Logo De Belofte

TIEL - Polenhotels worden ze genoemd: plekken waar arbeidsmigranten kunnen wonen. Het gaat om mensen uit Oost-Europa. In woonwijken ondervinden bewoners overlast van volgestopte huizen. Dat moet anders, vinden veel politieke partijen, maar wat is de oplossing?

Gemeenten staan het vaak niet zomaar toe om grootschalig mensen te huisvesten op eigen terrein. Dat is wel wat sommige ondernemers zouden doen.

Tijdens onze live-uitzending in voor de gemeenteraadsverkiezingen in Tiel spraken we erover.

Zelf huisvesten

Geert-Jan van Tuijl is frambozenkweker. Hij heeft op dit moment niemand voor hem werken, maar op hoogtij dagen zijn er rond de zeventig mensen op zijn terrein. Die zou hij graag zelf huisvesten.

'Ik zou hen graag voor die tijd allemaal in dienst nemen en huizen voor hen huren, maar het wordt steeds lastiger. Als ik hen in dienst heb, dan hebben we meer betrokkenheid bij mijn bedrijf. Dan komen zij ieder seizoen weer terug.'

Samen verantwoordelijk

Als oplossing ziet hij woonunits op eigen terrein. Daniëlle van der Wielen van de VVD uit die plaats is juist voor. Van der Wielen: 'Wij vinden het heel belangrijk dat mensen samen verantwoordelijk zijn voor huisvesting, zodat de arbeiders vanuit alle facetten de normen en waarden meekrijgen die in Nederland normaal zijn.'

Van Tuijl (links), Ummels (midden) en daarnaast Van der Wielen. Foto: Isabel Plessius, VVD Zaltbommel

Maar hoeveel mensen kan een ondernemer dan huisvesten? 'Honderden bij elkaar wordt een probleem, maar zeventig mensen is te doen. 

Andere regels

Thom Ummels van D66 is mordicus tegen: 'Je moet huisvesting goed regelen, maar dit moet je niet willen. Het is iets van oude tijden, waarbij inkomen wordt rondgepompd - het loon gaat weer terug naar de baas en dat is een afhankelijkheidsrelatie waar D66 absoluut tegen is.'

Van der Wielen: 'Wij willen geen overlast in woonwijken en door huisvesting op eigen terrein creëer je een arbeidsrelatie en is er toezicht. Een ouderwetse manier? Ik vind van niet. Deze mensen zijn hier voor een korte periode en gaan dan weer terug. Sommigen gaan niet terug. Die lange termijnarbeiders zou je op andere locaties moeten huisvesten, dan gelden andere regels.

Niemand meer over

Van Tuijl valt de VVD bij: 'Mensen zijn ook mondig tegenwoordig, als ik een keer iemand niet betaal dan heb ik na een maand niemand meer om frambozen te plukken.'

Ummels: 'Maar er zijn wel degelijk voorbeelden waar dit niet goed gaat; het is een ongezonde relatie om 24 uur bij de ondernemer op schoot te zitten.

Hoe zou dit punt eruitzien tijdens een coalitieonderhandeling? Van der Wielen: 'We moeten vooral met de ondernemers op één lijn zitten. D66 zegt overal over te kunnen onderhandelen en zou graag voor het eerst deelnemen aan de coalitie in Zaltbommel.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Zaltbommel

  • Zaltbommelse jongeren krijgen alcohol vaak gewoon mee

    12 februari 2020
    ZALTBOMMEL - Een biertje in het dorpshuis of een fles Bacardi bij de slijterij. Jongeren onder de 18 jaar hoeven in de gemeente Zaltbommel hun legitimatie vaak niet te laten zien als ze alcohol kopen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente.
  • Gemeente wil 'theater met buurthuisfunctie' redden van faillissement

    29 november 2019
    ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel wil theater de Poorterij redden. Dat moet gebeuren met een reddingsplan, waar Zaltbommel 190.000 euro voor uittrekt. Het is niet de eerste keer dat de gemeente het theater met buurthuisfunctie moet redden. Toch vindt de meerderheid van de partijen dat zij weer moeten bijspringen: 'We vinden het veel geld, maar het is toch de Poorterij,' aldus de grootste partij Zaltbommel Veranderen Met Visie.
  • Zaltbommel aan de slag met plan van aanpak voor verwarde personen

    21 augustus 2019
    ZALTBOMMEL - De adviesraad Sociaal Domein Zaltbommel adviseert de gemeente om met een plan van aanpak te komen voor mensen die verward gedrag vertonen. Dat schrijven zij in een brief: 'We maken ons zorgen over het gebrek aan voortvarendheid.'
  • Zaltbommelse raad wil dat afvalbedrijf excuusbrief stuurt aan inwoners

    31 juli 2019
    ZALTBOMMEL - Excuses van de Avri over de gang van zaken en de slechte communicatie in een 'realistische brief' aan de inwoners. Dat is een van de actiepunten die in een brandbrief staan van de raadsfracties van Zaltbommel aan de wethouder, opgesteld na een spoedoverleg. De excuses moeten helpen de relatie tussen inwoners en de Avri te herstellen.
  • Zaltbommelse partijen praten over afvalcontainers ondanks zomerreces

    29 juli 2019
    ZALTBOMMEL - Vakantie of niet: er moet iets gedaan worden aan de kuren van de nieuwe ondergrondse containers. Dat vinden diverse Zaltbommelse partijen. Daarom komen zij maandagavond - ondanks het zomerreces - bijeen.

Het laatste nieuws uit Tiel

  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

    05 mei 2021
    TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
  • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

    19 april 2021
    TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
  • Raadslid Buren stapt op

    19 april 2021
    LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
  • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

    07 april 2021
    TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend