Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De verkiezingsbus van Omroep Gelderland en de lokale omroepen hield even stil vorige week, maar is weer en route. Maandag was Scherpenzeel aan de beurt. We stonden op Plein 1940, naast restaurant Prinsheerlijk. Politici kwamen langs om te spreken over Scherpenzeelse zaken.

Iedereen is welkom om aan te waaien bij de bus als wij op locatie zijn. We hadden het in Scherpenzeel over wat er nu leeft in de gemeente, die een tweedeling lijkt te kennen tussen behoudend en gelovend en de ondernemerspartij als Gemeentebelangen, maar in de praktijk liggen de partijen niet zo ver uit elkaar op de meeste thema's. 

Luister de uitzending hieronder terug: 

De lijsttrekkers naast elkaar in de bus: Marieke van de Beek (CU), Willem Schuurs (PRO Scherpenzeel), Margot van de Vliert (CDA), Maarten Zwankhuizen (SGP), Henk Brons (Gemeentebelangen) 

Justus Leerling nam voor Omroep Gelderland de honneurs waar en leidde de gesprekken met de verschillende politici in goede banen.

Promotie bij de bus, van Gemeentebelangen Scherpenzeel:

Natuurlijk, de SGP ziet op zondag het liefst dat alles stilligt: het verenigingsleven, de kroegen en de winkels. Andere partijen denken daar anders over, maar een winkelopenstelling op de zondag lijkt voor geen van de partijen een issue. 'Dat leeft hier helemaal niet', klinkt het. 

Wat leeft er dan wel? Fijnstof, blijkt tegen het einde van de uitzending. Hoe ver moet je gaan om een probleem waarvan niet exact duidelijk is waar het vandaan komt op te lossen? Ver, zeggen PRO Scherpenzeel en ChristenUnie. CDA, SGP en Gemeentebelangen zijn meer afwachtend. 

Onze verslaggever peilde de stemming buiten bij de bus: 

De concentratie fijnstof is (te) hoog in de omgeving Scherpenzeel. Dat kan van de pluimveehouderijen in de buurt komen, maar ook van buitenaf en door andere factoren dan de pluimveesector. Maakt niet uit, vinden ChristenUnie en PRO Scherpenzeel: de lucht is nú vies, en dus moet je gaan optreden. 

Samengaan? 

Eén ding dat in veel verkiezingsprogramma's terugkomt is fuseren. Daar zijn op dit moment geen plannen voor, maar met een mislukte fusie met Renswoude en Woudenberg enige jaren terug in het achterhoofd én vanwege sluimerende druk die raadsleden ervaren van de provincie en het Rijk, moet het toch maar even benoemd worden. 

Fuseren hoeft voor alle partijen niet. Het is onnodig, werkt niet goed in de praktijk en bovendien is de gemeente Scherpenzeel gezond genoeg. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Volkstuinvereniging Scherpenzeel in actie tegen verhuizing

  09 november 2019
  SCHERPENZEEL - De volkstuinvereniging Scherpenzeel baalt als een stekker van de voorgenomen verplaatsing van hun volkstuinen. De gemeente Scherpenzeel heeft ze laten weten dat het tijdelijke contract niet verlengd wordt en dat er een nieuwe plek wordt gezocht: 'Dat zou de vierde keer in 40 jaar zijn.'
 • Stevige kritiek op begroting Scherpenzeel

  31 oktober 2019
  SCHERPENZEEL - Ook al ging de gemeenteraadsvergadering vanavond over de begroting, in alles kon je horen dat de raadsleden heel druk zijn met de fusie die er mogelijk aankomt. Een aanzienlijk deel van de partijen, oppositie én coalitie is kritisch op de begroting, maar uiteindelijk stemmen alle raadsleden in. Komende maanden moet duidelijk worden of het dorp wellicht fuseert met grote buurman Barneveld.
 • Bijna 90.000 euro voor Scouting Scherpenzeel, voortbestaan gered

  29 oktober 2019
  SCHERPENZEEL - De gemeenteraad van Scherpenzeel heeft ingestemd met een bijdrage aan de kosten voor een nieuw clubhuis voor de scouting. De gemeente schenkt de scouting 89.000 euro en mogelijk nog 25.000 euro extra en ze verstrekt de scouting een behoorlijke lening. Het leek erop dat de raadsleden dat binnen een paar minuten besloten, maar leden van de scouting zijn maanden bezig geweest om de raadsleden te overtuigen om zoveel geld in de scouting te investeren.
 • In december duidelijkheid over mogelijke fusie Scherpenzeel met Barneveld

  24 juli 2019
  SCHERPENZEEL - In december moet er meer duidelijkheid zijn over de mogelijke fusie van de gemeente Scherpenzeel met de gemeente Barneveld. Dat schrijft de commissaris van de koning, John Berends, in een brief aan de twee gemeenten.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend