Logo De Belofte

ZUTPHEN - Vandaag staat de rode verkiezingsbus van Omroep Gelderland en 33 lokale omroepen in Zutphen, bij de Walburgiskerk De host van het programma is de lokale omroep B-FM. Alle heikele zaken werden met verschillende politieke partijen besproken. Hieronder ons verslag.

CDA & Bewust ZW - verkeerssituatie

Karin Warmoltz, fractielid van het CDA, en Bert Jansen, fractievoorzitter van Bewust ZW, waren in de studio om te praten over de verkeerssituatie.

Zij bespraken verschillende gevaarlijke knooppunten en wegen in en om de gemeente en concludeerden samen dat er snel verandering moet komen vanuit de gemeente. Er wordt al jarenlang geklaagd over de verkeersveiligheid in de gemeente, maar er wordt weinig tot niets aan gedaan door de gemeenteraad.

Volgens Sueters is het belangrijk dat de gemeenteraad samenkomt om eens goed te zitten voor deze kwestie. Er moet samen een besluit worden genomen; geen eilandjes - alle neuzen moeten één kant op. Volgens Warmoltz is het te makkelijk om alleen de gemeenteraad "de schuld" te geven, een deel van de verantwoordelijkheid ligt ook bij de inwoners. Zij gaan de weg op en dat betekent dat zij ook bepalen of het verkeer wel of niet veilig is.

GroenLinks, ChristenUnie en Burgerbelang - zorg

Martine Westerik, fractielid van GroenLinks, André Oldenkamp, fractielid van ChristenUnie, en René Sueters, fractievoorzitter en wethouder van Burgerbelang gingen met elkaar in gesprek over de zorg.

De zorg moet volgens de politici meteen worden aangepakt wanneer het nodig is, al helemaal sinds de regeling van de zorg nu bij de gemeente ligt. Eén van de belangrijkste agendapunten die alle drie de partijen delen, is dat er nieuwe woningen moeten worden aangesteld voor ouderen. 'De vergrijzing komt eraan en de oudere mensen van Zutphen hebben een allemaal recht op veilige huisvesting.'

Over de financiën en regels wat betreft de bestemmingsplannen van de zorghuizen was nog een kleine discussie tussen Burgerbelang en de ChristenUnie, maar uiteindelijk waren ze het in principe gewoon met elkaar eens.

De lokale SP is inmiddels ook gearriveerd met haar iconische tomaten.

Mas Papo - stadsdichter Zutphen

Mas Papo, de enige echte stadsdichter van Zutphen, heeft een gedicht voorbereid over de gemeenteraadsverkiezingen. Bekijk hier de enthousiaste dichter die zijn verkiezingsgedicht live op de radio voorleest:

Annemieke Vermeulen - burgemeester Zutphen

De burgemeester van Zutphen, Annemieke Vermeulen (VVD), roept jong en oud op om te gaan stemmen.

"Als je meedoet, dan ga je stemmen en als je stemt, dan doe je mee", zo klinken de openingswoorden van de burgemeester. Ze merkt dat mensen in Zutphen wel interesse hebben in de lokale democratie, maar er wordt volgens haar nog te weinig gestemd. 'Vooral jongeren laten het aan zich voorbij gaan.'  Zij wil dan ook jonge doelgroepen gaan betrekken bij de verkiezingen.

Vermeulen vertelt dat de gemeenteraadsverkiezingen ongelooflijk belangrijk zijn, aangezien inwoners vaak zelfs meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale politiek dan op landelijk niveau. 'Stemmen is altijd heel belangrijk; een moment van nadenken over wat je belangrijk vindt en hoe je invloed kan uitoefenen', aldus de burgemeester.

SP, VVD en Stadspartij Zutphen - wonen in Zutphen

Martijn ten Broeke, fractievoorzitter van de SP, Jorn Lok, fractievolger van de VVD en Mirjam van Ast, fractielid van Stadspartij Zutphen, gingen met elkaar in gesprek over de woningsituatie.

De partijen willen allemaal de woningbouw in Zutphen verbeteren. Een hot topic was het woningcontingent; hoeveel woningen moeten er in de gemeente bijkomen? De meningen zijn verdeeld. De SP wil meer woningen en de VVD wil juist van de woningcontingenten af - zij is meer bezig met het kostenplaatje. De VVD stelt namelijk dat woningcontingenten de lokale economie verstoren.

De SP stelt dat sociale woningbouw op lange termijn armoede juist terugdringt. Waar de VVD zich meer zorgen maakt over de financiële belangen van de top, maakt de SP zich meer zorgen over de onderlaag.

De burgerpartij zit er een beetje tussen; zij zijn voor sociale woningbouw, maar vinden dat het wel allemaal binnen het budget moet passen. Er moet volgens de partij ook genoeg overblijven voor andere voorzieningen.

Wat verder blijkt uit de discussie, is dat de VVD met dure woningen een rijke doelgroep naar de gemeente wil lokken. De SP vindt dit prima, zolang er maar genoeg geld overblijft voor mensen met minder geld.

PvdA en D66 - Sociaal domein

Annelies de Jonge, fractielid van de PvdA, en Ingrid Timmer, lijsttrekker van de D66, waren de laatste gasten in de bus. Zij bespraken het sociaal domein.

Het sociaal domein betreft eigenlijk alle sociale voorzieningen. De Jonge legde meteen uit dat het een lastig onderwerp is; het geld moet op de juiste manier worden verdeeld zodat degene die het nodig hebben kunnen profiteren van sociale voorzieningen. Timmer kan dit alleen maar beamen: 'Het doet pijn om te snijden in de ene sociale voorziening om de andere te kunnen leveren.'

De Jonge gaat verder door te vertellen dat haar partij er voor iedereen wil zijn, hoe lastig dat soms ook is. Eén van de punten waar beide politici erg trots op zijn, is de manier waarop de gemeente zich heeft ingezet om armoede te bestrijden. Er is namelijk een daling van inwoners onder de armoedegrens. Daarnaast kunnen personen die kampen met financiële problemen gebruik maken van de juiste (sociale) voorzieningen. Timmer voegde toe dat kinderen daarbij een extreem belangrijke groep zijn. Soms moet er budget worden opgeofferd, maar voor kinderen willen de partijen zo min mogelijk opofferingen maken.

Het laatste nieuws uit Zutphen

  • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

    15 april 2021
    ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
  • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

    10 november 2020
    ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
  • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

    27 mei 2020
    ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
  • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

    13 mei 2020
    ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
  • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

    11 mei 2020
    ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend