Logo De Belofte

NIJMEGEN - Je wilt een woning, maar er is er geen te krijgen. Woningtekort is een onderwerp dat in veel verkiezingsprogramma's terug te vinden is. In de regio Nijmegen hebben ze de handen ineen geslagen en gaan ze het tekort samen oplossen.

Bij de live-uitzending van Gelderland Stemt in Nijmegen spreken we erover. Jos Swartjes van de SP Beuningen en Piet de Klein van Beuningen Nu en Morgen zijn aangeschoven.

Wie bouwt wat?

In Beuningen, Wijchen, Heumen, Berg en Dal, Druten, Nijmegen en het Limburgse Mook en Middelaar moeten in de komende tien jaar maar liefst 16.500 huizen verrijzen. Samen hebben de gemeenten besloten wie hoeveel woningen gaat bouwen.

Voor de gemeente Beuningen betekent dit dat er 950 huizen bij komen. Valt daar nog wat over te kiezen? Ja, zeggen De Klein en Swartjes. Want wát voor soort woningen er gebouwd gaan worden en waar, dat is nog helemaal onduidelijk. 

Behoefte onderzoeken

Swartjes van de SP (momenteel geen partij in de raad) wil dat 50 procent van de te bouwen huizen sociale huurwoningen is. De Klein vindt dat niet verstandig. 'We moeten eerst onderzoeken waar de behoefte aan is en dán bouwen', zegt hij. 

De Klein (links) met naast hem Swartjes

De Klein: 'Bouwen in Beuningen is hard nodig. Er zijn doelgroepen die een woning nodig hebben. In vijf jaar tijd zullen we in versneld tempo gaan bouwen.'

'We hebben vier kernen en vooral in twee daarvan gaan we woningen realiseren. We willen duurzame woningen neerzetten - gasloze huizen. We willen sociale woningen, maar dat hoeft maar een klein deel te zijn. En dan nog middelhuurwoningen en goedkope starterswoningen.'

Verloren gegaan

Swartjes: 'Beuningen is veel bezig geweest met twee-onder-een-kapwoningen. Wij moeten nu gaan voor sociale woningbouw, want er zijn er daarvan steeds meer verloren gegaan, terwijl er nog wel behoefte aan is. We moeten terug naar de basis.'

De Klein: 'De voorraad sociale huurwoningen is voldoende, weten we op dit moment. De verwachting is dat er op termijn iets bij moet komen, maar je moet voorzichtig zijn dat je niet voor leegstand bouwt.'

'Onzin', zegt Swartjes. 'Wij zien die behoefte wél. Er is een hoop jeugd en er zijn ouderen die anders geen woning kunnen krijgen. Denk ook aan scheidingen. Bijstandsmoeders kun je niet in een woning van een kwart miljoen zetten.'

Kleinere huizen

'Je kunt beter kijken naar tiny houses' reageert De Klein. 'Op die manier kunnen we deze doelgroep bedienen. Dat betekent dat je misschien soms sociale woningbouw afbreekt en er deze 'kleine huisjes' voor terugzet.'

Er zijn afspraken gemaakt over hoeveel sociale woningen nodig zijn in een gemeente als Beuningen, in samenspraak met de woningcoöperatie, zegt De Klein. Volgens hem zijn die afspraken afdoende.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Gemeente Nijmegen overspoeld met hulpvragen door corona getroffen zelfstandigen

  25 maart 2020
  MILLINGEN AAN DE RIJN - De gemeente Nijmegen heeft in korte tijd een enorme hoeveelheid hulpvragen binnengekregen van zelfstandigen die in de financiƫle problemen raken als gevolg van de coronacrisis. De gemeente neemt maatregelen om ze te helpen.
 • Nijmegen neemt onder meer maatregelen tegen hamsteren

  24 maart 2020
  NIJMEGEN - Supermarkten in Nijmegen mogen tijdelijk bevoorraden in de nacht. Die maatregel neemt de gemeente omdat supermarkten koste wat kost hun winkels goed willen bevoorraden om zo verder hamsteren tegen te gaan. Het is een van de lokale maatregelen die Nijmegen neemt om mensen te ondersteunen in de coronacrisis.
 • Goffertpark deels afgesloten voor publiek

  23 maart 2020
  NIJMEGEN - Een deel van het Goffertpark is met borden en linten afgesloten voor het publiek. Dat heeft burgemeester Hubert Bruls besloten. Het gaat om het veldje met sporttoestellen en het skateveldje.
 • Najaarskermis Nijmegen verplaatst naar binnenstad

  17 maart 2020
  NIJMEGEN - De najaarskermis in Nijmegen wordt bij wijze van proef in 2020 en 2021 verplaatst van de Waalkade naar de Burchtstraat. Op deze manier wil het college de kermis ook voor de toekomst interessant houden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend