Logo De Belofte

WIJCHEN - De rode Gelderland Stemt-bus is maandagavond neergestreken in de gemeente Wijchen, in het Rijk van Nijmegen. De uitzending wordt gepresenteerd door de Wijchense Omroep (RN7).

CDA en Kernachtig Wijchen - cultuur en wonen in Wijchen

Björn Derksen van het CDA en Geert Gerrits van Kernachtig Wijchen zijn samen in de studio om te praten over cultureel Wijchen en huisvesting in de gemeente.

Derksen van het CDA bespreekt zijn agendapunt over het behouden van de lokale cultuur en historie. Museum Kasteel Wijchen is wat dat betreft een hot topic. De partij snapt dat er veel wordt gepraat over verschillende parkeerplaatsen en nieuwbouw, maar zij wil niet dat er in de buurt van het kasteel wordt gebouwd. Derksen meldt dat hij gelooft dat er genoeg andere alternatieven zijn voor nieuwbouw.

De Wijchense Omroep stond buiten politici en publiek te interviewen die de kou wisten te trotseren.

Vervolgens is Gerrits van lokale partij Kernachtig Wijchen aan het woord. Hij bespreekt huisvesting in de gemeente. Een ontwikkeling waar hij ontzettend trots op is, is dat er een hoop nieuwe sociale woningen in de gemeente bij zijn gekomen. Betaalbare woningen voor mensen die een huis nodig hebben - dat is volgens de wethouder een belangrijk onderwerp waar nog steeds veel aan verbeterd kan worden. 

VVD en PvdA - woningbouw

Titus Burgers van de PvdA gaat in gesprek met Nick Derks van de VVD over de woningbouw binnen de gemeente Wijchen.

Burgers vertelt over de plannen van de PvdA om meer sociale huurwoningen te bouwen. Hij gelooft dat er nog teveel mensen zijn in Wijchen die een woning nodig hebben, maar er niet het juiste budget voor hebben. 'Sinds een paar maanden weten we dat we 350 nieuwe woningen mogen bouwen. Daar liggen kansen en daar zijn we blij mee', vertelde de politicus. 

Derks van de VVD was het niet helemaal eens met de PvdA. Hoewel hij het eens was met Burgers dat er nieuwe woningen moeten worden gebouwd, was hij het er niet mee eens dat er ook een hoop nieuwe sociale huurwoningen bij moeten komen. De gemeente werkt met een budget en de VVD'er is van mening dat dit budget niet alleen maar moet worden uitgegeven om sociale huurwoningen te bouwen. Hij wil dat er meer ruimte komt voor particulieren om woningen te kunnen bouwen.

Kernachtig Wijchen en Sociaal Wijchen - de toekomst van de Wijchenaar

De lokale partijen Kernachtig Wijchen en Sociaal Wijchen vervolgen de uitzending met een gesprek over de toekomst van de inwoners in de gemeente.

Omdat de vergrijzing eraan komt, is nu volgens de politici dé perfecte tijd om te praten over kindvoorzieningen. Wat al snel duidelijk wordt, is dat de partijen niet verschillen van mening wat betreft het issue. 

Als eerste bespreken zij scholen - omdat er nu minder kinderen en meer ouderen komen, is er een kans om het niveau van onderwijs aan te scherpen, zo geloven de partijen. Daarnaast willen zij een deel van de gemeentekas besteden aan kindercentra. Deze centra zijn niet alleen voor kinderopvang, zij dienen ook als ontmoetingsplek voor kinderen. Zo hopen de partijen Wijchenaren al op jonge leeftijd samen te brengen.

Wanneer jong Wijchen wordt besproken, moet je eigenlijk ook wel over de ouderen in de gemeente praten. En ook op dat punt waren de partijen het met elkaar eens; de gemeente moet meer 'toekomstbestendig' worden gemaakt. Ouderen moeten goed worden opgevangen en jongeren moeten de juiste middelen ontvangen om hun talenten te ontwikkelen zodat de toekomst van Wijchen er goed uitziet, zo stelden zij.

CDA en Wijchen Lokaal - verpaupering van Wijchen

Björn Derksen van het CDA en Leo Herms van Wijchen Lokaal gaan samen in de studio praten over het beeld van Wijchen.

Herms opende het segment door de vertellen dat de partij een strijd wil voeren tegen de verpaupering van Wijchen. Want er staan volgens hem nog te veel panden leeg en er is sprake van vandalisme - mede doordat er een gebrek is aan bestemmingsplannen. De politicus vindt dat dit moet veranderen. Derksen van het CDA voegde toe dat ook zijn partij het beeld van Wijchen wil verbeteren. Hij is trots op zijn gemeente en wil het 'mooie centrum' en de woonomgeving van Wijchen ook niet verder zien verpauperen.

Als voorbeeld noemde hij het vervallen Mawi-pand: 'Dit pand is een doorn in het oog', zo vertelt de politicus. Er zijn plannen om het gebouw om te toveren tot een supermarkt, maar dat is volgens beide politici niet de juiste oplossing. Zij willen allebei het gebouw zien verdwijnen om Wijchen mooier te maken. 

De sfeer zat er buiten de bus ondanks de temperatuur goed in.

Uiteindelijk waren de partijen het toch niet helemaal met elkaar eens toen duurzame energie werd besproken. Volgens Derksen van het CDA heeft Wijchen Lokaal haar verantwoordelijkheden ontweken door een afspraak over de levering van zonnepanelen niet na te komen.

Dit zorgt voor enige spanning. Herms sloot dan ook af door te zeggen: 'Het CDA gaat het nog moeilijk krijgen met de gemeenteraadsverkiezingen, daar gaan wij voor zorgen', waarop Derksen reageerde: 'En wij krijgen nog een aantal zonnepanelen van Wijchen Lokaal.'

D66 en Gewoon Wijchen - meer blauw op straat?

Esther Dauphin van de D66 en Rene Reijnen van Gewoon Wijchen sluiten de uitzending af door te bespreken of er meer blauw op straat moet komen. 

Reijnen van Gewoon Wijchen vond van wel; meer blauw én meer boa's - agenten in burgerkleding. Hij wil Wijchen veilig en leefbaar houden aan de hand van meer handhaving. Volgens hem moet er namelijk nog veel verbeterd worden wat betreft de assertiviteit van handhavers. 

Dauphin was het niet helemaal eens met de andere politicus. Hoewel zij ook vond dat problemen zoals vandalisme goed moeten worden aangepakt, gelooft zij niet per se dat er ook meer blauw op straat moet komen. Zij is bang dat inwoners dan juist het verkeerde beeld van Wijchen krijgen. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend