Logo De Belofte

TIEL - Een raadslid wordt gevraagd geld aan te nemen in ruil voor een wederdienst: een klassieke vorm van corruptie. Ondermijning heet dat ook wel, het omkopen of beïnvloeden van mensen. In Tiel werd daarover gesproken.

In Neder-Betuwe kreeg CDA-raadslid Ton Keuken ermee te maken: een lokale omroep wilde een uitzendlicentie, en het raadslid moest dat bewerkstelligen. Hij meldde dit direct bij de burgemeester, die aangifte deed.

Lees dat artikel hier terug

Tijdens de live-uitzending van Radio Gelderland in onze rode verkiezingsbus, die geparkeerd staat in Tiel, spraken John Leijdekkers van de PvdA Maasdriel en ChristenUnie Statenlid Dirk Vreugdenhil over 'ondermijning' in de politiek.

Oogje toeknijpen

Vreugdenhil vertelt dat ondermijning een vermenging is van onder- en bovenwereld, waarbij geprobeerd wordt geld wit te wassen bijvoorbeeld, of waarbij boeren geld krijgen om een oogje toe te knijpen als hun schuur voor 'iets' wordt gebruikt waar zij geen vragen over mogen stellen.

In de politiek werkt dit evengoed zo: invloed uitoefenen op besluitvorming.

'Het kan dan heel handig zijn als je een contact hebt in de raad', zegt Vreugdenhil. Maar wat is dan het verschil met lobbyen? 'Het kan zelfs contact met de burger worden genoemd. Dat maakt het ook zo'n ongrijpbaar fenomeen.'

Speelt overal

Er worden nu zogenoemde 'ondermijningsbeelden' gemaakt per gemeente om te kijken in hoeverre het probleem speelt. 'Ik ben ervan overtuigd dat dit overal voorkomt' zegt Vreugdenhil. 'En ook dat er nog veel meer naar boven gaat komen.'

John Leijdekkers: 'Bij de vorige verkiezingen zag ik op een lijst een naam die mijn wenkbrauwen omhoog deed gaan. Dat was iemand van wie ik dacht: wat zijn de belangen? Als raadslid bepaal je bijvoorbeeld het budget voor handhaving. Als je dat kunt beïnvloeden, dan ben je klaar. '

Leijdekkers legt uit dat wanneer je zelf snode plannen hebt, zoals drugs verwerken in een schuur en je bezuinigt op de handhaving, criminelen vrij spel hebben. 

Geen klikken

De PvdA'er sprak de burgemeester aan en legde zijn twijfels aan hem voor. De persoon belandde uiteindelijk niet in de raad, omdat hij niet hoog genoeg op de lijst stond.

'We moeten eigenlijk iets gaan inrichten om dit te voorkomen', vertelt hij. Leijdekkers doelt op een doorlichting van de raadsleden. Vreugdenhil beaamt dit en benadrukt het belang van praten als je iets constateert wat fout is. Niet de kaken stijf op elkaar houden. 'Het is geen klikken, het gaat om veiligheid en dat is in ieders belang.'

Zie ook: Politieke partijen moeten beter screenen
 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend