Logo De Belofte

LOCHEM - Het is koud en de wind snijdt, maar de rode Omroep Gelderland-verkiezingsbus zet zijn route voort. Vandaag wordt de lokale politiek in Lochem onder de loep genomen.

Daar staat de bus tussen 13.00 en 15.00 uur op het plein bij de Bierstraat. Achterhoek FM verzorgt de radio-uitzending vanuit de bus.

Gemeentebelangen en D66 - Een leefbaar Lochem voor iedereen

Marja Eggink van Gemeentebelangen en Hamp Harmpsen van D66 starten samen de uitzending.

Eggink begint het gesprek door uit te leggen hoe Gemeentebelangen zich inzet om de gemeente Lochem leefbaarder te maken. Ze willen hun handelen aanpassen aan de behoeftes van de inwoners. Het is volgens haar dan belangrijk dat er gefaciliteerd wordt waar de burger aangeeft dat het nodig is. 

Harmpsen van D66 vervolgt door te vertellen dat de belangen van de twee partijen niet zo heel verschillend zijn; uiteindelijk hebben ze allebei het beste met de burger voor, zo wordt gesteld. 'Wat ons uniek maakt, is dat wij midden tussen de burger staan, we werken vanuit de gemeenschap. We luisteren naar inwoners en proberen de lokale politiek zo begrijpelijk mogelijk te maken', aldus Harmpsen. 

Meedenken met Lochem - Een tweede poging

Bertus Karssenberg van Meedenken Met Lochem sluit aan in de studio. De vorige gemeenteraadsverkiezingen waren geen succes voor de partij; er kwamen geen fractieleden van de lokale partij in de raad. Maar Bertus Karssenberg heeft vertrouwen dat het dit jaar wel gaat lukken. Zijn partij wil volledig voor Lochem gaan en de politicus vertelt dat zij zich inzetten voor iedere burger - 'laag of hoog'. 'Gemeentebelangen is wat dat betreft toch meer zoals de VVD, terwijl wij echt voor iedereen willen opkomem', vertelt de politicus.

Eggink van Gemeentebelangen reageert op Karssenberg met enige argwaan. 'Gemeentebelangen is meer tot stand gekomen omdat enthousiastelingen zich voor de lokale politiek inzetten, Meedenken Met Lochem is meer ontstaan uit frustratie', aldus Eggink.

CDA en D66 - Windmolens of geen windmolens?

Coby Wiltink-Roeterdink van het CDA en Hamp Harmpsen van D66 vervolgen samen de uitzending.

Wiltink-Roeterdink begint door uit te leggen waarom het CDA zo uniek is: 'Traditioneel plattelandsgevoel is voor ons belangrijk en daarbij komen ook christelijke waarden kijken - goed zijn voor elkaar.'

De twee politici vervolgen het gesprek door te praten over de windmolens - een issue waar al een tijdje over wordt gediscussieerd in de lokale politiek. Harmpsen van D66 meldt dat hij met zijn partij de duurzame energie maar al te graag verwelkomt in de gemeente Lochem. Maar het CDA denkt daar anders over.

De politica die het CDA vertegenwoordigt, legt uit dat er wel genoeg draagvlak voor moet zijn. Er wonen veel boeren in Lochem en hun woon- en werkomgeving mag volgens haar niet bedreigd worden door de windmolens.

De rode kleur van de Gelderland Stemt-bus ontluikt in het zonlicht. Er is toch nog enige warmte op deze koude dag.

PvdA, GroenLinks en Meedenken Met Lochem

Jos Israel van de PvdA, Jolande van Borrendam van GroenLinks komen aan de radiotafel staan en Bertus Karssenberg van Meedenken Met Lochem is ook weer van de partij.

Israel begint het segment door te vertellen dat hij 'een stukje mooiere wereld wil achterlaten voor iedereen'. En dat wil hij doen met de gemeente Lochem. Daar wil hij dan ook alle inwoners van de gemeente bij betrekken.

Van Borrendam van GroenLinks legt uit: 'We zijn Groen en we zijn Links!' Ze verwijst daarmee naar het idee dat de partij zich niet alleen wil inzetten voor een duurzamer Lochem, maar dat sociale voorzieningen ook een erg belangrijk agendapunt zijn.

Landelijke partijen op lokaal niveau

Karssenberg legt wederom uit hoe Meedenken Met Lochem als lokale partij dichtbij de burger staat en vraagt zich vervolgens af of de twee andere partijen lokaal genoeg zijn. Omdat het landelijke partijen zijn, denkt hij dat ze minder lokaal zijn georiënteerd.

Van Borrendam reageert door te zeggen dat hier helemaal niets van waar is: 'Wij zijn dan wel een landelijke partij, maar wij werken gewoon op lokaal niveau. Jesse Klaver vertelt mij echt niet wat ik moet doen,' Ook Israel is niet te spreken over de uitspraken van Karssenberg: 'Wij zijn inderdaad gewoon gefocust op de lokale politiek - niet minder dan meneer Karssenberg. Ik vind het nogal kinderachtig van hem om te zeggen dat dit niet zo is.'

GroenLinks, PvdA en CDA - Natuur in de gemeente Lochem

Jolande van Borrendam van GroenLinks, Jos Israel van de PvdA en Coby Wiltink-Roeterdink van het CDA sluiten samen de uitzending af met een gesprek over de natuur in de gemeente Lochem.

Voor GroenLinks is dit natuurlijk een belangrijk onderwerp. Van Borrendam opent dan ook het gesprek. Zij vertelt dat zij zich zorgen maakt over de bomen, planten, dieren en bloemen in de gemeente. De politica stelt dan ook voor dat deze natuur behouden wordt. 'Om te beginnen wil ik dan een voorstel doen bij de andere politici die hier staan; laten we niet meer onnodig gezonde bomen kappen', aldus Van Borrendam.

Wiltink-Roeterdink van het CDA reageert door te zeggen dat de bomen wel goed bij moeten worden gehouden. 'Wat als er een tak op iemand dreigt te vallen? Dan moet die boom wel degelijk worden gekapt - gezond of niet.', zo stelt de politica. En daar is Van Borrendam het ook mee eens en zij legt uit dat dit dan ook niet haar punt was: 'De veiligheid van inwoners gaat uiteraard voor.'

Israel van de PvdA uit zijn zorgen over de overwoekering in de gemeente. Hij legt uit dat er bepaalde gebieden zijn, ook in het centrum, waar onkruid door het asfalt breekt. Hij deelt de mening met GroenLinks dat natuur moet worden behouden, maar dan moet het volgens hem ook goed worden bijgehouden.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Lochem

 • OZB en afvalstoffenheffing Lochem volgend jaar omhoog

  04 oktober 2019
  LOCHEM - Inwoners van Lochem betalen volgend jaar meer aan onroerendezaakbelasting (OZB) en afvalstoffenheffing. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Inwoners gaan 53 euro per jaar meer betalen. Dit is nodig om de begroting van de gemeente rond te krijgen.
 • 50 windmolens in buitengebied Lochem?

  25 september 2019
  LOCHEM - In Lochem is in de wandelgangen onrust ontstaan over kaartjes die circuleren waarop 50 windmolens in het buitengebied van Laren en Lochem ingetekend staan. Volgens de wethouder is er niets besloten en is er al helemaal niets bekend over aantallen.
 • Lint van zonnebloemen kleurt Lochem geel en dat vinden de insecten fijn

  15 augustus 2019
  LOCHEM - Als u de afgelopen weken door de gemeente Lochem gereden bent of u heeft een fietstocht gemaakt door het buitengebied van de gemeente kan het u niet ontgaan zijn. Het lijkt Frankrijk in het klein. Een geel gekleurd lint van zonnebloemen siert de maislanden. In het voorjaar is zo'n 25 kilometer aan zonnebloemzaden ingezaaid en de insecten plukken daar nu de vruchten van.
 • Geen geld, dus geen overdekte bruggen over de Berkel

  29 juli 2019
  BORCULO - Er komen definitief geen overdekte bruggen over de rivier de Berkel. De stichting die het idee bedacht, heeft een streep gezet door de plannen omdat ze de financiering niet rondkrijgt.
 • Industrie maakt plaats voor wonen in Lochem

  11 juli 2019
  LOCHEM - Bedrijven aan de Hanzeweg in Lochem maken plaats voor woningen. Een deel van het bedrijventerrein wordt gesloopt, om ruimte te maken voor 120 woningen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend