Logo De Belofte

TIEL - Laaggeletterdheid, wat is dat en vooral: hoe kom je er weer vanaf? In het Rivierenland zijn naar verhouding veel mensen die slecht lezen en schrijven. Frans Duijts schoof er over aan op Radio Gelderland.

Frans Duijts schreef een nummer voor De Liedjeskast, een cd vol educatieve nummers waarin bijvoorbeeld wordt uitgelegd of je een woord nu met een D, een T of DT schrijft.

Tijdens de verkiezingsuitzending in Tiel vertelt hij over waarom hij zo betrokken is bij het onderwerp.

Niet meekomen

Duijts: 'Dit probleem is heel erg aanwezig in de regio en in mijn omgeving. Twee van mijn dochters zijn dyslectisch, ik ken mensen die analfabeet zijn; als je niet goed kunt lezen en schrijven dan kun je gewoon minder goed meekomen.'

Russchen (links) met daarnaast Blom en uiterst rechts Frans Duijts

Hoe het komt? Daar heeft de zanger wel een idee van: 'In deze regio zijn veel ondernemers, hun kinderen gingen aan het werk en niet aan het lezen en leren. Een verhaaltje voor het slapengaan zat er niet in. Dat heeft doorgewerkt in de generaties daarna.'

Breed probleem

Willy Blom van de bibliotheek Rivierenland: 'Wij spelen een heel grote rol om laaggeletterdheid het hoofd te bieden. Het probleem is zo breed, dat kunnen we niet alleen oplossen. We moeten samenwerken met andere partijen. Wij zijn wel de voortrekker geweest om er iets aan te gaan doen.'

Op dit moment moet de bibliotheek creatief met geld omgaan om overeind te blijven, vertelt Blom. Wat zij echt graag zou willen, is dat dit onderwerp breder wordt opgepakt en dat elke burger in Nederland de kans krijgt om goed te leren lezen.

Problemen

Daan Russchen van de PvdA Buren:  'Het niet kunnen lezen brengt allerlei problemen met zich mee, zelfs gezondheidsproblemen. We moeten daarbij trainen: hoe herken ik laaggeletterdheid?'

'Jaren geleden moest er heel veel worden bezuinigd en werd besloten om een bibliotheek in Buren te sluiten. De PvdA maakte zich toen sterk om daar iets voor terug te krijgen.'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zanger Frans Duijts heeft een tip voor de verkiezingen: 'Op Oefenen.nl kun je met het programma Steffie heel simpel uitgelegd krijgen: hoe stem ik en waar stem ik voor?'

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tielse raad enthousiast over autoluwe stad maar bezorgd over kosten

  19 mei 2020
  TIEL - De voltallige gemeenteraad van Tiel kan zich vinden in het plan om de doorgaande routes in de binnenstad af te sluiten. Dat blijkt uit de beraadslagingen van de raadscommissie Ruimte dinsdagavond. Wel zijn er zorgen of Tiel het wel kan betalen.
 • Ondernemers boos om plan voor afsluiting: 'Zo wordt Tiel een slaapstad'

  11 mei 2020
  TIEL - Ondernemers in de straten van het centrum van Tiel die op de nominatie staan om afgesloten te worden, reageren met verontwaardiging op dit plan. Ze denken dat het de doodsteek is voor de bedrijvigheid in deze straten.
 • Ondernemers scharen zich achter autoluw Tiel: 'Het wordt een nieuwe stad'

  07 mei 2020
  TIEL - Wat vele jaren een onrealistische wens vanuit een groepje bewoners leek, gaat waarschijnlijk toch gebeuren. De Tielse binnenstad gaat op slot voor autoverkeer. De ondernemers van de binnenstad, die auto's doorgaans het liefst zo dicht mogelijk bij hun zaak halen, scharen zich achter het plan.
 • Binnenstad van Tiel op slot voor autoverkeer

  07 mei 2020
  TIEL - De binnenstad van Tiel gaat op slot voor autoverkeer. Dat is tenminste het voorstel waar wethouder Frank Groen mee komt. Met een paal aan het begin van de Westluidensestraat worden de drie doorgaande routes in het centrum grotendeels afgesloten.
 • Gemeente Neder-Betuwe riskeert miljoenenclaim

  23 april 2020
  TIEL - Van Dijkhuizen Olie & Benzine uit Tiel heeft verbijsterd gereageerd op het besluit van de gemeente Neder-Betuwe om de bestemmingsplanprocedure voor een tankstation op locatie De Vaalt bij Medel door te zetten. De gemeente Neder-Betuwe riskeert daarmee een schadeclaim van ettelijke miljoenen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend