Logo De Belofte

LICHTENVOORDE - De rode Gelderland Stemt-bus is door het koude weer afgereisd naar de Markt in Lichtenvoorde. De uitzending werd daar deze woensdag gepresenteerd door de lokale omroep Gelre FM.

Rene Hoijtink van Onafhankelijken Oost Gelre (OOG), Richard Klein Tank van de PvdA en Jerry van der Meulen van D66 startten de uitzending door in gesprek te gaan over het budget van wijken in de gemeente.

Lees de uitzending terug: 

De vraag die in het debat centraal staat is of wijken überhaupt een budget krijgen en of zij het dan zelf mogen uitgeven.

Meer geld voor woonwijken 

Hoijtink vindt dat wijken inderdaad zelf moeten kunnen uitgeven. Het is zelfs een belangrijk agendapunt in zijn partijprogramma. Hij gelooft dat de wijken als geen ander weten wat er nodig is om de omgeving meer leefbaar te maken. De politicus verwacht dat dit geld culturele programma's en evenementen kan stimuleren, waardoor de saamhorigheid in de wijken versterkt wordt.

Klein Tank van de PvdA vervolgt door uit te leggen dat er een volwassen samenwerking tussen de wijken en de gemeente tot stand moet komen. 'Daar heb je veel meer aan dan een klein budgetje waar leuke dingen van gedaan kunnen worden', aldus de PvdA'er.

Van der Meulen vindt het zeker belangrijk dat er genoeg budget is voor de wijken in Oost Gelre. Hij is van mening dat dit budget vooral moet worden besteed om de leefbaarheid en saamhorigheid te verbeteren. De politicus vindt dan niet per se dat de wijken zelf controle over het budget moeten krijgen, maar dat de gemeente samen met de inwoners in gesprek moet gaan om te bepalen hoe het geld optimaal kan worden besteed.

Mensen verzamelen zich langzaam buiten de bus om de lokale democratie te proeven. Het is koud, maar het zonnetje brengt toch nog enige troost!

CDA, VVD en NLOG - Uitbreiding agrarische bedrijven

Jos Hoenderboom van het CDA, Bart Porskamp van de VVD en Gerard Klein Gunnewiek van Nieuwe Liberalen OG (NLOG) vervolgen de uitzending met een discussie over de uitbreiding van agrarische bedrijven.

Klein Gunnewiek legt uit dat hij hoopt dat er genoeg ruimte overblijft voor de agrarische bedrijven in de gemeente om uit te breiden, zolang de inwoners er geen last van hebben. Er zijn in de gemeente een hoop boeren die al heel lang hun werk doen en tevreden zijn met hun vestiging in Oost Gelre. Dat wil hij zo houden en daar waar mogelijk wil hij de sector uitbreiden.

Hoenderboom van het CDA vindt de agrarische sector ook erg belangrijk en is het grotendeels eens met het standpunt van de NLOG. Hij hoopt dat de bedrijven binnen de sector zich blijven ontwikkelen en dat zij blijven concurreren. Maar, wat ze ook doen, ze moeten in het landschap van Oost Gelre passen

Porskamp van de VVD legt uit dat boeren met hun agrarische bedrijven bepaalde rechten hebben opgebouwd die de gemeente moet naleven. Dit betekent dat deze bedrijven ook best veel macht hebben in de lokale politiek. Net als de andere politici is hij het er mee eens dat er rekening moet worden gehouden met de buurt waar de bedrijven zich vestigen. Daarvoor moet de gemeente in gesprek gaan met de buurten om te kijken wat de beste oplossing is.

Starterswoningen

Bart Porskamp van de VVD, Rene Hoijtink van Onafhankelijken Oost Gelre (OOG) en Jerry van der Meulen van D66 gaan in gesprek over starterswoningen en de kosten die daarbij komen kijken.

Porskamp hoopt zeker meer starterswoningen te zien zodat er ook meer jongeren in de omgeving komen te wonen. Dit stimuleert het ondernemersklimaat volgens hem, omdat er meer ruimte komt voor jonge ondernemers die zich in de gemeente willen ontplooien tegen een betaalbare prijs.

Maar hij is van mening dat het eigenlijk al te laat is - er hadden al lang woningen moeten worden gebouwd voor zowel jongeren als voor ouderen.

Van der Meulen van de D66 is van mening dat er gebouwd moet worden naar behoefte. De gemeente moet dan ook luisteren naar haar inwoners. Er moeten betaalbare huurwoningen worden gebouwd zodat er voor iedereen die het nodig heeft een huis beschikbaar is. Op den duur gelooft hij dat er dan ook meer mensen naar de gemeente Oost Gelre verhuizen, wat weer voordelig is voor de leefbaarheid.

Hoijtink van OOG wil ook kijken naar de belangen van de inwoners die al jaren hun huis te koop hebben staan. Buiten het feit dat er rekening moet worden gehouden met mensen die een betaalbare woning nodig hebben, moeten ook mensen die moeite hebben met het kwijtraken van hun huis bediend worden.

Culturele verenigingen en evenementen

Jos Hoenderboom van het CDA, Richard Klein Tank van de PvdA en Gerard Klein Gunnewiek van Nieuwe Liberalen OG (NLOG) sluiten de uitzending af met een gesprek over culturele verenigingen en evenementen.

Klein Gunnewiek denkt wel dat er mogelijkheden zijn voor de gemeente om meer evenementen te faciliteren. Er wordt al veel georganiseerd, zoals de Bloemencorso en de Zwarte Cross en die worden ook door de gemeente gesteund. Voor nieuwe evenementen moet volgens hem dan wel genoeg draagvlak zijn - veel inwoners nemen volgens hem mogelijk al genoegen met de bestaande evenementen. Daarnaast legt hij uit dat zijn partij wel meer wil investeren in kunst en cultuur in het algemeen. Hij vindt dat dit nog niet genoeg wordt gedaan.

Klein Tank van de PvdA vraagt zich af of er wel extra geld moet worden vrijgemaakt voor nieuwe evenementen. Hij gelooft dat er al veel mooie evenementen zijn die goed gefaciliteerd worden. Kunst en cultuur vindt de politicus erg belangrijk en hij wil de evenementen dan ook zeker blijven steunen, maar het moet niet uit de hand lopen. De culturele projecten zijn volgens de PvdA'er ook nog eens erg voordelig voor de saamhorigheid en leefbaarheid. Hij is onder de indruk van de manier waarop de inwoners van Oost Gelre samenkomen om de evenementen te organiseren.

Hoenderboom van het CDA is het over het algemeen eens met de andere twee politici en benadrukt daarnaast ook het belang van muziek in de gemeente: 'Dat is natuurlijk ook cultuur.' Van muziekverenigingen tot muziekles op school; de politicus hoopt dat inwoners al op een jonge leeftijd hun muzikale talenten kunnen ontwikkelen.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Oost Gelre

 • Zes Achterhoekse gemeenten bekostigen pilot tegen anorexia

  15 augustus 2019
  WINTERSWIJK - Zes Achterhoekse gemeenten gaan een pilot bekostigen voor jeugdigen die behandeld worden tegen anorexia. Door het bekostigen van de pilot kan de zorg volgens de gemeenten van dichtbij worden geleverd.
 • Meer mensen reageren op huurwoningen Achterhoek; onderzoek moet helderheid geven

  21 mei 2019
  BORCULO - Steeds meer mensen reageren op huurwoningen in Berkelland, Bronckhorst en Oost Gelre. Woningcorporatie ProWonen, dat huizen in de Achterhoek in beheer heeft, gaat daarom onderzoeken of er nog wel voldoende woningen beschikbaar zijn.
 • Wonen: welke beloftes doet Oost Gelre?

  04 juni 2018
  LICHTENVOORDE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.
 • Lokaal: welke beloftes doet Oost Gelre?

  04 juni 2018
  LICHTENVOORDE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over lokale issues.
 • Zorg: welke beloftes doet Oost Gelre?

  04 juni 2018
  LICHTENVOORDE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over zorg.

Overig verkiezingsnieuws

 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend