Logo De Belofte

ARNHEM - Fractieleider van de PvdA Renkum Tom Erkens praat over de lokale politiek, de komende verkiezingen en de doelen die de PvdA gesteld heeft voor de toekomst.

Rob de Waard van mediapartner Renkumnieuws.nl ging in gesprek met Tom Erkens

Waarom bent u in de politiek gegaan?

Ik kom uit een sociaal geëngageerd katholiek gezin. Daar gold: ‘je leeft niet voor jezelf’. Mijn vader zat in de politiek voor de KVP (voorganger van het CDA).

Ik ben zelf geïnspireerd door premier Den Uyl van de PvdA in de jaren ’70.

Hoeveel leden heeft de PvdA in Renkum?

Ongeveer 150, daarmee zijn we waarschijnlijk de grootste in Renkum. We hebben veel trouwe en over het algemeen wat oudere leden, waarvan er zo’n 25 actief zijn.

Hoe is het volgens u met de lokale democratie gesteld?

Het lokale bestuur wordt steeds complexer, denk bijvoorbeeld aan de decentralisatie van de Zorg. Dit gaat over het overdragen van taken van het Rijk naar de gemeente. Dit verhoogt de druk op de gemeente.

Als gevolg hiervan moet de gemeente meer samenwerken. Een voorbeeld is ODRA; Omgevings Dienst Regio Arnhem. Een andere grote samenwerking is Connectie Arnhem, Rheden en Rozendaal. Probleem hierbij is wel dat controle door de gemeenteraad moeilijker wordt.

Voor de burgers is het soms lastig. Zij zullen voor bepaalde diensten buiten de gemeente moeten zijn. Mede hierdoor wordt de afstand tussen burger en politiek groter. Maar op andere gebieden zie je juist dat de invloed van burgers toeneemt.

Hoe bedoelt u?

De gemeenteraad heeft gezegd: we kunnen niet meer alles zelf. We moeten niet alleen samenwerken maar ook vaker de burger betrekken bij het beleid. Een goed voorbeeld is centrumplan Doorwerth van het platform Doorwerth. Het Platform vond dat er te weinig vaart werd gemaakt.

Er is toen een samenwerking, een convenant, tussen de gemeente en het platform ondertekend. Een groot deel van de planontwikkeling en het proces eromheen is toen uitgevoerd door de Centrumplangroep, binnen die afspraken met de gemeente.

Wat vindt u van de resultaten van dit college van VVD, D66, Gemeente Belangen en GroenLinks?

In totaliteit onvoldoende. Als je naar de resultaten kijkt van dit college van VVD, D66, Gemeente Belangen en GroenLinks, vinden we de resultaten behoorlijk liberaal. In tegenstelling tot vorige colleges is het coalitie akkoord overigens niet extern geëvalueerd.

Er is veel gedaan voor de bedrijven en welgestelden, maar te weinig voor kwetsbaren en de minder bedeelden. Ook sommige coalitiepartijen zijn het met ons eens dat er veel is blijven liggen op het gebied van zorg. De aanpak van de WMO en de jeugdzorg is tekortgeschoten.

Bij de zorg is teveel aandacht geweest voor de ambtelijke organisatie zelf en te weinig voor de mensen die er mee te maken hebben, zoals voor initiatieven vanuit de wijken op het gebied van zorg. Een voorbeeld hiervan is het Huis van Renkum; een particulier initiatief om midden in de wijk actief te zijn.

Het Huis biedt een plek in de wijk waar mensen terecht kunnen voor koffie, gezelligheid en een luisterend oor. Dan kom je natuurlijk ook achter de zorgbehoefte die er is. Daarmee kan je als gemeente aan de slag en voorkom je complexe en dure zorg.

PvdA wil in alle dorpen in dit soort ‘Huizen’ investeren. Weg uit het gemeentehuis en naar de mensen toe.

Wat hebben de kiezers van Renkum concreet te danken aan de PvdA in Renkum? Op welke resultaten bent u trots?

We hebben onze ideeën steeds weer onder de aandacht van de andere partijen gebracht. We hebben voortdurend geprobeerd het beleid bij te stellen en de scherpe kantjes er af te halen.

Zo hebben we een motie over armoedebestrijding onder de jeugd ingediend. Die motie is door hele raad aangenomen. Dat is door de verantwoordelijke wethouder Ruwhof ook goed uitgevoerd.

Met welke resultaten bent u niet blij?

Dat deze coalitie geld uit het Reserve Sociaal Domein (een potje dat we van het rijk gekregen hebben om te investeren in het sociale domein) heeft gebruikt voor andere dan sociale doeleinden. Voor groen, voor Renkum Centrum en voor het voetbal.

En dat die reserve op voorstel van de VVD wordt gebruikt om tekorten op de begroting aan te vullen. Financiële degelijkheid ten koste van sociaal beleid. Een poging van ons om hier een einde aan te maken leverde veel discussie op tussen GroenLinks en de rest van de coalitie, maar is jammer genoeg niet geslaagd.

Wie zijn jullie voornaamste concurrenten 21 maart en hoe pakken jullie de campagne aan?

Alle partijen, zowel de landelijke als de lokale. Maar vooral de niet-stemmende kiezer is een concurrent. Die stem gaat verloren.

Ons werk speelt zich niet alleen af in de gemeenteraad, maar vooral ook in de Renkumse samenleving. Niet alleen rond de verkiezingen, maar continue de afgelopen jaren zoals met ons Ombudsteam (06-44915026). Een team dat mensen kunnen bellen als zij bijvoorbeeld zorgvragen hebben.

We zullen met name in de wijken met kwetsbaren en lage inkomens actief zijn, minder in de villawijken.

Op welke punten liggen de accenten, waar zet de PvdA op in?

Zorg, Zorg, Zorg! Drempels weg, mensen opzoeken in de wijken, gemeentehuis uit. In ons verkiezingsprogramma staan echt heel concrete maatregelen.

Bijvoorbeeld over eenzaamheidsbestrijding. Heel belangrijk! Op een door Vivare georganiseerde bijeenkomst in Renkum bleek dat het percentage kwetsbare, eenzame en arme mensen in alle dorpen gaat stijgen. Zelfs in het ‘jonge dorp’ Renkum..

Waarom is de PvdA dan een betere keuze dan de andere partijen?

Wij willen van binnen naar buiten, het gemeentehuis uit en de wijken in. Zorg voor de Zorg, dat je buiten op de plekken bent waar de problemen spelen. Geen partij zet zo in op de zorg als de PvdA.

GroenLinks vindt klimaat blijkbaar belangrijker. D66 en CDA komen voor andere groepen op. De VVD en GB laten het vooral over aan de markt en de lokale partijen willen op een beperkt aantal plaatselijke onderwerpen scoren

Het onderwerp waarin dit college is tekortgeschoten de afgelopen jaren; de zorg voor een goed sociaal domein, staat bij ons bovenaan op de agenda.

Wij komen op voor de grootste groep in onze gemeente; de mensen die zorg nodig hebben!

Dit is een bericht van mediapartner Renkumnieuws.nl.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Renkum

 • Inwoners van Renkum gaan veel meer belasting betalen

  09 november 2020
  RENKUM - De Renkumse inwoner gaat volgend jaar fors meer belasting betaling. Met een totale verhoging van ruim 21 procent op de onroerende zaakbelasting (ozb) voor huizenbezitters wil de gemeente 1,5 miljoen euro ophalen. Dat kost een burger met een woning van rond de 300.000 euro jaarlijks zo'n 68 euro extra.
 • Buurtbewoners zijn 'rottende, chemische stank' van fabriek helemaal beu

  27 oktober 2020
  RENKUM - Het raam van de werkkamer zet Marion Blees niet open in haar Renkumse woning. Dat komt door de vieze geur die papierfabriek Parenco verspreidt. Hoe erg die is? Daar moet onderzoek snel duidelijkheid over geven.
 • Renkum moet 'nu bloeden' om problemen op te lossen

  24 september 2020
  RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
 • Coalitie in Renkum valt, D66 trekt de stekker eruit

  07 september 2020
  RENKUM - D66 heeft maandagmiddag de samenwerking opgezegd met coalitiepartners VVD, GroenLinks en PvdA. Hun wethouder Jasper Verstand liet onlangs weten zijn functie neer te leggen en D66 wilde hem vervangen. Dat zouden de andere partijen niet gewild hebben. En dus trekken de sociaal-liberalen de stekker eruit. Maar de overige fracties hebben een hele andere lezing van de gang van zaken.
 • Vervangen wethouder is te duur, vindt Renkumse oppositie

  22 juli 2020
  RENKUM - De opgestapte Renkumse wethouder Jasper Verstand moet niet worden vervangen, vinden oppositiepartijen GemeenteBelangen, CDA en PRD. Dat kost te veel geld, menen zij. Ook zegt de oppositie dat het gemeentebestuur, gezien haar moeilijke financiële positie, financiële verantwoordelijkheid zou moeten nemen. Dat stellen de partijen in een brief aan D66, de partij van Verstand.

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend