Logo De Belofte

NIJMEGEN - Overal in Nederland komen er ouderen bij, want we vergrijzen. Mensen die ouder worden hebben meer en meer zorg nodig. De laatste jaren is de gemeente verantwoordelijk geworden voor het regelen van die zorg. In Nijmegen ging er in de laatste jaren geen geld af voor de zorg en dat heeft een financieel gat geslagen.

Maar liefst 187 miljoen was er afgelopen jaar uit te geven voor zorg en welzijn in Nijmegen. En dat bedrag werd ook gebruikt. Renske Helmer-Englebert is wethouder en lijsttrekker voor de SP. In de uitzending van Gelderland Stemt legt zij uit: 'Mensen hebben recht op zorg. Landelijk werd gezegd dat de zorg dichter bij mensen moest staan, maar het was ook gewoon een snoeiharde bezuiniging. Wij voerden die niet door.'

'Enorm tekort'

Inge van Dijk van de VVD: 'We hebben er heel veel bijgedaan qua zorg en zien dat het komende college een enorm tekort krijgt van 17,5 miljoen. Wij riepen eerder op: kijk hoe we daar mee aan de slag gaan in de komende tijd, want waar moeten we het vandaan gaan halen? De SP zegt: We halen dat uit de gemeentelijke spaarpot. Maar dan geven we niet het juiste voorbeeld.'

Venderbosch links, met in het midden Englebert en daarnaast Van Dijk

Englebert: 'Het tekort is niet 17,5, maar 12,5 miljoen. Dat is nog steeds een heleboel. Kijk, in Scandinavië is dit ook gebeurt en het kostte in het begin veel geld. Daar duurde het tien tot vijftien jaar voor het was bijgetrokken. Wij willen dat mensen kunnen blijven meedoen. Wij hoeven niet alles, zoals Dagobert Duck, te sparen.'

Partij van uitgeven

'Ik zie dat jullie geen Dagobert Duck zijn', reageert Van Dijk. 'De spaarpotten zijn helemaal leeg. De SP is de partij van het uitgeven. Maar we moeten onze financiële verantwoordelijkheid nemen. Ik hoor mevrouw Englebert niet zeggen hoe zij het straks wil gaan betalen. Wij zijn daarom voor slimmere innovaties in de zorg.'

Englebert: 'Wát wil de VVD dan innoveren? Ik hoor nog steeds geen oplossingen.' Van Dijk denkt aan verschillende oplossingen: 'Innovatie, zorg slimmer organiseren, bureaucratie verminderen en stoppen met projecten als bed-bad-broodvoorzieningen. 'Die taak ligt bij vijf gemeenten landelijk, niet bij Nijmegen. Daar zit de winst', aldus de lijsttrekker.

'Zet studenten in'

Leo Venderbosch is lijsttrekker van Ouderen Belangen Nijmegen (een partij die op dit moment niet in de raad zit): 'Wij willen studenten (medische en niet-medische) de mogelijkheid bieden om als mantelzorger aan de slag te gaan. Zij kunnen daar een tientje per uur mee verdienen. Dat betekent praktijkervaring voor hen. Het is een win-winsituatie voor iedereen.'

Daar staan ook de SP en de VVD niet negatief tegenover. Van Dijk: 'Wij dienden twee jaar geleden een idee in om mantelzorgers te ondersteunen, om hen te ontlasten. Het voorstel om studenten in te zetten, zoals meneer Venderbosch noemde, is een pilot die nu draait en voortkomt uit ons plan van toen.'

Eén ding staat volgens haar vast: 'We zullen heel zware keuzes moeten maken.'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Bezuinigingen Nijmegen 'minder erg dan verwacht'

  08 oktober 2019
  NIJMEGEN - De bezuinigingen die Nijmegen de komende jaren moet doorvoeren vallen enkele miljoenen lager uit dan het college deze zomer dacht. Het gaat om een tekort van 8,3 miljoen euro in plaats van ruim 11 miljoen euro in 2023. Dat blijkt uit de stadsbegroting die het college heeft gepresenteerd.
 • Nijmegen ziet vuurwerkverbod niet zitten

  02 oktober 2019
  NIJMEGEN - Een algeheel vuurwerkverbod zit er ook dit jaar niet in voor Nijmegen. Tot die conclusie komt de gemeenteraad na een peiling onder Nijmegenaren. Die peiling wam er op verzoek van GroenLinks en de Partij voor de Dieren, beiden groot voorstander van een vuurwerkverbod.
 • Busrit wordt duurder voor 65-plussers in Nijmegen

  01 oktober 2019
  NIJMEGEN - Voor 65-plussers in Nijmegen wordt de bus pakken duurder. Het is een gevolg van gemeentelijk beleid dat ervoor moet zorgen het openbaar vervoer ook toegankelijk is voor mensen die minder geld te besteden hebben.
 • Nijmegen mag 62 populieren kappen: 'Dit is het failliet van de participatiecultuur'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen mag 62 Italiaanse populieren langs de Industrieweg kappen. Dat heeft de Raad van State besloten. Bewoner van Nijmegen-West, Michiel de Wit, wilde dat koste wat het kost voorkomen.
 • 'Bewoning Oostkanaaldijk Nijmegen botst niet met industrie'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - Wonen aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen botst niet de nabijgelegen industrie. Dat schrijft het college aan de raad over de woonboten die daar liggen. Legalisatie heeft volgens het college geen consequenties voor de bedrijven en er geldt een aanvaardbaar woon- en leefklimaat voor de bewoners van de boten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend