Logo De Belofte

LOCHEM - Het is koud en de wind snijdt, maar de rode Omroep Gelderland-verkiezingsbus zet zijn route voort. Vandaag wordt de lokale politiek in Lochem onder de loep genomen.

Daar staat de bus tussen 13.00 en 15.00 uur op het plein bij de Bierstraat. Achterhoek FM verzorgt de radio-uitzending vanuit de bus.

Gemeentebelangen en D66 - Een leefbaar Lochem voor iedereen

Marja Eggink van Gemeentebelangen en Hamp Harmpsen van D66 starten samen de uitzending.

Eggink begint het gesprek door uit te leggen hoe Gemeentebelangen zich inzet om de gemeente Lochem leefbaarder te maken. Ze willen hun handelen aanpassen aan de behoeftes van de inwoners. Het is volgens haar dan belangrijk dat er gefaciliteerd wordt waar de burger aangeeft dat het nodig is. 

Harmpsen van D66 vervolgt door te vertellen dat de belangen van de twee partijen niet zo heel verschillend zijn; uiteindelijk hebben ze allebei het beste met de burger voor, zo wordt gesteld. 'Wat ons uniek maakt, is dat wij midden tussen de burger staan, we werken vanuit de gemeenschap. We luisteren naar inwoners en proberen de lokale politiek zo begrijpelijk mogelijk te maken', aldus Harmpsen. 

Meedenken met Lochem - Een tweede poging

Bertus Karssenberg van Meedenken Met Lochem sluit aan in de studio. De vorige gemeenteraadsverkiezingen waren geen succes voor de partij; er kwamen geen fractieleden van de lokale partij in de raad. Maar Bertus Karssenberg heeft vertrouwen dat het dit jaar wel gaat lukken. Zijn partij wil volledig voor Lochem gaan en de politicus vertelt dat zij zich inzetten voor iedere burger - 'laag of hoog'. 'Gemeentebelangen is wat dat betreft toch meer zoals de VVD, terwijl wij echt voor iedereen willen opkomem', vertelt de politicus.

Eggink van Gemeentebelangen reageert op Karssenberg met enige argwaan. 'Gemeentebelangen is meer tot stand gekomen omdat enthousiastelingen zich voor de lokale politiek inzetten, Meedenken Met Lochem is meer ontstaan uit frustratie', aldus Eggink.

CDA en D66 - Windmolens of geen windmolens?

Coby Wiltink-Roeterdink van het CDA en Hamp Harmpsen van D66 vervolgen samen de uitzending.

Wiltink-Roeterdink begint door uit te leggen waarom het CDA zo uniek is: 'Traditioneel plattelandsgevoel is voor ons belangrijk en daarbij komen ook christelijke waarden kijken - goed zijn voor elkaar.'

De twee politici vervolgen het gesprek door te praten over de windmolens - een issue waar al een tijdje over wordt gediscussieerd in de lokale politiek. Harmpsen van D66 meldt dat hij met zijn partij de duurzame energie maar al te graag verwelkomt in de gemeente Lochem. Maar het CDA denkt daar anders over.

De politica die het CDA vertegenwoordigt, legt uit dat er wel genoeg draagvlak voor moet zijn. Er wonen veel boeren in Lochem en hun woon- en werkomgeving mag volgens haar niet bedreigd worden door de windmolens.

De rode kleur van de Gelderland Stemt-bus ontluikt in het zonlicht. Er is toch nog enige warmte op deze koude dag.

PvdA, GroenLinks en Meedenken Met Lochem

Jos Israel van de PvdA, Jolande van Borrendam van GroenLinks komen aan de radiotafel staan en Bertus Karssenberg van Meedenken Met Lochem is ook weer van de partij.

Israel begint het segment door te vertellen dat hij 'een stukje mooiere wereld wil achterlaten voor iedereen'. En dat wil hij doen met de gemeente Lochem. Daar wil hij dan ook alle inwoners van de gemeente bij betrekken.

Van Borrendam van GroenLinks legt uit: 'We zijn Groen en we zijn Links!' Ze verwijst daarmee naar het idee dat de partij zich niet alleen wil inzetten voor een duurzamer Lochem, maar dat sociale voorzieningen ook een erg belangrijk agendapunt zijn.

Landelijke partijen op lokaal niveau

Karssenberg legt wederom uit hoe Meedenken Met Lochem als lokale partij dichtbij de burger staat en vraagt zich vervolgens af of de twee andere partijen lokaal genoeg zijn. Omdat het landelijke partijen zijn, denkt hij dat ze minder lokaal zijn georiënteerd.

Van Borrendam reageert door te zeggen dat hier helemaal niets van waar is: 'Wij zijn dan wel een landelijke partij, maar wij werken gewoon op lokaal niveau. Jesse Klaver vertelt mij echt niet wat ik moet doen,' Ook Israel is niet te spreken over de uitspraken van Karssenberg: 'Wij zijn inderdaad gewoon gefocust op de lokale politiek - niet minder dan meneer Karssenberg. Ik vind het nogal kinderachtig van hem om te zeggen dat dit niet zo is.'

GroenLinks, PvdA en CDA - Natuur in de gemeente Lochem

Jolande van Borrendam van GroenLinks, Jos Israel van de PvdA en Coby Wiltink-Roeterdink van het CDA sluiten samen de uitzending af met een gesprek over de natuur in de gemeente Lochem.

Voor GroenLinks is dit natuurlijk een belangrijk onderwerp. Van Borrendam opent dan ook het gesprek. Zij vertelt dat zij zich zorgen maakt over de bomen, planten, dieren en bloemen in de gemeente. De politica stelt dan ook voor dat deze natuur behouden wordt. 'Om te beginnen wil ik dan een voorstel doen bij de andere politici die hier staan; laten we niet meer onnodig gezonde bomen kappen', aldus Van Borrendam.

Wiltink-Roeterdink van het CDA reageert door te zeggen dat de bomen wel goed bij moeten worden gehouden. 'Wat als er een tak op iemand dreigt te vallen? Dan moet die boom wel degelijk worden gekapt - gezond of niet.', zo stelt de politica. En daar is Van Borrendam het ook mee eens en zij legt uit dat dit dan ook niet haar punt was: 'De veiligheid van inwoners gaat uiteraard voor.'

Israel van de PvdA uit zijn zorgen over de overwoekering in de gemeente. Hij legt uit dat er bepaalde gebieden zijn, ook in het centrum, waar onkruid door het asfalt breekt. Hij deelt de mening met GroenLinks dat natuur moet worden behouden, maar dan moet het volgens hem ook goed worden bijgehouden.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Lochem

  • Gemeente met schoolbesturen in gesprek over ventilatie klaslokalen

    05 oktober 2020
    LOCHEM - De gemeente Lochem gaat de komende tijd met schoolbesturen in gesprek om te kijken hoe het staat met de ventilatie in de schoolgebouwen. Nu het Rijk geld beschikbaar stelt scholen te ondersteunen, wil de gemeente kijken of er scholen zijn die hier gebruik van kunnen maken. Dat heeft wethouder Henk van Zeijts maandagavond gezegd op vragen van Gemeentebelangen Lochem.
  • Fietsende kinderen Lochem vallen straks op

    25 november 2019
    LOCHEM - Om kinderen beter zichtbaar te maken op de fiets deelt de gemeente Lochem samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) gratis veiligheidshesjes uit aan alle basisschoolleerlingen in de gemeente Lochem.
  • Zonnebloemlint is niet alleen een lust voor het oog, maar trekt ook 30 soorten vogels en insecten

    14 november 2019
    LOCHEM - De zonnebloemen die de akkers in de gemeente Lochem afgelopen zomer massaal geel kleurden, trekken inderdaad meer vogels en insecten. Zelfs bedreigde vogelsoorten zoals de Geelgors werden aangetrokken door het lint. Dat blijkt uit onderzoek van ecologisch adviesbureau Eelerwoude.
  • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

    13 november 2019
    LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
  • Burgemeester Lochem maakt excuses voor schending geheimhouding

    28 oktober 2019
    LOCHEM - Burgemeester Sebastiaan van 't Erve heeft zich maandagavond aan de gemeenteraad verontschuldigd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Het college maakte eerder gegevens over de nieuwbouw van de brandweerkazerne in Almen, waarop geheimhouding rustte, openbaar.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend