Logo De Belofte

ARNHEM - Op 21 maart gaan we naar de stembussen om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Duizenden mensen stellen zich verkiesbaar, en staan op de kieslijst van een politieke partij. En dat raadsleden alleen maar oudere mensen zijn is een fabeltje, er zijn namelijk een hoop jonge raadsleden. We zetten ze op een rij. 

In Wageningen is de lijsttrekker van SP het jongste kandidaat-raadslid aldaar. Moomin-Moslim Ait-Imchi is 19 jaar, en wil vooral de politiek in door zijn politieke voorkeur: 'Ik vind het socialisme, gelijkheid en solidariteit zeer belangrijk in onze pluriforme samenleving. Immers is elk mens, in beginsel, gelijk en is het belangrijk dat wij de mensen met bijvoorbeeld een lager inkomen ondersteuning bieden. Ik vind solidariteit het cement van een fatsoenlijke samenleving. Ook vind ik het belangrijk dat zowel de jongeren als de ouderen worden gehoord in Wageningen en dat deze met elkaar een gesprek aangaan", legt hij uit.

Wat ook belangrijk is dat jongeren best wel vaak met eigen initiatieven komen
Tom den Nooijer (SGP Oldenbroek)

De tiener vindt het erg belangrijk om dingen te kunnen veranderen. Want een 'verandering gebeurt via de politiek en daarom heb ik de keuze gemaakt om de gemeenteraad in te gaan.'

Iets doen voor je gemeente

En natuurlijk is gaat het, zoals bij de meeste volksvertegenwoordigers, ook bij Ait-Imchi om de gemeente waar hij woont: 'Ik vind het belangrijk dat Wageningen socialer wordt. Dat Wageningers die hulp nodig hebben, ook daadwerkelijk hulp krijgen. Wageningers die niet gehoord worden, dat zij ook gehoord worden. Dit is, naar mijns inziens, nu niet altijd het geval.'

Moomin-Moslim Ait-Imchi in GLD Stemt (tekst gaat verder onder de video): 

Luisterend oor

Tom den Nooijer uit Oldebroek is 17, en staat ook op de lijst. Twee weken na de verkiezingen wordt hij 18, dus dan zou hij plaatst mogen nemen in de raad. Eerder vertelde hij al waarom hij jongeren wil vertegenwoordigen in de politiek:  'Wat ook belangrijk is dat jongeren best wel vaak met eigen initiatieven komen. Dan is het belangrijk dat de gemeente een luisterend oor is, en kijkt wat de gemeente te bieden heeft.'

Tom den Nooijer in StraatKonijnen. (tekst gaat verder onder de video):

Maatschappij

Amy van der Lee (21) staat op nummer twee op de lijst van de VVD in Culemborg. Haar liefde voor politiek is op school ontstaan: 'Al vanaf mijn eerste les maatschappijleer was mijn interesse gewekt in de politiek. Vandaar dat ik bestuurskunde ben gaan studeren, een studie waar ik veel heb geleerd en nog steeds leer over openbaar bestuur', aldus Van der Lee.

Meepraten over besluiten is voor haar een belangrijk punt.'In één van de eerste vakken werd behandeld dat ambtenaren altijd de politiek moeten volgen, toen dacht ik, nee, ik wil er ook over mee praten. Vanuit daar aangesloten bij de VVD en kenbaar gemaakt dat ik graag lokaal actief wilde worden en de gemeenteraad wel in zou willen, vandaar dat ik nu mooie plek 2 heb op de lijst!'

Amy van der Lee en Bas van Heem in StraatKonijnen. (Lees verder onder de video):

Wanneer mag je op de lijst?

Iedereen mag in principe pas op de kieslijst staan als hij of zij 18 jaar of ouder is. Een kandidaat die jonger dan 18 jaar is, mag weliswaar op de kandidatenlijst worden geplaatst, maar moet meerderjarig worden tijdens de zittingsduur van de nieuw te kiezen gemeenteraad. Je moet een Nederlandse nationaliteit hebben en woonachtig zijn in de gemeente waar je in de gemeenteraad gaat. 

Veel jongeren

Er staan nog meer jongeren op de lijst in de provincie:

In Brummen staat de 19-jarige Merijn van As op de lijst. Hij is verkiesbaar voor D66 in de gemeente. De Brummenaar is voor het eerst verkiesbaar. 

In Zutphen staat de 19-jarige Ida in 't Veld op de lijst. Ze is lijstduwer, dus er is een kleine kans dat ze in de gemeenteraad plaatst mag nemen. Ze staat op de lijst van de SP, niet heel vreemd omdat ze al lange tijd actief is voor de jongerenafdeling van de SP.  Ze staat samen met de 22-jarige Mart de Ridder op de lijst. 

Bas van Heem staat in Culemborg op de lijst. Hij is 18 jaar, en wil graag namens de SP de raad in. 

De 18-jarige Lars Verploegen staat op nummer 7 bij de Wijchense VVD. De scholier richt zich met name op zijn leeftijdsgenoten in de gemeente. 

In Epe staat de 22-jarige Joyce Spijker op de lijst. Ze is de nummer 4 van de Dorpspartij. 

Het CDA in Zaltbommel heeft twee relatief jonge raadsleden. Hein de Kort (27), die momenteel ook al raadslid is, staat op plek 3. Nadine Koster staat op plek 5, en is 21 jaar oud. 

Bij OPA/Hard voor Nijmegen staat op plaats 3 de 19-jarige Kirsten Koenen. 

Arnhem Centraal heeft twee jonge raadsleden op de lijst staat. Op nummer 5 staat de 19-jarige Julian Kuipers en op nummer 6 die 22-jarige Miguel Verwer. 

In de gemeente Overbetuwe is D66'er Milou Kroesen één van de jongeren. Zij staat op plaats 9 van de lijst, en is 20 jaar oud. Zij staat samen met Janita Hanekamp-Janssen (26) op de kieslijst. Hanekamp-Janssen staat op plek 4. 

De 22-jarige Isabel Plessius is niet alleen kandidaat-raadslid voor de VVD in Bommelewaard, maar ze is ook nog eens campagneleider voor de partij. Plessius staat op plaats 3 op de lijst. 

Op de combinatielijst van de PvdA/GroenLinks in de gemeente Nunspeet staat de 18-jarige Anne. 

Twee 'jongeren' (lees: onder de 30) staan op de lijst van D66 Lingewaard. Douce Endlich (plek 2) is 28 jaar en Elwin 't Hart (plek 4) is 26 jaar. 

In het zuiden van de provincie staan er veel jonge mensen op de PvdA-lijst. In Heumen zijn de 24-jarige Joep Witsiers, 28-jarige Theo Müller-Königkrämer en de 26-jarige Kristaan Laumen verkiesbaar.

In de gemeente Buren staat de 27-jarige Charles van Oort op de lijst. Hij zet zich in voor de VVD in die gemeente. 

Jorik Walraven is 19-jaar. Hij staat op de lijst voor PvdA-Duiven, en is de nummer 4 van die lijst. 

D66 Oost Gelre zorgt voor oud en nieuw in de lijst. Ze hebben zowel het jongste als oudste kandidaat-raadslid van de gemeente op hun lijst staan. De jongeren zijn: Jan-Willem van Ooijen (17 jaar) en Jarno Hilge (24 jaar). 

Bij de VVD in Epe staan drie jongeren op de kandidatenlijst. Op nummer 4 Anna Niemeijer (26), op nummer 5 Martijn Kerkmans (22) en op nummer 8 Mariska Kamminga (17).

Arnhemmers Ece Betos (18) en Noëlla Ndayitabi (27) staan op de lijst van DENK Verenigd Arnhem. 

In Renkum staat de 19-jarige Sophie Engelsma op de lijst. Zij is nummer vier op de lijst van GroenLinks. 

Marouan Moussi van 19 jaar staat op de kieslijst voor D66 in Velp. 

De 16-jarige Emma Al Kamisi staat op nummer 7 voor GroenLinks Harderwijk. 

Cherelle de Leeuw (23) staat op nummer 10 voor GroenLinks Nijmegen. 

De 20-jarige Matthijs Hoogendoorn staat op nummer 4 voor ChristenUnie-SGP Doetinchem. 

Lorenzo Huisman staat op nummer twee van de lijst van VVD Oldebroek. Hij is 20 jaar. Verder worden daar plek 4 en 5 ook bezet door tieners. 

GroenLinks Winterswijk heeft twee jongeren op de lijst. Beide zijn ze 23 jaar oud. Nick Zomer staat op plek 12 en Maarten Kruisselbrink op plek 13. 

VVD Neder Betuwe heeft Niels van Andel (21) en Laurys Bennink (24) op de lijst staan. 

D66 Winterswijk heeft de 18-jarige Thijs Potuit op de lijst staan. De lijsttrekker van de partij is 23-jaar genaamd Loes ten Dolle. 

In Druten staan de lijst van Sociaal Maas en Waal de 23-jarige Kevin Gerritsen en de 28-jarige Sander Derksen. 

GroenLinks Arnhem heeft vijf jongeren op de lijst staan. Mark Coenders (29), Joël van der Loo (22), Wilma van loon (25), Yorick Vernooij (27) en Simon Koekkoek (26) staan op de lijst.

De jongste uit de lijst: Op de lijst van de PvdA in Elburg staat de 15-jarige Sara Vonk. Ze staat op nummer vier. 

Mist er een jong kandidaat-raadslid? Stuur dan een mail met naam en leeftijd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer nieuws rondom jongeren? Bekijk dan het jongerenplatform van Omroep Gelderland genaamd StraatKonijnen, via StraatKonijnen.nl.

Door: Jesse Sprikkelman

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend