Logo De Belofte

NUNSPEET - Nunspeet is een welvarende gemeente. Toch zijn er jongeren en ouderen die langdurig in de bijstand zitten, onder wie mantelzorgers en vrijwilligers. Daar moet verandering in komen, vinden de lokale PvdA en GroenLinks.

Hoewel deze mensen deelnemen aan verplichte job coaching, sollicitatieplicht en onder toezicht staan van de  sociale recherche, daalt het aantal mensen in de bijstand nauwelijks, schrijven de partijen in een persbericht.

Verder in problemen

Door met name de stijging van woonlasten en zorgkosten komt deze groep vaker bij Voedselhulp Nunspeet en schuldhulpverlening terecht. Hans Tijmes, nummer 4 van PvdA-GroenLinks Nunspeet, heeft regelmatig gepleit voor regelarme bijstand. Het college van burgemeester en wethouders vindt deze menswaardige vorm van bijstand niet nodig, maar tilt een beslissing over de verkiezingen heen, aldus de twee partijen.

Regelarme bijstand, wat is dat?

Tijmes: 'Het gaat om een basisinkomen voor mensen in de bijstand die onder de armoedegrens zijn gekomen. Een inkomen zonder opgelegde druk, zonder regeltjes, controles en straffen, maar met behoud van waardigheid. Het is immers bijstand, geen achterstand.'

En de financiële haalbaarheid?

'We hebben het ei niet uitgevonden. Econoom en Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen, wiens ouders vaak in  Hulshorst kwamen, was al een pleitbezorger. Maar ook Thomas Piketty en zelfs Gerrit Zalm.'

'Armoede leidt niet alleen tot een isolement, maar ook tot meer zorg en minder zelfredzaamheid. Kinderen die opgroeien in armoede hebben minder ontwikkelingskansen. Door een basisinkomen voorkom je dit en vervallen ook de kosten van o.a. job coaching en trainingen, die vaak tevergeefs worden gemaakt.'

Hoe moet dit dan?

'We zijn een progressieve samenwerking begonnen om een stem te kunnen geven aan iedereen met een groen en sociaal hart, ongeacht partij. Met deze stem gaan we ons in de raad hard maken voor deelname aan een experiment met regelarme bijstand. We willen ons aansluiten bij de gemeente Apeldoorn en vier andere gemeenten, waaronder Epe, die hiermee onder begeleiding van de Universiteit van Tilburg mee zijn gestart.  Niet star vasthouden aan het oude, maar realistisch en innovatief zijn', besluit Tijmes.

 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Nunspeet

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Nunspeet presenteert een ‘solide en uitdagende begroting’ voor volgend jaar

    27 september 2021
    NUNSPEET - Het college van B&W presenteert ook dit jaar een sluitende Programmabegroting 2022-2025 aan de gemeenteraad. In de begroting laat het college zien waaraan zij het geld wil besteden. Te denken valt aan het project De Wiltsangh, onderwijshuisvesting en de herinrichting van de stationsomgeving.
  • Gemeentebelang Nunspeet wil dat de vergunningsaanvraag van Staatsbosbeheer wordt ingetrokken

    11 augustus 2021
    NUNSPEET - Staatsbosbeheer heeft, zoals bekend is, een vergunning bij de gemeente Nunspeet aangevraagd om herstelwerk uit te voeren in het Zandenbos. De gemeente moet hier hun licht nog over laten schijnen en een besluit over nemen. Gemeentebelang Nunspeet heeft via schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd, de vergunningsaanvraag voor de werkzaamheden aan de Zandenbosvennen in te trekken.
  • Plan om Nunspeet dementievriendelijk te maken

    08 juli 2021
    NUNSPEET - De gemeente Nunspeet wil graag een dementievriendelijke gemeente worden. De insteek is mensen met dementie langer thuis te laten blijven wonen en ervoor zorgen dat ze naar vermogen kunnen meedoen in de samenleving. Hiervoor is een projectplan opgesteld dat nog in de raad besproken moet worden. Stapsgewijs wil men dit doel bereiken. Zo wordt eerst ingezet op voorlichting en trainingen. Later wordt bepaald hoe het plan er concreet komt uit te zien.
  • Subsidie voor SWN afgewezen

    08 juli 2021
    NUNSPEET - Stichting Welzijn Nunspeet (SWN) heeft aan het college een subsidie van €20.000,- gevraagd voor geleden verliezen en weggevallen inkomsten door corona in 2020. Dit verzoek is afgewezen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend