Logo De Belofte

WIJCHEN - Het CDA Wijchen wil een Wijchens fietsplan. Hierin staan alle zaken opgenomen die met fietsen door de gemeente Wijchen te maken hebben. Hiermee is voor de hele gemeente inzichtelijk welke verbeteringen nodig zijn om fietsen door onze gemeente nog aantrekkelijker én veiliger te maken.

Marlien Joosse (nr. 5 op de CDA-kieslijst) hierover: “Fietsen is niet alleen gezond, maar ook een goede en duurzame manier van mobiliteit. De gemeente Wijchen moet mensen meer verleiden de fiets te pakken. Wij willen dat mensen voor woon-werkverkeer en woon-schoolverkeer zoveel mogelijk de fiets pakken.

De dorpen en voorzieningen moeten bovendien goed bereikbaar zijn. Wij willen het fietsverkeer binnen onze mogelijkheden stimuleren en de bereikbaarheid en veiligheid van het langzamere verkeer centraal stellen.

Snelfietsroutes

Dit vereist veilige, goed onderhouden en waar nodig bredere fietspaden naar onze bedrijventerreinen, snelfietsroutes en goede fietsenstallingen rondom scholen en sportaccommodaties. Hierin kunnen nog wel zaken verbeteren. Daarom willen we een Wijchens fietsplan laten opstellen, zodat inzichtelijk is waar dit nu nog knelt.”, aldus Marlien Joosse.  

Joosse vervolgt: “Omliggende gemeenten, zoals Heumen, hebben al een dergelijk fietsplan. Wijchen nog niet. Het CDA Wijchen vindt dit noodzakelijk, zodat we goede keuzes kunnen maken in de gemeenteraad over het veilig fietsen door onze mooie gemeente en welke extra investeringen hiervoor nodig zijn.” 

Keuzes

De gemeente Wijchen heeft voor het autoverkeer al een gemeentelijk verkeers- en vervoersplan. Op basis hiervan worden investeringskeuzes gemaakt. Het ontbreekt aan een apart, integraal plan voor het fietsen.  

In het verkiezingsprogramma van het CDA Wijchen staan de volgende punten benoemd die in ieder geval in het ‘Wijchens fietsplan’ opgenomen moeten worden: 

-      Fietsstraten aanleggen waarbij auto’s te gast zijn; 

-      Snelle en veilige E-bike routes naar de dorpen en omliggende gemeenten; 

-      Veiligheid verbeteren voor fietsers op rotondes en oversteken; 

-      Duurzame, smart-verlichting langs doorgaande fietsroutes; 

-      Oplaadpunten voor E-bikes in de openbare ruimte; 

-      Fietsend naar school de nieuwe norm maken.

 

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend