Logo De Belofte

TIEL - Laaggeletterdheid, wat is dat en vooral: hoe kom je er weer vanaf? In het Rivierenland zijn naar verhouding veel mensen die slecht lezen en schrijven. Frans Duijts schoof er over aan op Radio Gelderland.

Frans Duijts schreef een nummer voor De Liedjeskast, een cd vol educatieve nummers waarin bijvoorbeeld wordt uitgelegd of je een woord nu met een D, een T of DT schrijft.

Tijdens de verkiezingsuitzending in Tiel vertelt hij over waarom hij zo betrokken is bij het onderwerp.

Niet meekomen

Duijts: 'Dit probleem is heel erg aanwezig in de regio en in mijn omgeving. Twee van mijn dochters zijn dyslectisch, ik ken mensen die analfabeet zijn; als je niet goed kunt lezen en schrijven dan kun je gewoon minder goed meekomen.'

Russchen (links) met daarnaast Blom en uiterst rechts Frans Duijts

Hoe het komt? Daar heeft de zanger wel een idee van: 'In deze regio zijn veel ondernemers, hun kinderen gingen aan het werk en niet aan het lezen en leren. Een verhaaltje voor het slapengaan zat er niet in. Dat heeft doorgewerkt in de generaties daarna.'

Breed probleem

Willy Blom van de bibliotheek Rivierenland: 'Wij spelen een heel grote rol om laaggeletterdheid het hoofd te bieden. Het probleem is zo breed, dat kunnen we niet alleen oplossen. We moeten samenwerken met andere partijen. Wij zijn wel de voortrekker geweest om er iets aan te gaan doen.'

Op dit moment moet de bibliotheek creatief met geld omgaan om overeind te blijven, vertelt Blom. Wat zij echt graag zou willen, is dat dit onderwerp breder wordt opgepakt en dat elke burger in Nederland de kans krijgt om goed te leren lezen.

Problemen

Daan Russchen van de PvdA Buren:  'Het niet kunnen lezen brengt allerlei problemen met zich mee, zelfs gezondheidsproblemen. We moeten daarbij trainen: hoe herken ik laaggeletterdheid?'

'Jaren geleden moest er heel veel worden bezuinigd en werd besloten om een bibliotheek in Buren te sluiten. De PvdA maakte zich toen sterk om daar iets voor terug te krijgen.'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zanger Frans Duijts heeft een tip voor de verkiezingen: 'Op Oefenen.nl kun je met het programma Steffie heel simpel uitgelegd krijgen: hoe stem ik en waar stem ik voor?'

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Lachgas in de ban in Tiel

  14 oktober 2019
  TIEL - 'Het is afgelopen met lachgas in de binnenstad', oppert Tielse burgemeester Hans Beenakker. Woensdagavond besluit de gemeenteraad of het goedje definitief in de ban wordt gedaan.
 • Tiel schroeft lasten verder op, maar is nog niet uit de problemen

  10 oktober 2019
  TIEL - Tiel gaat meer rekenen voor het aanvragen van vergunningen en meewerken aan bouwprojecten om het hoofd te bieden aan almaar stijgende zorgkosten. Daarbij wordt een flink beroep gedaan op reserves en worden investeringen uitgesteld. Bovenop de bezuinigingen die eerder dit jaar bedacht zijn, biedt dit de stad enige financiële lucht. Maar Tiel is met deze nieuwe begroting nog lang niet uit de problemen.
 • Tielse raadsleden gaan boekje te buiten; hoorzittingen moeten over

  03 oktober 2019
  TIEL - Tielse raadsleden die in een hoorcommissie voor ruimtelijke plannen zaten, zijn hun boekje te buiten gegaan. Ze spraken buiten de officiële gesprekken om met belanghebbenden. Om de schijn van beïnvloeding weg te nemen, laat Tiel de procedure overdoen door een externe commissie.
 • Omgevingsdienst blundert bij stilleggen bouwproject om vervuilde grond

  01 oktober 2019
  TIEL - Omgevingsdienst Rivierenland heeft geblunderd in het optreden tegen vermeende vervuiling van opgebrachte grond aan de Passewaaijse Hogeweg in Tiel. De bezwarencommissie constateert dat het werk ten onrechte is stilgelegd en dat de eisen die aan de grond gesteld werden niet deugen.
 • Tiel krijgt vlindertuin in het cultuurkwartier

  19 september 2019
  TIEL - Het openbare groen tussen cultuurcentrum Zinder en de Koninginnestraat in Tiel wordt ingericht als vlinder- en belevingstuin. Daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. De bloemrijke tuin is een initiatief vanuit GroenLinks, ondersteund door diverse clubs en mensen in de omgeving.

Overig verkiezingsnieuws

 • Er zijn fouten gemaakt bij het NK wielrennen in Ede

  15 oktober 2019
  EDE - Er zijn fouten gemaakt bij het NK wielrennen in Ede, blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Verkeersregelaars waren slecht geïnstrueerd en de verantwoordelijkheden voor onder meer het schoonhouden van toiletten waren niet helder met de organisatie afgestemd. Ondanks de problemen, vindt burgemeester René Verhulst het evenement voor herhaling vatbaar.
 • Zo'n 20 Wijchense projecten in de knel door stikstofregels

  15 oktober 2019
  WIJCHEN - Zo'n twintig projecten in Wijchen komen mogelijk in de knel door de stikstofregels. Dat zegt het college in antwoord op vragen van de lokale VVD. Om welke projecten het precies gaat en welke gevolgen dat heeft is op dit moment nog niet duidelijk. Daar zijn nieuwe berekeningen voor nodig.
 • Heerde ziet weer licht gloren, na eerder verwachte tekorten

  15 oktober 2019
  HEERDE - Leek de gemeente Heerde dit voorjaar nog richting een financieel tekort te gaan, inmiddels kan de vlag weer uit. Er zijn 'voorzichtige positieve ontwikkelingen', laat de gemeente weten. De balans slaat op dit moment uit richting een overschot van bijna 400.000 euro.
 • Wijchen kampt met tekorten en krikt belastingen omhoog

  15 oktober 2019
  WIJCHEN - Financieel ongezond is Wijchen niet, maar de komende jaren moet de gemeente wel bezuinigen. De zorgkosten zijn hoog en inkomsten van het rijk zijn laag. De gemeente wil dit onder meer aanpakken door de onroerendezaakbelasting op te krikken.
 • Aanleg N303 tussen Putten en Voorthuizen onzeker ondanks lagere snelheid

  15 oktober 2019
  PUTTEN - De nog aan te leggen N303 tussen Putten en Voorthuizen krijgt een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur in plaats van 80. Toch is het nog maar de vraag of de weg er ook echt komt. De lagere snelheid vermindert de hoeveelheid schadelijk stikstof, maar de aanleg van de weg zorgt juist voor meer uitstoot. De provincie Gelderland bekijkt de opties.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend