Logo De Belofte

ELBURG - De rode Gelderland Stemt-verkiezingsbus zette haar route voort naar de gemeente Elburg waar LOE Mediagroep de uitzending presenteerde. De bus stond op het terrein van middelbare school het Nuborgh College. De scholieren deden mee; zij voelden de politici aan de tand en namen de lokale politiek onder de loep.

Middelbare scholieren stemmen mee

Deze keer is de uitzending iets anders dan normaal; het Nuborgh College doet mee met de uitzending. Binnen de deuren van de middelbare school is een politieke markt georganiseerd waar lokale politici in gesprek gaan met de scholieren van de bovenbouw. Dan kunnen de lokale partijen leren van de scholieren en de scholieren leren meer over de gemeenteraadsverkiezingen - een win-win situatie dus.

Over het algemeen zijn de middelbare scholieren nog minderjarig en mogen zij dus nog niet stemmen. Maar de school heeft speciaal voor vandaag een stemlokaal nagebootst - bemand door de scholieren zelf - zodat de leerlingen naar aanleiding van de gesprekken met lokale politici hun stem kunnen uitbrengen. Natuurlijk geldt deze stem niet echt, maar het idee is dat de scholieren leren hoe je uiteindelijk bepaalt aan wie je je stem uitdeelt.

Scholieren in gesprek met fractieleden - Sport in Elburg

De scholieren openen het gesprek met de lokale politici door te vertellen dat zij momenteel nog niet tevreden zijn over de sportvoorzieningen. Sporthallen zijn verouderd of liggen soms zelfs buiten de gemeente, waardoor het minder aantrekkelijk is om te gaan sporten.

De politici reageren door te laten weten dat zij er zeker mee bezig zijn. Ze vinden sport belangrijk, omdat het mensen verbindt - vooral jongeren. En jongeren zijn toch de toekomst van de gemeente en de politici zien graag dat de jongeren ook in de gemeente Elburg blijven wonen.

Door samen in gesprek te gaan met jongeren in de gemeente, proberen de politici de juiste oplossingen te vinden. Omdat een groot deel van jong Elburg natuurlijk nog niet mag stemmen, zijn dit soort bijeenkomsten toch nog een mogelijkheid voor de lokale partijen om de stem van de nieuwe generaties te horen.

De lokale CDA-fractie probeert de scholieren te overtuigen van haar standpunten.

Scholieren in gesprek met fractieleden - Veiligheid: fietsen op eigen risico

De lokale politici voeren in de bus een gesprek met scholieren over de veiligheid in de gemeente.

Dickhof van de ChristenUnie laat weten dat hij, zoals de jongeren hebben laten weten, blij is dat er in ieder geval geen gevoelens van onveiligheid zijn in de traditionele zin; er is geen sprake van een bedreiging en criminaliteit speelt eigenlijk helemaal geen rol in de leefwerelden van de leerlingen. Het grootste knelpunt op het gebied van onveiligheid, is onveiligheid in het verkeer.

De scholieren melden dat zij nu nog teveel last hebben van auto's in het centrum - ze vertellen dat ze wel eens bijna zijn aangereden. De ChristenUnie besteed volgens Dickhof veel aandacht aan fietsveiligheid; ze hebben plannen om het autoverkeer in de gemeente terug te dringen. Andere lokale politici zijn het eens met Dickhof dat er iets moet veranderen, maar er moet wel rekening worden gehouden met belangrijke routes die door de gemeente lopen. Er valt zeker autoverkeer terug te dringen, zolang het in het voordeel is van Elburg.

Wat vinden de partijen?

Lokale fractieleden van partijen zoals onder andere CDA, PvdA, ChristenUnie en lokale partijen Algemeen Belang Elburg en Elburg Beleid melden allemaal dat ze erg tevreden zijn over de bijeenkomst op school.

Wat de algemene opvatting is, is dat de lokale politiek eigenlijk te ver van jongeren afstaat. De gemeenteraadsverkiezingen zijn over het algemeen niet echt een hip onderwerp bij jonge generaties, maar daar hopen de politici met initiatieven zoals deze toch verandering in te brengen. De jongeren bepalen de toekomst en hun stem is eigenlijk nu al net zo relevant als die van de stemgerechtigden.

Sarah Vonk is met 15 jaar de jongste kandidaat op de lijst van de PvdA in Elburg. Zij zit zelf ook op het Nuborgh College en zij doet aan haar mede-scholieren ook een oproep: 'Zodra het kan, ga stemmen! En verdiep je nu alvast zodat je dadelijk goed bent voorbereid.'

De meest populaire partijen bij scholieren? Dat waren de VVD met 18 'kunststemmen' en de ChristenUnie, ook met 18 stemmen. En hoewel de stemmen niet gelden, laten ze mogelijk wel zien hoe jong Elburg nu al nadenkt over de lokale politiek.

De politici uiten hun enthousiasme over de winst voor de camera.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.
 • Elburg wil bezuinigen op PGB en dat leidt tot onrust

  29 juni 2020
  ELBURG - Elburg moet, net als veel gemeenten, bezuinigen op de kosten van het 'sociaal domein'. In de komende jaren moet de gemeente een gat van 1,2 miljoen euro zien te dichten. Maandagavond bespreekt de raad voorstellen van het college om het tekort op te vangen. Eén van die voorstellen, het verlagen van het PGB-tarief voor 'informele zorg', leidt tot onrust bij ouders, hulporganisaties en PGB-organisatie Per Saldo: "De politiek kijkt niet naar de lange termijn."

Overig verkiezingsnieuws

 • Zwembad De Hoevert lijkt alsnog de deuren te moeten sluiten

  10 juli 2020
  DIDAM - Een meerderheid in de gemeenteraad van Montferland wil dat zwembad De Hoevert in Didam per 1 januari 2021 de deuren sluit. De coalitiepartijen willen nog wel dat de wethouder voor 1 oktober laat weten onder welke financiële voorwaarden een passende sportvoorziening voor Didam mogelijk is. Daarbij wordt de aanwezigheid van een zwembad niet uitgesloten.
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Brandweerkazerne Almen op voorspraak inwoners naast voetbalveld

  09 juli 2020
  ALMEN - Op voorspraak van de inwoners van Almen komt de nieuwe brandweerkazerne mogelijk naast het voetbalveld van SV Almen. De eerdere optie, op de locatie Dorpsstraat 2b, bleek na een onderzoek niet geschikt.
 • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

  09 juli 2020
  OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
 • Deel jeugdzorgmaatregelen van tafel; Arnhem moet eerst met visie komen

  09 juli 2020
  ARNHEM - Wethouder Hans de Vroome zal even pas op de plaats moeten maken met een deel van zijn voorgenomen jeugdzorgmaatregelen, besloot de Arnhemse gemeenteraad. In verschillende onderzoeken wordt de gemeente een gebrek aan visie, samenhang en sturing verweten. En als je niet weet waar je naartoe wilt, kun je ook geen passende maatregelen bepalen, is de redenering.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend