Logo De Belofte

HATTEM - Onze rode verkiezingsbus was vanavond in handen van RTV Hattem. De omroep zond uit vanaf de Markt in Hattem.

Iedereen is welkom om langs te komen. Politieke partijen schuiven aan in de bus en discussiëren over uiteenlopende thema's.

De partijen houden een pitch en de verschillende lijsttrekkers mogen vervolgens praten over een onderwerp naar keuze. Ook de muziek aansluitend is door hen gekozen.

Aan bod komen: PvdA, ChristenUnie, D66, VVD en CDA. Carla Broekhuis van de Partij van de Arbeid mocht het spits afbijten. Die partij wil laten zien dat hij er is voor iedereen, 'want we hebben een beetje een oudere achterban', beaamt Broekhuis.

Voor elkaar en met elkaar, is de slogan van de partij. Hattemers moeten (meer) betrokken worden bij de stad. Onderwijs en zorg zijn speerpunten van de PvdA.

Kijk hier voor het partijprogramma van de PvdA

We zijn niet alleen bij de bus; er kijken veel mensen mee en ook in de raadszaal wordt meegekeken:

Arend Palland van de ChristenUnie wil zich graag met zijn partij inzetten voor zijn stad. Waardig ouder worden, goede zorg (voor de schepping) en goed onderwijs zijn belangrijke thema's voor de ChristenUnie.

Ook wil hij ruimte voor de ondernemer, maar wel in goede samenspraak met de gemeente en andere partijen. Een geheel vrije markt werk wat hem betreft niet.

Kijk hier voor het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie Hattem

Geen fusie

Erik Kort van D66 schuift daarna aan. 'Goed wonen, prachtig leven' is de kern van het programma van de partij. Ook moet de stad zelfstandig blijven, maar samenwerken waar dat kan. Een fusie met Zwolle is uitgesloten.

Kijk hier voor het verkiezingsprogramma van D66

Het is de beurt aan Doret Tigchelaar van de VVD. Ondernemers moeten de vrijheid krijgen om de eigen tijden te bepalen. Ook verantwoordelijkheid is belangrijk: samen de stad leefbaar houden en mensen met een beperking bij de arbeidsmarkt betrekken. Daarnaast moet de burger meedoen en meepraten.

De VVD Hattem wil veel en intens samenwerken met Zwolle, maar niet direct fuseren. Toch is een fusie niet ondenkbaar.

Kijk hier voor het verkiezingsprogramma van de VVD

Martijn Hospers van het CDA gaat voor Samen leven en samen doen. Dat is een koers waar de partij al jaren voor staat, zegt Hospers. 'Het CDA wil Hattem verder helpen. Samen dus de schouders eronder. Onderwijs en sport, daarop zijn goede stappen gemaakt - en dat mag uitgebreid worden.'

Ook op het gebied van zorg wil het CDA doorgaan op de ingeslagen weg. De partij vindt vooral de ChristenUnie op het gebied van de zondagsrust. Die moet in Hattem gehandhaafd blijven.

Uitspraken doen over een nog te vormen college (wil het CDA doorgaan in de huidige constructie?) doet Hospers niet.

Kijk hier voor het verkiezingsprogramma van het CDA Hattem

Het laatste nieuws uit Hattem

 • VVD Hattem pleit voor meer terrasruimte en ruimere openingstijden

  10 mei 2020
  HATTEM - Per 1 juni mogen de terrassen weer open. Wel moeten de bezoekers 1,5 meter afstand houden. Dit betekent dat op de reguliere terrasruimte die de horecaondernemers in Hattem hebben, aanmerkelijk minder gasten tegelijk ontvangen kunnen worden dan tot nu toe.
 • Hattem gaat aan de slag met duurzaamheidsdoelen

  05 mei 2020
  HATTEM - De gemeente Hattem stuurt aan op een klimaat-, energieneutrale en gezonde leefomgeving voor de inwoners en bedrijven. Om hier stappen in te zetten is het programma Duurzaamheid opgesteld. Dit programma zorgt er voor dat er sturing is op initiatieven en projecten die allemaal bijdragen aan het verduurzamen van Hattem.
 • Hattemse milieuclub woest over villawijk: 'Gemeente houdt zich niet aan eigen regels'

  04 april 2020
  HATTEM - De Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) is woest op de gemeente. Ondanks uitspraken van de Raad van State en een contract tussen de vereniging en de gemeente, voldoet villawijk Hattemse Loo niet aan de eisen en afspraken. 'Er zijn regels, en ook de gemeente heeft zich daar aan te houden. En nu negeert de raad zelfs uitspraken van de rechter.'
 • Hattem gaat inwoners helpen met bezwaar maken tegen Lelystad Airport

  10 februari 2020
  HATTEM - De gemeente Hattem gaat, net als Heerde, inwoners informeren over de gevolgen van de opening van Lelystad Airport. De gemeente zal op de eigen website een voorbeeldbrief plaatsen, waarmee inwoners een eventuele schadeclaim kunnen aankondigen. De gemeenteraad stemde maandagavond unaniem voor een voorstel daarvoor, dat D66 had ingediend.
 • Verkenners: Noord-Veluwse gemeenten moeten meer samenwerken, niet fuseren

  30 januari 2020
  ARNHEM - De provinciale verkenners voor de kop van de Veluwe pleiten voor meer bestuurlijke samenwerking tussen de Noord-Veluwse gemeenten. Vooral op het gebied van ICT, financiën, personeelsbeleid, facilitaire zaken en huisvesting zien de verkenners kans op een goede samenwerking. Dat is te lezen in hun rapport: 'Samen voor de Kop van de Veluwe - een pleidooi voor actie', dat donderdag verscheen.

Overig verkiezingsnieuws

 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend