Logo De Belofte

LICHTENVOORDE - Er had al veel eerder een scherper plan moeten liggen voor de Dijkstraat in Lichtenvoorde. Die conclusie trekken veel politieke partijen in Oost Gelre maandagavond tijdens het debat van De Gelderlander bij Erve Kots in Lievelde.

Volgens Nieuwe Liberalen had het plan voor de verpaupering aan de Dijkstraat al lang gerealiseerd moeten worden. "Teveel control zucht, anders waren we al lang klaar geweest", aldus lijsttrekker Gerard Klein Gunnewiek. Richard Klein Tank van de PVDA vind dat het ook allemaal wat eerder had gekund en dat met name de woningcorporaties het in deze laten afweten.

Eigen boezem

Zelfs coalitiepartij CDA steekt de hand in eigen boezem. Lijsttrekker Jos Hoenderboom: "Er had eerder een scherper plan kunnen liggen, dat geef ik eerlijk toe". Volgens OOG valt het allemaal nog wel mee in het centrum van Lichtenvoorde. "Er is al veel gedaan rondom kunst", aldus lijsttrekker René Hoijtink. "In Groenlo duurde het Programma Stad Groenlo ook wat langer. OOG wil stimuleren en faciliteren.

Megastallen Harreveld

De motie van het CDA onlangs in de gemeenteraad tegen de komst van twee megastallen in Harreveld bleek ook maandagavond onderwerp van gesprek. Volgens Nieuwe Liberalen is de CDA geen betrouwbare partner meer nu het tussentijds het bestemmingsplan verandert. Hoenderboom reageert hierop dat het CDA vanaf het begin gezegd heeft dat de partij pas een beslissing neemt als er meer informatie bekend is.

Na een objectief besluit vond het CDA dat de megastallen niet op dit moment gebouwd kunnen worden en ook niet op deze plek. Volgens de PVDA geven deze rapporten niet de basis om een goed besluit te nemen. De VVD vind dat de nadruk juist gelegd moet worden op het gesprek met de buurtbewoners. Lijsttrekker Bart Porskamp: " Met de buurt moet je kijken welke oplossingen er mogelijk zijn en wat haalbaar is. Luisteren naar wat de mensen er over te zeggen hebben." OOG is voorstander van grondgebonden bedrijven, waarbij de productie van een agrarisch bedrijf geheel of hoofdzakelijk afhankelijk is van het voortbrengend vermogen van onbebouwde grond in de directe omgeving van het bedrijf.

Mestvergister Laarberg

Ook gingen de lijsttrekkers in debat over de te bouwen mestvergister op industrieterrein De Laarberg in Groenlo. De mestvergister moet de grootste worden in Europa. Voorlopig is de financiering van de mestvergister nog niet rond en lopen er nog tal van onderzoeken. De PVDA is fel tegen de komst van de grote mestfabriek. Richard Klein Tank: " Ik ben onlangs in Goor geweest en daar loopt een mestvergister goed. In Groenlo wil men er één bouwen die vijftien keer zo groot is. Die mestconcentratie is te groot voor Groenlo. Ook Nieuwe Liberalen is tegen de komst van de mestvergister en hoopt dat de inwoners van Groenlo straks nog goed kunnen slapen door de geur die de mestvergister uitstoot. Volgens de VVD kan er lang en breed over gepraat worden, maar is vooral de provincie Gelderland nu aan zet. Porskamp: " Wij hebben het bestemmingsplan goed gekeurd, de provincie moet nu maar bepalen wat er past binnen de normen."

Basisscholen open dicht doen in

Door de krimp daalt het aantal leerlingen op de basisscholen in Oost Gelre en worden scholen kleiner. Vooral in de kleine kernen is dit al goed te merken. Lijsttrekker René Hoijtink van OOG (op dit moment verantwoordelijk wethouder onderwijs) geeft nogmaals aan dat de gemeente helemaal niet gaat over het open houden of dicht doen van basisscholen. Hoijtink: "De schoolbesturen zijn nu aan zet." Andere partijen vinden dat er indirect wel degelijk invloed uitgeoefend kan worden op het in stand houden van een basisschool. Richard Klein Tank (PVDA): "Je moet pro-actief de discussie voeren met scholen." De VVD ziet hier met name ook een rol weggelegd voor de dorpsbelangenorganisaties. Volgens Jos Hoenderboom van het CDA is dat goede overleg er al tusssen de DBO en de gemeente. "Kleine kernen willen de school behouden, dat is prima als de kwaliteit ook goed is", aldus Hoenderboom. D66 vindt dat basisscholen in de kleine kernen gebaat zijn met een kleine kern die leefbaar blijft.

Door: Mediapartner Gelre FM

Het laatste nieuws uit Oost Gelre

 • Zes Achterhoekse gemeenten bekostigen pilot tegen anorexia

  15 augustus 2019
  WINTERSWIJK - Zes Achterhoekse gemeenten gaan een pilot bekostigen voor jeugdigen die behandeld worden tegen anorexia. Door het bekostigen van de pilot kan de zorg volgens de gemeenten van dichtbij worden geleverd.
 • Meer mensen reageren op huurwoningen Achterhoek; onderzoek moet helderheid geven

  21 mei 2019
  BORCULO - Steeds meer mensen reageren op huurwoningen in Berkelland, Bronckhorst en Oost Gelre. Woningcorporatie ProWonen, dat huizen in de Achterhoek in beheer heeft, gaat daarom onderzoeken of er nog wel voldoende woningen beschikbaar zijn.
 • Wonen: welke beloftes doet Oost Gelre?

  04 juni 2018
  LICHTENVOORDE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.
 • Lokaal: welke beloftes doet Oost Gelre?

  04 juni 2018
  LICHTENVOORDE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over lokale issues.
 • Zorg: welke beloftes doet Oost Gelre?

  04 juni 2018
  LICHTENVOORDE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over zorg.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend