Logo De Belofte

HEERDE - De rode Omroep Gelderland verkiezingsbus is nu ruim vier weken op pad door Gelderland. Donderdag stond de bus in Heerde en verzorgde Radio 974 de radio-uitzending.

De bus stond voor de deuren van het Christelijk College De Noordgouw en vier leerlingen van die school bevroegen de politici uit Heerde.

Lees het hier terug: 

Burgemeester Fred de Graaf opent de speciale verkiezingsuitzending van Radio 794. 

Hij herinnert zich nog, dat hij als 21-jarige mocht gaan stemmen. Stemmen is noodzakelijk voor de werking van de democratie, zo betoogt De Graaf. 'Wie stemt heeft recht van spreken. Wie niet stemt, moet later niet piepen'. Zelf heeft de burgemeester een beperkte rol tijdens de verkiezingen op 21 maart. 

Daarna is het de beurt aan de scholieren van De Noordgouw. Drie lijsttrekkers, Joke Grotenhuis van het CDA, Jan Tuinman van de ChristenUnie-SGP en Bram Horst van de PvdA, zijn aangeschoven in de bus. Wat heeft de ChristenUnie-SGP bereikt is de eerste vraag. Tuinman vindt dat 90 procent van de plannen gerealiseerd en dat heeft zijn partij samen met de gemeenteraad gedaan. Hoe ga je geluidsoverlast en vandalisme van jongeren tegen is de vraag aan Joke Grotenhuis van het CDA. Zij wil dat jongeren erop aangesproken moet worden, maar het begint bij de opvoeding. 

Mantelzorg

De PvdA wil mantelzorgers beter ondersteunen, zo lazen de presenterende scholieren in het verkiezingsprogamma. Bram Horst heeft er al eerder op gehamerd dat de partij met mantelzorgers in gesprek gaat over ondersteuning. Het CDA wil dat ook, maar wil ook de eenzaamheid aanpakken. Het CDA wil zich niet vastleggen op een bevriezing van eigen bijdrage.

Ondertussen is burgemeester Fred de Graaf buiten de bus in gesprek:

Verder hamert de PvdA erop, dat er jarenlang geld is overgehouden op de WMO en dat dat geld is gebruikt om tekorten op de jeugdzorg te dekken. 

CU-SGP wil een 'positieve begroting' vasthouden. Maar Heerde heeft per hoofd van de bevolking een relatief grote schuld. Dat moet omlaag, vindt Jan Tuinman. Hij wil de jeugd er niet mee opzadelen en dus moet de voet op de financiële rem. Ook van het CDA mag het wel even een onsje minder. 

Honden-losloopgebied of horeca

Dan de keus: horeca laten groeien of het honden-losloopgebied handhaven. De PvdA wil beiden, maar als er gekozen moet worden dan het laatste. Joke Grotenhuis van het CDA wil wel naar dat losloopgebied kijken, want er lopen soms wel heel veel honden. Jan Tuinman heeft een hond te logeren en is dus ervaringsdeskundige. Hij vind het wel gezellig, al die honden met hun baasjes en wil uitbreiding van de kiosk aan de Elburgerweg. Dan de keus aan Tuinman: extra natuur of extra toerisme bij de hoogwatergeul. De voorman van CU-SGP kan niet kiezen: hij wil beiden. Het CDA wil crossende motorrijders op de dijk van de geul aanpakken.

Wat wil de PvdA doen om de sport voor jongeren te bevorderen? Bram Horst wil het huidige niveau van voorzieningen handhaven. Er is keus genoeg voor jongeren om te sporten, vindt hij. En er is een potje voor mensen die daar het geld niet voor hebben. Jan Tuinman is het met hem eens en trekt het breder naar cultuur. Het CDA wil niet zomaar nieuwe ontmoetingsplekken voor jongeren, daar zijn bijvoorbeeld sportverenigingen voor. De PvdA wil wel een jongerencentrum voor jongeren die niet sporten. De gemeente moet daarbij helpen, vindt Bram Horst. Jan Tuinman kan daarin meegaan mits er goed randvoorwaarden eraan verbonden worden. 

Winkelen op zondag

En dat een heikel punt op de Veluwe: winkels open op zondag. Daar kan de ChristenUnie-SGP klip en klaar over zijn: nee. Niet alleen vanwege de zondagsrust, maar ook voor de winkeliers. Het CDA sluit zich daarbij aan.

De PvdA staat er ook niet om te springen, maar een keertje op een feestdag zou best moeten kunnen. 

Tijd voor changement, nu mogen D66-GroenLinks, VVD en Gemeentebelang-Boerenpartij:

De drie partijen zijn overtuigd van succes bij de verkiezingen van 21 maart. Gemeentebelang-Boerenpartij vindt wel dat het college de afgelopen jaren te vaak problemen bij de gemeenteraad heeft neergelegd, die het zelf had moeten oplossen.

Miljoen verdiend

Wat hebben de drie partijen bereikt de afgelopen bestuursperiode bereikt? D66 wijst op het verduurzamen van Heerde. Daar heeft de partij een voortrekkersrol in gespeeld. Sylvia van Amerongen van D66 wil daarmee doorgaan. De VVD is erg blij met de haven in Veessen, maar ook de bereikbaarheid van het buitengebied vraagt aandacht, vindt lijsttrekker Beerd Volkers. Gemeentebelang-Boerenpartij heeft een plan voor begraafplaatsen tegengehouden en daarmee een miljoen voor de gemeente verdient, vindt Willem de Weerd van de partij. Wel wordt de gemeente soms niet serieus genomen, vindt hij.

Centrum

Het centrum van Wapenveld dan, had de renovatie niet door een lokaal bedrijf gedaan kunnen worden? Beerd Volkers van de VVD wijst op de aanbestedingsregels, maar je kunt wel bedrijven zoeken binnen een bepaalde straal rondom de gemeente. Daar sluit Gemeentebelang-Boerenpartij zich bij aan. 'Je moet het geld niet zomaar weggeven'. 

De VVD wil dat jongeren na hun studie weer terugkomen, maar daarvoor moeten er dan wel woningen bij komen en moet Heerde bereikbaar is. D66 wil dat er dan wel zorgvuldig met de woningvoorraad wordt omgegaan. 

Maar om jongeren te behouden moet je ook werk hebben. De VVD komt dan weer terug op goede verbindingen, zoals internet en telefoon. In Heerde is 3 procent werkeloosheid en dat betekent volgens lijsttrekker Volkers dat er genoeg werk is, maar het is wel vaak uitvoerend is. Hij wil meer banen in bijvoorbeeld de ICT. D66 wil meer leer-werkplekken creëren. In de zorg is ook nog veel werk. Heerde gaat zich positief ontwikkelen, denkt Gemeentebelang-Boerenpartij. D66 wil een dialoog aangaan met jongeren over wat zij willen om na een studie terug te keren naar Heerde.

Hoe betrek je jongeren bij de politiek? Moeten de partijen dat doen of de jongeren zelf initiatief nemen? Alle drie de partijen onderschrijven het belang van jongeren voor de politiek, maar de één wil flyers uitdelen en de ander zoekt het meer in social media. Vergaderen vinden jongeren in elk geval niet fijn. De komende vier jaar gaat de politiek uitzoeken wat jongeren willen en daarna komt het op uitvoeren aan. 

Leegstand

Het centrum van Heerde kampt met leegstand. Willem de Weerd vertrouwt op het aantrekken van economie en op de ondernemingsgeest van de middenstand. Hij vindt Beerd Volkers van de VVD tegenover zich, die is pessimistisch. De banken werken namelijk niet mee, omdat het verzorgingsgebied van Heerde is te klein. Dat moet via internetverkopen vergroot worden en dan komen de banken vanzelf met geld. D66 ziet het veel breder, die wil ook een hotel in Heerde en terrassen voor toeristen. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Heerde

  • Fractievoorzitter VVD Heerde trekt zich terug

    01 juni 2021
    HEERDE - De fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Heerde, Beerd Volkers (53), geeft zijn zetel terug aan de VVD-fractie. Beerd Volkers kreeg op 20 februari een hartstilstand. Na een herstel periode van 3 maanden begon hij vanaf 20 mei weer met zijn werkzaamheden in de gemeenteraad. Helaas bleek dat deze werkzaamheden nog niet fysiek haalbaar te zijn in combinatie met zijn werk. Volkers heeft een adviesbureau in de toepassing van duurzame energie systemen.
  • Er komt toch een onderzoek naar de bestuurscultuur in Heerde

    22 maart 2021
    HEERDE - Er komt toch een onderzoek naar de bestuurscultuur in de gemeente Heerde. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Aanleiding daartoe waren uitspraken van oud-burgemeester Jacqueline Koops, die de bestuurscultuur bij haar afscheid onder meer omschreef als een cultuur van 'ja zeggen en nee doen'.
  • Corona kost gemeenten tientallen miljoenen, maar krijgen ze dat terug?

    01 juli 2020
    ARNHEM - Terwijl Gelderland langzaam opengaat na de intelligente lockdown, maken gemeenten voorzichtig de balans op. Ook zij komen gehavend uit de coronacrisis. Miljoenen euro’s zijn ze misgelopen aan parkeergeld, belastingen en uitgestelde huwelijken. Daarnaast hadden zij ook extra uitgaven aan bijvoorbeeld balieverbouwingen, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
  • 1,4 miljoen extra voor huishoudelijke hulp

    20 april 2020
    HEERDE - De gemeente Heerde is dit jaar 600.000 euro extra kwijt aan huishoudelijke hulp. In 2021 komt daar nog eens 800.000 euro bovenop. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering maandagavond, waar deze extra kosten besproken werden. De partijen zagen geen goed alternatief en kozen er daarom voor het huidige beleid, met extra kosten, voort te zetten.
  • Minuut stilte voor zwaar door corona getroffen Heerde

    20 april 2020
    HEERDE - De gemeenteraad van Heerde opende maandagavond de digitale raadsvergadering met een minuut stilte. Daarmee stond de raad stil bij de slachtoffers van de coronacrisis. Heerde is zwaar getroffen door het virus.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend