Logo De Belofte

ELBURG - De rode Gelderland Stemt-verkiezingsbus zette haar route voort naar de gemeente Elburg waar LOE Mediagroep de uitzending presenteerde. De bus stond op het terrein van middelbare school het Nuborgh College. De scholieren deden mee; zij voelden de politici aan de tand en namen de lokale politiek onder de loep.

Middelbare scholieren stemmen mee

Deze keer is de uitzending iets anders dan normaal; het Nuborgh College doet mee met de uitzending. Binnen de deuren van de middelbare school is een politieke markt georganiseerd waar lokale politici in gesprek gaan met de scholieren van de bovenbouw. Dan kunnen de lokale partijen leren van de scholieren en de scholieren leren meer over de gemeenteraadsverkiezingen - een win-win situatie dus.

Over het algemeen zijn de middelbare scholieren nog minderjarig en mogen zij dus nog niet stemmen. Maar de school heeft speciaal voor vandaag een stemlokaal nagebootst - bemand door de scholieren zelf - zodat de leerlingen naar aanleiding van de gesprekken met lokale politici hun stem kunnen uitbrengen. Natuurlijk geldt deze stem niet echt, maar het idee is dat de scholieren leren hoe je uiteindelijk bepaalt aan wie je je stem uitdeelt.

Scholieren in gesprek met fractieleden - Sport in Elburg

De scholieren openen het gesprek met de lokale politici door te vertellen dat zij momenteel nog niet tevreden zijn over de sportvoorzieningen. Sporthallen zijn verouderd of liggen soms zelfs buiten de gemeente, waardoor het minder aantrekkelijk is om te gaan sporten.

De politici reageren door te laten weten dat zij er zeker mee bezig zijn. Ze vinden sport belangrijk, omdat het mensen verbindt - vooral jongeren. En jongeren zijn toch de toekomst van de gemeente en de politici zien graag dat de jongeren ook in de gemeente Elburg blijven wonen.

Door samen in gesprek te gaan met jongeren in de gemeente, proberen de politici de juiste oplossingen te vinden. Omdat een groot deel van jong Elburg natuurlijk nog niet mag stemmen, zijn dit soort bijeenkomsten toch nog een mogelijkheid voor de lokale partijen om de stem van de nieuwe generaties te horen.

De lokale CDA-fractie probeert de scholieren te overtuigen van haar standpunten.

Scholieren in gesprek met fractieleden - Veiligheid: fietsen op eigen risico

De lokale politici voeren in de bus een gesprek met scholieren over de veiligheid in de gemeente.

Dickhof van de ChristenUnie laat weten dat hij, zoals de jongeren hebben laten weten, blij is dat er in ieder geval geen gevoelens van onveiligheid zijn in de traditionele zin; er is geen sprake van een bedreiging en criminaliteit speelt eigenlijk helemaal geen rol in de leefwerelden van de leerlingen. Het grootste knelpunt op het gebied van onveiligheid, is onveiligheid in het verkeer.

De scholieren melden dat zij nu nog teveel last hebben van auto's in het centrum - ze vertellen dat ze wel eens bijna zijn aangereden. De ChristenUnie besteed volgens Dickhof veel aandacht aan fietsveiligheid; ze hebben plannen om het autoverkeer in de gemeente terug te dringen. Andere lokale politici zijn het eens met Dickhof dat er iets moet veranderen, maar er moet wel rekening worden gehouden met belangrijke routes die door de gemeente lopen. Er valt zeker autoverkeer terug te dringen, zolang het in het voordeel is van Elburg.

Wat vinden de partijen?

Lokale fractieleden van partijen zoals onder andere CDA, PvdA, ChristenUnie en lokale partijen Algemeen Belang Elburg en Elburg Beleid melden allemaal dat ze erg tevreden zijn over de bijeenkomst op school.

Wat de algemene opvatting is, is dat de lokale politiek eigenlijk te ver van jongeren afstaat. De gemeenteraadsverkiezingen zijn over het algemeen niet echt een hip onderwerp bij jonge generaties, maar daar hopen de politici met initiatieven zoals deze toch verandering in te brengen. De jongeren bepalen de toekomst en hun stem is eigenlijk nu al net zo relevant als die van de stemgerechtigden.

Sarah Vonk is met 15 jaar de jongste kandidaat op de lijst van de PvdA in Elburg. Zij zit zelf ook op het Nuborgh College en zij doet aan haar mede-scholieren ook een oproep: 'Zodra het kan, ga stemmen! En verdiep je nu alvast zodat je dadelijk goed bent voorbereid.'

De meest populaire partijen bij scholieren? Dat waren de VVD met 18 'kunststemmen' en de ChristenUnie, ook met 18 stemmen. En hoewel de stemmen niet gelden, laten ze mogelijk wel zien hoe jong Elburg nu al nadenkt over de lokale politiek.

De politici uiten hun enthousiasme over de winst voor de camera.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend