Logo De Belofte

BARNEVELD - Dag drie van Gelderland Stemt. We stonden samen met Omroep N op het Raadhuisplein in Barneveld. Daarna zetten wij koers richting Nijkerk.

Op deze koude maar zonnige dag zal Omroep N de uitzending verzorgen vanuit de verkiezingsbus.

Ely Hackmann presenteerde de uitzending in Barneveld.

Lees het terug:

Speerpunten tijdens de show waren: een nieuwe partij heeft zich aangediend, namelijk Lokaal Belang. Daarnaast lokale issues en er was ruimte voor de partijen om hun politiek statement te maken.

Dit is waar de partijen in Barneveld voor staan

Met onder meer de lijsttrekkers Mijntje Pluimers en Arjen Korevaar van Pro'98 trapten we de uitzending af.

Ook vertegenwoordigers van de VVD, het CDA, Burger Initiatief en de ChristenUnie waren aanwezig.   

VVD-lijsttrekker Gerard van den Hengel wil een discussie over de toekomst van de Veluwehal. Er moet verandering komen ten opzichte van hoe het er nu geregeld is, de ruimte zou ook kunnen worden gebruikt voor sport, wonen en andere sociale voorzieningen; de Veluwehal zou in dat geval verplaatst moeten worden naar de rand van Barneveld. 

Lukas Scheijgrond van de ChristenUnie vindt het geen heel goed plan. Hij zou het niet zomaar verplaatsen of een referendum voorleggen aan burgers, maar is wel voor een informatieavond waar mensen kunnen meepraten over het onderwerp.

Korevaar van Pro'98: 'We zijn meer op zoek naar balans, waarin iedereen vertegenwoordigd is, ook seculiere mensen in een overwegend christelijk dorp.'

Wakker schudden

Mijntje Pluimers zit in de raad voor de VVD. Maar ze gaat nu met haar eigen partij Lokaal Belang de verkiezingen in, en hoopt 'de boel wakker te schudden'. Lokale belangen beter voor het voetlicht brengen is het doel van de partij.

Populistisch, een term die haar wordt toebedeeld, is een naam die ze omarmt. Ze wil meer luisteren naar de burger, door referenda bijvoorbeeld.

Maar Van den Hengel van de VVD is het niet eens met de stelling van Pluimers dat burgers in Barneveld het vertrouwen in de politiek verliezen en zich niet gehoord voelen. Ook Scheijgrond herkent dat beeld niet.

En zo zag het er uit in Barneveld:

Korevaar vraagt Pluimers wat ze nu zo anders gaat doen ten opzichte van wat zij in haar tijd bij de VVD deed. 'Deed u in die acht jaar dan niet wat u had willen doen?'

Pluimers wijst op het VVD-beleid dat werd uitgevoerd, ze wil nu graag accenten verleggen. In een lijsttrekkersdebat ziet zij zich als lijsttrekker van een nieuwe partij, en wil zij niet ingaan op wat zij de afgelopen jaren in de raad deed.

Fijnstof

De lucht in Barneveld is niet schoon. De vele pluimveehouderijen zorgen voor fijnstof in de regio; de hoeveelheid in de lucht en ammoniak daarbij zouden voor meer longproblemen orgen.

De partijen zijn het er vrijwel unaniem over eens dat aan de belangen van de boer niet zomaar voorbij kan worden gegaan in deze penibele kwestie. Maar er moet wel iets gebeuren nu, want anders moeten de boerderijen straks op slot, omdat de lucht te vuil is.

De partijleden willen de ondernemer hiertegen beschermen, en samen met de politiek en technici kijken hoe de luchtkwaliteit verbeterd kan worden, ten behoeve van alle Barnevelders.

De gehele route van de bus is hier te vinden

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Digitaal stemmen gaat mis, maar uitslag geldt wel

  13 november 2020
  BARNEVELD - Vanwege de coronacrisis vergaderen politici vanuit huis. Ze stemmen dan digitaal. Maar dat is wel even wennen. Tijdens de raadsvergadering van Barneveld ging het donderdagavond mis. Een raadslid wilde vóór een motie stemmen, maar drukte per ongeluk op het verkeerd knopje.
 • Lokaal Belang Barneveld: stop herindeling Scherpenzeel

  14 september 2020
  BARNEVELD - Lokaal Belang, een oppositiepartij in de gemeente Barneveld, heeft de commissaris van de Koning verzocht om het herindelingsproces van Scherpenzeel te stoppen. De provincie wil Scherpenzeel graag bij Barneveld indelen. De meerderheid van de gemeenteraad in Scherpenzeel is daar tegen. Lokaal Belang uit Barneveld sluit zich daarbij aan.
 • Aart de Kruijf vertrekt na 15 jaar als wethouder in Barneveld

  08 juli 2020
  BARNEVELD - Aart de Kruijf vertrekt na ruim 15 jaar als wethouder in Barneveld. De zichtbaar geëmotioneerde wethouder zei 'met pijn in het hart' te vertrekken. Bennie Wijnne is voorgedragen door de SGP als opvolger. De raad zal later beslissen over die voordracht. Wijnne zit nu in de Statenfractie van de SGP en woont in Barneveld.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend