht. Die maatregel neemt de gemeente omdat supermarkten koste wat kost hun winkels goed willen bevoorraden om zo verder hamsteren tegen te gaan. Het is een van de lokale maatregelen die Nijmegen neemt om mensen te ondersteunen in de coronacrisis.
 • Goffertpark deels afgesloten voor publiek

  23 maart 2020
  NIJMEGEN - Een deel van het Goffertpark is met borden en linten afgesloten voor het publiek. Dat heeft burgemeester Hubert Bruls besloten. Het gaat om het veldje met sporttoestellen en het skateveldje.

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

  01 april 2020
  BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.
 • Overbetuwe stelt betalingen aan gemeente uit tot en met de zomer

  01 april 2020
  ELST - Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties hoeven tot en met de zomer hun portemonnee niet te trekken voor betalingen aan de gemeente Overbetuwe. Daarnaast worden subsidies voor sociale, maatschappelijke en culturele verenigingen nog wel uitgedeeld.
 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend