Logo De Belofte

ARNHEM - De actiegroep Red de Veluwe ontwikkelde een eigen kieswijzer, om mensen te laten zien welke partijen voor of tegen laagvliegroutes op de Veluwe zijn. Het idee is om daar je lokale stemgedrag op af te stemmen en om de partijen die voor laagvliegen zijn dus een tik op de vingers te geven.

Stichting Red de Veluwe wil één ding niet, en dat is die laagvliegende vliegtuigen over hun mooie Veluwe. Jaap Kloosterziel van de stichting: 'Wij willen voorkomen dat er vliegtuigen straks op 1800 meter over komen vliegen. Door de stemwijzer kunnen we duidelijk maken wie er tegen de herindeling van het luchtruim zijn.' Dat zei Kloosterziel in het tv-programma Gelderland Stemt.

'Verkiezing kapen'

Jan-Willem Vos van de VVD is het met zijn lokale fractie eens met Kloosterziel, maar staat daarmee wel lijnrecht tegenover de landelijke partij. 'Wij zijn tegen het laagvliegbeleid. We moeten eerst herindelen en dán overvliegen.'

Vos is dan ook niet blij met de kieswijzer. 'Ik vind het heel jammer dat hiermee de verkiezingen gekaapt worden met een landelijk thema. Terwijl wij (als lokale VVD, red.) beoordeeld willen worden op thema's waar wij ons hard voor maken, zoals een koopzondag.'

Politicoloog Peter van der Heiden valt Vos bij: 'Je misbruikt zo de lokale verkiezingen, dat moet je niet doen. Organiseer een referendum.'

'Moment pakken'

Kloosterziel sluit af: 'Wij zijn hier als inwoners van de Veluwe gewoon heel veel mee bezig. Wij vinden het belangrijk om de politiek op de vingers te tikken en misbruiken de verkiezingen niet, maar pakken gewoon ons moment.'

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend