Logo De Belofte

CULEMBORG - Het was de achtste dag dat de rode verkiezingsbus van Omroep Gelderland door de provincie toert in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Deze woensdag stond de bus geparkeerd op de Markt in Culemborg.

Diverse lijsttrekkers en kandidaat-raadsleden schoven aan in de bus, waar het onder meer ging over een heet hangijzer in de Lekstad: veiligheid. Maar ook theater De Fransche School en de soms verrassende verkeersoplossingen in Culemborg werden besproken.

Kijk hier welke route de bus aflegt in de komende weken

Lees de gesprekken terug:

SP versus GroenLinks

De eerste die aanschuift is Joost Reus van GroenLinks. Hij spreekt over de aantrekkelijkheid van de plaats Culemborg. Reus is lijstduwer voor zijn partij en op dit moment ook wethouder. Hij wil ruimte geven aan jongeren in de raad, maar is wel wethouderskandidaat voor zijn partij. De partij heeft duurzaamheid op de agenda gezet en wil gaan kijken hoe de stad van het gas af kan komen in de komende jaren.

Wat lijsttrekker Thijs Heemskerk van de SP betreft had het beleid socialer gekund in de afgelopen jaren. 'Culemborg staat nu goed bekend als het om duurzaamheid gaat. Dat is prachtig. Maar we hadden ook graag als sociale gemeente te boek gestaan.' Reus countert: 'Maar wij zijn wel de meest sociale gemeente van Rivierenland.'

Heemskerk vindt desalniettemin dat er nog genoeg te verbeteren valt, als het bijvoorbeeld aankomt op thuiszorg. Ook moet het gemakkelijker zijn om passende woningen voor (jonge) mensen te vinden. 

Geld voor de Fransche School?

Een aantrekkelijke stad en bruisende cultuur is goed voor de werkgelegenheid in een stad, maar het moet niet teveel kosten, is de teneur. Theater De Fransche School heeft de naam van 'een bodemloze put' opgebouwd. 'Dat is alweer een tijdje geleden, maar het zingt nog steeds rond' beaamt theaterdirecteur Dick Kruijd. Hij praat over hoe zijn theater het nu doet, zonder subsidie. Het gaat eigenlijk best goed, merkt hij op. Maar de basis is wat wankel.

'We draaien op vrijwilligers, dat is op den duur moeilijk vol te houden. We blijven langs de afgrond lopen. Daarom zijn we opnieuw in gesprek gegaan met de gemeente en dat gaat leiden tot een analyse. We hebben tussen de 50.000 euro en een ton nodig.'

Verslaggever Justus Leerling peilt de stemming over het theater buiten de bus

Monica Wichers van de partij Culemborg van NU: 'Het theater gaat ook mij aan het hart. Ik snap dat er geld nodig is. We moeten met de analyse bekijken wat er nu echt nodig is. We willen het theater tenslotte niet kwijt. Goed onderzoek is nodig, maar ik ga geen bedrag noemen wat er voor uitgetrokken zou moeten worden.' Ook met de PvdA kan daarover gesproken worden, zegt Fouad Sidali. Collin Stolwijk van D66 beaamt dit, evenals wethouder Cultuur Joost Reus.

Een nieuwe partij

Monica Wichers is een nieuwe partij gestart: Culemborg van NU. Ze stapte uit de VVD. Wichers vertelt trots te zijn op wat er bereikt is in de laatste jaren, maar er waren onoverkomelijke verschillen van inzicht tussen haar en de partij. En dus zag zij geen andere manier dan een eigen partij starten, 'omdat ik van Culemborg houd en mij voor deze stad wil inzetten.'

'Als lokale partij sta je dichter bij de mensen. Zij weten jou beter te bereiken en je kunt meer pragmatische oplossingen aandragen. Het was heel bevrijdend om uit een partij te stappen.' Wichers wil nu haar eigen verhaal volgen, zonder gebonden te zijn aan een landelijk partijprogramma.

Collin Stolwijk van D66 is het er fel mee oneens en vindt dat D66 Culemborg ook dicht bij de burger staat. 'Dit is echt grote flauwekul', refereert hij aan de schets van de lokale politiek door Wichers. Hij vervolgt: 'De lokale politiek is voor ons van groot belang en wij hebben profijt van het vallen onder een landelijke partij.'

Zo ziet het eruit buiten de bus

Stolwijk blijft zitten en gaat het gesprek aan over scholing. Hij is immers wethouder van Onderwijs. 'Leerlingen moeten beter in staat zijn goede keuzen te maken, om zo niet in het niets te vallen voor, na of tijdens hun opleiding. Geen leerlingen die buiten de boot vallen. Daarom moet er mbo-onderwijs naar Culemborg komen.'

Bedrijven kunnen in Culemborg niet altijd aan personeel komen. 'Dat hoort hier inderdaad bij. Wij gaan iemand aanstellen die de verbinding onderwijs-bedrijven kan maken, ook in het belang van de ondernemer.'

Han Braam van de VVD: 'We zullen hier inderdaad ook aandacht voor hebben. Kinderen die moeilijker aan de slag komen, moeten we op hun niveau optimaal inzetten. Daar heeft uiteindelijk iedereen profijt van.'

Over de brug

Stolwijk over transport: 'We willen investeren in een snelfietsroute Den Bosch - Utrecht, met een fietsbrug over de Lek bij Culemborg, om mensen zo te verleiden met de (elektrische) fiets hun woon-werkverkeer te doen en de auto te laten staan. En ons Statenlid en Kamerlid komen naar Culemborg om hier aandacht voor te vragen. Dát is het voordeel van bij een landelijke partij te zijn aangesloten.' De VVD beaamt dat de route een goed idee is.

Waar VVD en D66 hard van mening over verschillen, is het storten van buitenlands slib in de Redichemse waard. Wat betreft de VVD gebeurt dit pertinent niet, maar D66 ziet mogelijkheden om zo, mits het slib niet vervuild is, de waard economisch leefbaar te houden. 'Want er moet ook gewoon geld verdiend worden', zegt Stolwijk.

Samen veilig

Huidig wethouder Fouad Sidali van de PvdA is aangeschoven. Sidali woont straks in Culemborg, vertelt hij verheugd. 'Ik krijg bijna de sleutel van mijn nieuwe huis. Ik kan niet wachten.'

Veiligheid is voor de PvdA een belangrijk thema. 'Veiligheid doen we samen. We zien hier dat je als inwoner te weinig te zeggen hebt over hoe je je eigen straat zou willen indelen als het gaat over veiligheid. Nog erger is dat mensen zich niet durven uit te spreken, of aangifte durven te doen.'

Vliegt je auto dan niet meer in de fik? Sidali: 'Nee, dat niet. Maar we moeten het samendoen; politie en justitie kunnen niet overal zijn. Als mensen voelen: dit is mijn straat, dit is mijn wijk, dan willen zij ook opkomen voor hun straat of wijk.' 

Luister hier de uitzending terug

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Culemborg

 • Geen raadsleden, toch moet de burgemeester opdraven

  08 april 2020
  CULEMBORG - Dat er geen gemeenteraadsleden zouden komen voor de raadsvergadering, wist burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg allang. Toch moest hij van de gemeentewet dinsdagavond even in de raadszaal komen kijken of dat echt zo was. Na een kwartier kon ook hij naar huis.
 • Culemborg heeft bijna een nieuwe wethouder

  17 maart 2020
  CULEMBORG - Culemborg heeft een gegadigde gevonden voor de wethouderspost, die vacant was geraakt door het vrijwillige vertrek van CDA-wethouder Simon Buwalda. Het gaat om Sascha Baggerman, oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland.
 • Nieuwe wethouder Culemborg: partijlidmaatschap niet nodig

  11 februari 2020
  CULEMBORG - De gemeenteraad van Culemborg is na het vertrek van CDA-wethouder Buwalda, vorige maand, op zoek naar een nieuw collegelid. De nieuwe wethouder hoeft geen lid te zijn van een politieke partij. Dat staat in de omschrijving van de vacature, die dinsdag is geplaatst op de site van de gemeente Culemborg.
 • Culemborg zoekt nieuwe wethouder na vertrek Buwalda

  30 januari 2020
  CULEMBORG - De zeven partijen in de Culemborgse gemeenteraad, die anderhalf jaar geleden het raadsakkoord hebben ondertekend, gaan op zoek naar een nieuwe wethouder. Dat is nodig na het plotselinge vertrek van CDA-wethouder Simon Buwalda, vorige week.
 • Culemborg: onafhankelijk onderzoek naar opheffing Fair Play

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - De gemeenteraad van Culemborg laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de opheffing van voetbalvereniging Fair Play. De club hield zes jaar geleden op te bestaan, toen er op sportpark De Sprokkelenburg niet meer gespeeld kon worden en er geen alternatieve velden voorhanden bleken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet ten goede komen aan de parkeerdruk in die buurt.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend