Logo De Belofte

MILLINGEN AAN DE RIJN - De rode Omroep Gelderland-verkiezingsbus heeft zijn route door Gelderland bijna voltooid. Vandaag is jonge gemeente Berg en Dal aan de beurt.

 

De bus stond donderdagmorgen in Millingen aan de Rijn. Omroep Berg en Dal verzorgde de uitzending.

De gemeente Berg en Dal ontstond door de fusie van Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn. Eerst ging de gemeente door het leven als Groesbeek, in 2016 werd dat Berg en Dal. In de bus schoven vijf partijen aan: Gemeente, Jeugd en Sportbelangen (GJS), de VVD, Voor Berg en Dal (VBD), Polderbreed (voorheen C'90) en de Partij van de Arbeid.

Lees hier het verslag terug:

De kandidaten/lijsttrekkers mogen aftrappen met een pitch van twee minuten. De VVD mag beginnen en lijsttrekker Mechteld ten Doesschate maakt duidelijk dat veiligheid erg belangrijk voor haar is. Jos Peters voert de lijst van Voor Berg en Dal aan en hij hamert op het belang van natuur en burgerparticipatie. Lesley Albers van de PvdA is de jongste lijsttrekker in de bus en solliciteert onmiddellijk naar een plaats in het nieuwe college. De PvdA wil graag de portefeuille zorg.

Polderbreed staat onder leiding van Ria Barber. Zij wil dat er snel woningen worden gebouwd en dat er in de kernen van Berg en Dal steunpunten van de gemeente komen. Alex ten Westeneind, lijsttrekker en wethouder van GJS sluit de rij. Hij wil vooral realistische politiek bedrijven, geen sprookjes verkopen.

Ook buiten de bus wordt over politiek gepraat. Zo wil een oud-raadslid van Ubbergen van de lokale partijen weten waarom een senior op die partijen moeten gaan stemmen als gaat om langer zelfstandig blijven wonen.

GJS wil daarvoor een buurtbus gaan inzetten. Polderbreed sluit zich bij monde van Ria Barber daarbij aan, maar wil ook nieuwe woonvormen voor ouderen waarbij de zorg voor senioren vergemakkelijkt wordt. VBD wil inzetten op gemengd wonen in plaats van enclaves voor ouderen.

Millingen vergrijst en dat kost extra zorgbudgetten. De gemeente komt nu al geld tekort. Lesley Albers (PvdA) zegt dat er minder klanten, maar de kosten voor het ambtelijk apparaat zijn juist hoger. Dat bestrijdt GJS. Albers wil de zorg vooral regionaal bekijken. De VVD wil ouderen goed verzorgen, het zijn namelijk 'geen konijnen'. Lijsttrekker Ten Doesschate wil naar politiek Den Haag om extra geld te vragen en onroerend zaak belasting mag niet omhoog om de zorg te betalen. Jos Peters wil dat jongeren minder snel in de jeugdzorg terecht komen. 

Polderbreed is blij met de toezegging van de VVD om het landelijk partijbestuur te benaderen en wacht af wat het gaat opleveren. De Partij van de Arbeid ziet ook voordelen van de decentralisatie van de zorg naar de gemeente.

De bewoners van de polder voelen een grote afstand naar het gemeentehuis en gemeentebestuur in Groesbeek. De mentaliteit in de polder is ook anders. Alex ten Westeneind van GJS vindt zichzelf juist heel benaderbaar. Zijn mobiele nummer is zelfs wijd en zijd bekend. Polderbreed heet niet voor niks zo, Ria Barber heeft weinig raadsleden in de polder gezien en informatie komt te laat bij de bewoners. Zijn de polderbewoners achtergesteld?

Buiten de bus staan partijen die later aan bod komen:

Dan komt de stand van zaken rond de dijken aan de orde. De dijken in Duitsland zijn lager dan in Nederland en dat zou kunnen betekenen, dat Millingen zo maar via de achterdeur kan overstromen. En dat stuit op onbegrip, want waarom moesten de mensen in Millingen weg bij het hoogwater van 1995 en de Duitse buren niet? 

Waarom kunnen Polderbreed en Gemeente, Jeugd en Sportbelangen niet samenwerken? Volgens Polderbreed leverde een eerdere samenwerking niet voldoende op.  Alex ten Westeneind van GJS vindt het niet erg dat het zo nu en dan knalt, maar dat mag niet de reden zijn om uit een samenwerking te stappen. Volgens Ria Harbers is wel toegewerkt naar een fusie van de twee partijen, maar was de meerwaarde van zo'n fusie te beperkt. Vandaar twee partijen op de lijst.

Buiten is het fris, vandaar de dikke jassen:

Na een kort rondje over de Wet Inlichtingendiensten en Veiligheid, waarover volgende week ook gestemd gaat worden,  gaat het verder in de bus over het verschillend aantal kandidaten op de lijsten. Sommige lijsten zijn wel erg lang. Hoe komen kandidaten op de lijst? Zijn ze gescreend? Willen de kandidaten wel in de politiek? Speelt ondermijning een rol in Berg en Dal?

Alex ten Westeneind van GJS zegt dat de kandidaten bovenaan zijn lijst daadwerkelijk in de raad willen. Gescreend is er bij GJS niet, de partij kent zijn kandidaten door en door. Dat geldt ook voor de VVD, maar daar zijn wel aan alle kandidaten Verklaringen Omtrent Gedrag gevraagd. Dat gaat de andere partijen echt te ver, maar bij de PvdA moesten de eerste vijf kandidaten wel een VOG overleggen. 

Jos Peters van Voor Berg en Dal leest ook de verhalen over ondermijning, maar volgens hem komt dat in Berg en Dal niet voor. Veel partijen zijn er voorstander van dat alle raadsleden en leden van de 'carrousel' zo'n verklaring moeten overleggen, maar alle kandidaten op een verkiezingslijst?

Naar aanleiding van de vraag van iemand buiten komt het op verslaving. Heeft Berg en Dal een probleem? Ja, is het volmondige antwoord, niet alleen drugs, maar ook drank, bijvoorbeeld bij ouderen. 

Hoeveel zetels halen de partijen. PvdA en Voor Berg en Dal halen  er drie, ook Polderbreed. De VVD schat zichzelf op 2 zetels, maar vreest voor de opkomst en GJS op drie. De PvdA  wil het liefst in een college met een links signatuur, maar wil niemand uitsluiten. Voor Berg en Dal wil dat ook niet, zegt Jos Peters. Eigenlijk wil geen van de partijen een voorschot op de coalitieonderhandelingen nemen. De VVD heeft wel een partij in gedachten, waar het taalgebruik dermate grof is, dat daarmee samenwerken moeilijk wordt. Maar welke partij dat is, wil lijsttrekker Ten Doesschate niet zeggen.

Polderbreed voorziet moeizame onderhandelingen, dat wel. Ria Barber heeft wel een aanvaring gehad met een andere partij, maar heeft dat afgesloten. GJS ziet dat de partijen dicht bij elkaar zitten en vindt dat het uiteindelijk op een goede samenwerking neerkomt.

Tenslotte wordt er nog even gediscussieerd over de verschillende samenwerkingsverbanden tussen gemeenten. Daardoor komt de controlerende positie van de gemeenteraad in de knel. Ria Barber stelt, dat de gemeenteraad voorafgaande aan besluitvorming een duidelijke standpunt moet innemen en dat meegeven aan de vertegenwoordigers in die verbanden. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Berg en Dal

 • Zorgen om krimpende spaarpot Berg en Dal

  06 augustus 2019
  BERG EN DAL - De spaarpot van de gemeente Berg en Dal krimpt in anderhalf jaar tijd met ruim 5,5 miljoen euro. Waar er in mei vorig jaar nog bijna 13 miljoen in kas zat, komt de zogenoemde algemene reserve eind 2019 uit op net iets meer dan 7 miljoen euro.
 • VIDEO | Parkeerverbod moet einde maken aan verziekte sfeer in Kekerdom

  30 juli 2019
  KEKERDOM - De sfeer in Kekerdom wordt erdoor verziekt: parkeeroverlast van bezoekers die bijvoorbeeld gaan wandelen in de Millingerwaard. De gemeente Berg en Dal grijpt nu in met een tijdelijke maatregel. Er komt een totaal parkeerverbod in een deel van het dorp. Bewoners kunnen een ontheffing krijgen.
 • Petitie tegen bomenkap Groesbeekse bossen: 'Je ziet je jeugd verdwijnen'

  24 juli 2019
  GROESBEEK - 'Stop de massale kaalslag in onze Groesbeekse bossen', staat er boven de petitie die door Hans Peters is opgezet. Inmiddels zijn er al ruim 400 handtekeningen verzameld. Peters maakt zich zorgen over de werkwijze van Staatsbosbeheer: 'Ik ben in Groesbeek opgegroeid met de bossen. Je ziet je jeugd verdwijnen.'
 • Wateroverlast Breedeweg: 6 miljoen euro nodig voor droge voeten

  28 mei 2019
  GROESBEEK - Volgens de eerste berekeningen is naar schatting 6 miljoen euro nodig om Breedeweg te bevrijden van wateroverlast na hevige regenval. Inwoners van het dorp bij Groesbeek worden al jaren geplaagd door water dat hun huizen in kolkt, omdat het riool het niet meer aankan.
 • Wateroverlast door regen: Breedeweg wil geen afvoerputje meer zijn

  27 mei 2019
  GROESBEEK - ​Wateroverlast door hevige regenval. Het blijft een groot probleem in de heuvelachtige gemeente Berg en Dal. Er wordt geprobeerd op allerlei manieren het tij te keren, maar opgelost is het probleem voor de geplaagde inwoners nog lang niet. Maandagavond worden inwoners van het dorp Breedeweg bijgepraat.

Overig verkiezingsnieuws

 • Burgemeester Lingewaard sluit ene na andere drugspand

  16 oktober 2019
  HUISSEN - Burgemeester Josan Meijers van de gemeente Lingewaard heeft opnieuw opdracht gegeven tot het sluiten van een drugspand. Ditmaal gaat het om een restaurant en een bovenwoning in de Vierakkerstraat 38 in Huissen. Begin september ontdekte de politie dat er wiet gekweekt werd.
 • Buurt wil uitbreiding van Almende College in Silvolde voorkomen

  16 oktober 2019
  SILVOLDE - Buurtbewoners van het Almende College in Silvolde willen dat de nieuwbouw van de school op die locatie wordt opgeschort. Dinsdag was er een zitting bij de Raad van State in Den Haag, waarbij omwonenden onder meer hun zorg uitspraken over mogelijke verkeersproblematiek.
 • Arnhemse treurwilg krijgt eigen naam 'voor meer boombenul'

  16 oktober 2019
  ARNHEM - 'Laura Victoria' heet ze sinds dinsdagmiddag; de treurwilg in het Arnhemse Lauwerspark. 'Deze boom is een boegbeeld van onze acties. Daarmee is de strijd begonnen', zegt Kristine Ram namens Behoud Bomen Arnhem, de actiegroep die de boom een naam gaf.
 • Begroting Ede: 'Tekort op zorg blijft aandachtspunt'

  16 oktober 2019
  EDE - Het proces om te komen tot een begroting met een financieel duurzaam perspectief was niet eenvoudig volgens wethouder financiën Leon Meijer.
 • Gemeente Rheden heft relatief lage toeristenbelasting

  16 oktober 2019
  DE STEEG - Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Rheden betalen een relatief lage toeristenbelasting. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van €1,17. Dit is nog wel een groei van 2,6% ten opzichte van vorig jaar toen de toeslag nog €1,14 per nacht was.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend