Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De verkiezingsbus van Omroep Gelderland en de lokale omroepen hield even stil vorige week, maar is weer en route. Maandag was Scherpenzeel aan de beurt. We stonden op Plein 1940, naast restaurant Prinsheerlijk. Politici kwamen langs om te spreken over Scherpenzeelse zaken.

Iedereen is welkom om aan te waaien bij de bus als wij op locatie zijn. We hadden het in Scherpenzeel over wat er nu leeft in de gemeente, die een tweedeling lijkt te kennen tussen behoudend en gelovend en de ondernemerspartij als Gemeentebelangen, maar in de praktijk liggen de partijen niet zo ver uit elkaar op de meeste thema's. 

Luister de uitzending hieronder terug: 

De lijsttrekkers naast elkaar in de bus: Marieke van de Beek (CU), Willem Schuurs (PRO Scherpenzeel), Margot van de Vliert (CDA), Maarten Zwankhuizen (SGP), Henk Brons (Gemeentebelangen) 

Justus Leerling nam voor Omroep Gelderland de honneurs waar en leidde de gesprekken met de verschillende politici in goede banen.

Promotie bij de bus, van Gemeentebelangen Scherpenzeel:

Natuurlijk, de SGP ziet op zondag het liefst dat alles stilligt: het verenigingsleven, de kroegen en de winkels. Andere partijen denken daar anders over, maar een winkelopenstelling op de zondag lijkt voor geen van de partijen een issue. 'Dat leeft hier helemaal niet', klinkt het. 

Wat leeft er dan wel? Fijnstof, blijkt tegen het einde van de uitzending. Hoe ver moet je gaan om een probleem waarvan niet exact duidelijk is waar het vandaan komt op te lossen? Ver, zeggen PRO Scherpenzeel en ChristenUnie. CDA, SGP en Gemeentebelangen zijn meer afwachtend. 

Onze verslaggever peilde de stemming buiten bij de bus: 

De concentratie fijnstof is (te) hoog in de omgeving Scherpenzeel. Dat kan van de pluimveehouderijen in de buurt komen, maar ook van buitenaf en door andere factoren dan de pluimveesector. Maakt niet uit, vinden ChristenUnie en PRO Scherpenzeel: de lucht is nú vies, en dus moet je gaan optreden. 

Samengaan? 

Eén ding dat in veel verkiezingsprogramma's terugkomt is fuseren. Daar zijn op dit moment geen plannen voor, maar met een mislukte fusie met Renswoude en Woudenberg enige jaren terug in het achterhoofd én vanwege sluimerende druk die raadsleden ervaren van de provincie en het Rijk, moet het toch maar even benoemd worden. 

Fuseren hoeft voor alle partijen niet. Het is onnodig, werkt niet goed in de praktijk en bovendien is de gemeente Scherpenzeel gezond genoeg. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Scherpenzeel vraagt om 'onbevooroordeelde, frisse blik' van Statenleden

  07 april 2020
  SCHERPENZEEL - Burgemeester en wethouders van Scherpenzeel hebben de Statenleden van de provincie Gelderland een brief geschreven. Scherpenzeel wil zelfstandig blijven en vraagt Statenleden of ze langs willen komen voor een werkbezoek. Daarnaast vraagt ze Statenleden om een 'onbevooroordeelde, frisse blik'.
 • Controle op staatssteun aan boeren

  09 maart 2020
  WAGENINGEN - Subsidie voor emissie-reducerende projecten in de landbouw, mag dat of is het verboden staatssteun? De Regio Foodvalley twijfelt en laat het onderzoeken.
 • 2,6 miljoen euro naar Foodvalley, wat gaat daarmee gebeuren?

  18 februari 2020
  EDE - In 2021 investeren Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen samen waarschijnlijk bijna 2,6 miljoen euro in 'Regio Foodvalley'. Dat is 375.500 euro meer dan aanvankelijk bedacht, blijkt uit gemeentestukken. Wat gaat er met dat geld gebeuren?
 • 700 handtekeningen voor behoud bieb Scherpenzeel

  30 januari 2020
  SCHERPENZEEL - 700 van de ruim 9000 inwoners van Scherpenzeel hebben hun handtekening gezet onder de petitie die ervoor moet zorgen dat de bieb in de gemeente blijft. Het nieuwe college heeft plannen om uit kostenoverweging de bibliotheek om te vormen tot een 'steunpunt'.
 • Provincie blundert met nieuws over fusie tussen Scherpenzeel en Barneveld

  29 januari 2020
  SCHERPENZEEL - Niets zou er naar buiten worden gebracht over de gesprekken tussen de provincie Gelderland en Scherpenzeel die gaan over het al dan niet zelfstandig blijven van de gemeente. Maar de Scherpenzeelse Krant kwam erachter dat dit toch is gebeurd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet ten goede komen aan de parkeerdruk in die buurt.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.
 • Nieuw plekje voor ouderen in Wijchen: 'Ze krijgen de kans om in hun wijk te blijven wonen'

  26 mei 2020
  WIJCHEN - De Wijchense wijk Valendries krijgt een opknapbeurt. Woningcorporatie Talis renoveert er 400 woningen en bouwt binnen twee tot drie jaar 27 nieuwe sociale-huurappartementen voor ouderen.
 • Provincie overrulet mogelijk gemeente voor snelfietsroute door Velp

  26 mei 2020
  VELP - De beoogde snelfietsroute Arnhem-Dieren wordt mogelijk toch doorgetrokken door Velp. Ondanks dat de gemeente Rheden dit na bewonersoverleg niet lijkt te willen. De regie overnemen en de volledige snelfietsroute alsnog realiseren is nu één van de opties, laat gedeputeerde Christianne van der Wal weten.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend