Logo De Belofte

RHEDEN - Tijdens een speciale zitting van het Centraal Stembureau van gemeente Rheden is bekend geworden dat acht van de negen zittende partijen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Alleen de partij Gemeentebelangen, goed voor één zetel tijdens de verkiezingen in 2014, doet bij de komende verkiezingen niet mee. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen deden er nog enkele andere lokale partijen mee, zoals OPA Rheden en Groep Hop.

Nu is alleen GPR Burgerbelangen van Magda Rook als lokale partij verkiesbaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Race begonnen

De gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart 2018 en inmiddels zijn de campagnes losgebarsten en is de race naar de stem van de kiezer begonnen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 was het een nek-aan-nekrace tussen de SP (3176) en D66 (3185). Met een verschil van maar negen stemmen won D66 de strijd. Ook vlak achter de eerste twee partijen was het knokken geblazen om de meeste stemmen: PvdA (2606), VVD (2820) en CDA (2878).

Winnaars en verliezers

Grote winnaars waren toen D66 en de SP, die fors veel stemmen meer kregen dan in 2010, terwijl de VVD de meeste stemmen af moest staan. Ook de PvdA verloor een fiks aantal stemmen.

Het CDA wist veertig stemmen meer binnen te halen. De opkomst was iets hoger dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 en bleef steken bij 56,40 procent.

Dit is een bericht Rheden.Nieuws.nl

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Rheden

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend