Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De verkiezingsbus van Omroep Gelderland en de lokale omroepen hield even stil vorige week, maar is weer en route. Maandag was Scherpenzeel aan de beurt. We stonden op Plein 1940, naast restaurant Prinsheerlijk. Politici kwamen langs om te spreken over Scherpenzeelse zaken.

Iedereen is welkom om aan te waaien bij de bus als wij op locatie zijn. We hadden het in Scherpenzeel over wat er nu leeft in de gemeente, die een tweedeling lijkt te kennen tussen behoudend en gelovend en de ondernemerspartij als Gemeentebelangen, maar in de praktijk liggen de partijen niet zo ver uit elkaar op de meeste thema's. 

Luister de uitzending hieronder terug: 

De lijsttrekkers naast elkaar in de bus: Marieke van de Beek (CU), Willem Schuurs (PRO Scherpenzeel), Margot van de Vliert (CDA), Maarten Zwankhuizen (SGP), Henk Brons (Gemeentebelangen) 

Justus Leerling nam voor Omroep Gelderland de honneurs waar en leidde de gesprekken met de verschillende politici in goede banen.

Promotie bij de bus, van Gemeentebelangen Scherpenzeel:

Natuurlijk, de SGP ziet op zondag het liefst dat alles stilligt: het verenigingsleven, de kroegen en de winkels. Andere partijen denken daar anders over, maar een winkelopenstelling op de zondag lijkt voor geen van de partijen een issue. 'Dat leeft hier helemaal niet', klinkt het. 

Wat leeft er dan wel? Fijnstof, blijkt tegen het einde van de uitzending. Hoe ver moet je gaan om een probleem waarvan niet exact duidelijk is waar het vandaan komt op te lossen? Ver, zeggen PRO Scherpenzeel en ChristenUnie. CDA, SGP en Gemeentebelangen zijn meer afwachtend. 

Onze verslaggever peilde de stemming buiten bij de bus: 

De concentratie fijnstof is (te) hoog in de omgeving Scherpenzeel. Dat kan van de pluimveehouderijen in de buurt komen, maar ook van buitenaf en door andere factoren dan de pluimveesector. Maakt niet uit, vinden ChristenUnie en PRO Scherpenzeel: de lucht is nú vies, en dus moet je gaan optreden. 

Samengaan? 

Eén ding dat in veel verkiezingsprogramma's terugkomt is fuseren. Daar zijn op dit moment geen plannen voor, maar met een mislukte fusie met Renswoude en Woudenberg enige jaren terug in het achterhoofd én vanwege sluimerende druk die raadsleden ervaren van de provincie en het Rijk, moet het toch maar even benoemd worden. 

Fuseren hoeft voor alle partijen niet. Het is onnodig, werkt niet goed in de praktijk en bovendien is de gemeente Scherpenzeel gezond genoeg. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

  • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

    09 oktober 2020
    SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
  • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

    02 oktober 2020
    SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
  • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

    01 oktober 2020
    SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
  • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

    18 september 2020
    SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
  • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

    16 juli 2020
    SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend