Logo De Belofte

GROESBEEK - De Rode Gelderland Stemt-bus arriveerde donderdagmiddag in Groesbeek, gemeente Berg en Dal. Omroep Berg en Dal presenteerde de uitzending voor de deur van het gemeentehuis en voelde daar de lokale politici aan de tand.

In Groesbeek hebben zich een aantal lokale partijen van de gemeente Berg en Dal verzameld in de bus. Lokale fracties van D66, CDA, GroenLinks en lokale partijen VOLG, Sociaal Groesbeek en de Groesbeekse Volkspartij zijn in de uitzending om in gesprek te gaan over hun plannen voor de gemeente.

Hoe lokken we de burger naar de stembus?

De uitzending opent met een gesprek over de manier waarop de verschillende partijen denken dat zij de inwoners van de gemeente naar de stembus kunnen krijgen.

GroenLinks belt bij mensen aan om in gesprek te gaan met de Groesbekenaar. 'We krijgen erg positieve reacties. Er zijn ook mensen die niets met de partij hebben, maar over het algemeen vinden mensen het leuk dat we langskomen. Ze zeggen in ieder geval allemaal dat ze gaan stemmen', aldus Rona Vree van de partij.

Hans Peters van Sociaal Groesbeek meldt dat de partij 7,5 duizend folders heeft rondgestuurd. Omdat er vraagtekens werden gezet bij de moderniteit van folders, benadrukte de politicus dat de partij ook mensen via social media probeert te bereiken. 'Er valt echt veel te kiezen in de gemeente. We moeten zoveel mogelijk promoten zodat mensen ons zien. Naast de folders en online kanalen, spreken we mensen ook aan op de markt', zo vertelt Peters.

De Groesbeekse Volkspartij merkt dat er toch nog best veel mensen zijn die geen interesse hebben in de gemeenteraadsverkiezingen. 'Omdat de gemeente zo dicht bij de burger staat, is het juist zo jammer dat mensen zo weinig bezig zijn met de lokale politiek', vindt Volkspartij politica Irma van de Scheur.

Buiten de bus verzamelen zich een hoop nieuwsgierige Groesbekenaren:

Minder interesse, meer vertrouwen?

Sylvia Fleuren van het CDA heeft gemerkt dat hoe meer vertrouwen er in de toekomst is, hoe minder hoog de opkomst is. 'Dus misschien is het juist wel een goed teken dat mensen zich niet zo druk maken over de gemeenteraad!', zegt de politica al grappend. 'Wij nodigen wel zoveel mogelijk mensen uit wanneer er belangrijke beslissingen worden gemaakt, zodat ze zich zo betrokken mogelijk voelen.'

Ook de lokale D66 belt bij de inwoners aan. Tessa Vorderman vertelt dat ze erg leuke én bruikbare gesprekken heeft met de mensen die de deur opendoen: 'Door in gesprek te gaan over belangrijke issues, krijgen mensen een beter beeld bij wat ze willen stemmen. Maar ook voor ons is het heel voordelig, want wij komen direct te weten wat er leeft bij de inwoners in de gemeente.'

Erik Weijers wethouder en lijsttrekker van VOLG merkt ook dat een groot deel van de inwoners maar weinig interesse heeft. De politiek speelt volgens hem gewoon geen grote rol in de leefwereld van de gemiddelde inwoner: 'Wij denken als politici dat mensen allemaal bezig zijn met de politiek, maar het leeft bij heel veel gewoon niet zo. Dat moeten wij ons toch realiseren tijdens de campagnevoering.'

Ondernemersklimaat in Berg en Dal

Vorderman van de D66 wil meer aandacht schenken aan het verbeteren van internetverbindingen; daar is het nu nog niet goed genoeg mee gesteld. 'Er zijn ontzettend veel ZZP'ers in de gemeente die een goede verbinding nodig hebben om hun werk fatsoenlijk te kunnen doen', aldus de politica.

Fleuren van het CDA zegt dat de partij de verschillende ondernemingen in de gemeente Berg en Dal bereikbaarder wil maken. De kleine bedrijfjes die nu nog weggestopt zitten, moeten volgens haar makkelijker te vinden zijn.

De Vree van GroenLinks reageert door te uit te leggen dat het centrum nu al erg toegankelijk is: 'Je kan de bereikbaarheid verbeteren zonder het autoverkeer toe te laten nemen, dat is gewoon niet nodig.' De ondernemingen in het centrum hebben volgens haar ook laten weten dat zij hier geen behoefte aan hebben. 'Er zijn genoeg milieuvriendelijkere oplossingen om ervoor te zorgen dat het ondernemersklimaat wordt gestimuleerd', aldus de politica.

Lokale politieke partijen komen samen om hun belangen te promoten:

Samenwerking Rijk van Nijmegen

De politici worden gevraagd hoe zijn denken over het feit dat de gemeentes in het Rijk van Nijmegen sterker moeten samenwerken.

Van de Scheur van de Groesbeekse Volkspartij legt uit dat het lastig kan zijn, maar dat het wel een interessante uitdaging is. Volgens haar wordt je afhankelijker van elkaar, waardoor je ook minder invloed hebt als individuele gemeente. 'Maatregelen moeten op elkaar worden afgestemd en omdat je met veel meer mensen bent, wordt het steeds lastiger om compromissen te sluiten', zo vertelt zij.

'De samenwerkingsverbanden hebben nut en noodzaak, maar we moeten wel kritisch zijn op deze samenwerkingen', stelt Weijers van VOLG. Het is nu niet anders, waardoor de politicus zijn best wil doen om te roeien met de riemen die ze hebben. 'Er moet meer worden samengewerkt en de verschillende belangen kunnen dan nog wel eens clashen', legt hij uit 'Maar het is ook een mogelijkheid om expertise met elkaar te delen.'

De D66 staat er iets positiever tegenover omdat zij een lokale fractie zijn van een landelijke partij. 'Sorry dat ik het moet aanhalen, maar wij hebben als 'landelijke' partij toch meer baat bij zo'n samenwerking. Het voordeel is dat wij bijvoorbeeld met de D66 in het Rijk van Nijmegen kunnen communiceren en onze plannen kunnen afstemmen', vertelt Vorderman van de partij.

Sociaal Groesbeek vindt dat de samenwerking verminderd moet worden omdat niet elke gemeentes in het Rijk van Nijmegen volgens hem op dezelfde manier worden behandeld. Nijmegen bepaalt volgens hem teveel, waardoor de stad naar zijn gevoel ook voorrang krijg. Hulpmiddelen en dienstverleners komen dan bijvoorbeeld minder snel terecht in de gemeente Berg en Dal.

Buiten hebben inwoners de mogelijkheid om te reageren op de zaken die de lokale politici bespreken:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Berg en Dal

 • Berg en Dal breidt ondersteuning voor ondernemers uit

  13 november 2020
  BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal gaat vanaf 16 november een breder steunpakket aanbieden aan ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Hiermee wil de gemeente ondernemers helpen om zich voor te bereiden op de toekomst.
 • Zorgen om krimpende spaarpot Berg en Dal

  06 augustus 2019
  BERG EN DAL - De spaarpot van de gemeente Berg en Dal krimpt in anderhalf jaar tijd met ruim 5,5 miljoen euro. Waar er in mei vorig jaar nog bijna 13 miljoen in kas zat, komt de zogenoemde algemene reserve eind 2019 uit op net iets meer dan 7 miljoen euro.
 • VIDEO | Parkeerverbod moet einde maken aan verziekte sfeer in Kekerdom

  30 juli 2019
  KEKERDOM - De sfeer in Kekerdom wordt erdoor verziekt: parkeeroverlast van bezoekers die bijvoorbeeld gaan wandelen in de Millingerwaard. De gemeente Berg en Dal grijpt nu in met een tijdelijke maatregel. Er komt een totaal parkeerverbod in een deel van het dorp. Bewoners kunnen een ontheffing krijgen.
 • Petitie tegen bomenkap Groesbeekse bossen: 'Je ziet je jeugd verdwijnen'

  24 juli 2019
  GROESBEEK - 'Stop de massale kaalslag in onze Groesbeekse bossen', staat er boven de petitie die door Hans Peters is opgezet. Inmiddels zijn er al ruim 400 handtekeningen verzameld. Peters maakt zich zorgen over de werkwijze van Staatsbosbeheer: 'Ik ben in Groesbeek opgegroeid met de bossen. Je ziet je jeugd verdwijnen.'
 • Wateroverlast Breedeweg: 6 miljoen euro nodig voor droge voeten

  28 mei 2019
  GROESBEEK - Volgens de eerste berekeningen is naar schatting 6 miljoen euro nodig om Breedeweg te bevrijden van wateroverlast na hevige regenval. Inwoners van het dorp bij Groesbeek worden al jaren geplaagd door water dat hun huizen in kolkt, omdat het riool het niet meer aankan.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend