Logo De Belofte

ARNHEM - De lokale PvdA-fractie in Buren wil voor inwoners van de gemeente die minder te besteden hebben de mogelijkheid bieden om duurzame energie op te wekken. Volgens de partij zijn de kosten voor duurzame oplossingen vaak een financiële drempel die ervoor zorgt dat er niet genoeg groene stappen worden gezet.

'Door het aanbieden van een lening voor het opwekken van energie kunnen we écht meters maken in onze ambitie om een duurzame gemeente te worden. In sommige andere gemeenten is zo’n lening er al. Het is vrij eenvoudig om hiermee te starten', zo vertelt Daan Russchen - lijsttrekker van de PvdA Buren.

De partij wil de duurzaamheidslening ook voor kleine bedrijven in de gemeente beschikbaar stellen. Vaak hebben zowel bedrijven als particulieren andere prioriteiten waardoor ze duurzame ontwikkelingen blijven uitstellen.

Financiële drempel

Russchen vervolgt door de financiële drempel te bespreken: 'Mensen willen zich echt wel inzetten voor het milieu, maar niet iedereen tikt zo maar even een paar duizend euro af voor een dak met zonnepanelen. Het is niet het enige wat we willen doen, maar het helpt al wel enorm.'

Voor verenigingen en stichtingen in de gemeente Buren is er al een duurzaamheidslening, maar bij deze spelers valt volgens de PvdA ook nog een hoop te halen.

'De vraag is of het al erg bekend is. Voor verenigingen kan ik me bovendien voorstellen dat we ze ondersteunen in het gezamenlijk vormen van een coöperatie. Zo kunnen ze als energieleverancier groene stroom aan de leden aanbieden', aldus de lijsttrekker.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Buren

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend