Logo De Belofte

EDE - Lijsttrekker George de Haan van de Edese 65pluspartij was te gast bij het EDE FM-programma Studio C. Hij vertelde daar dat hij weinig op heeft met de roemruchte Muur van Mussert, die nog dateert uit de Tweede Wereldoorlog.

'Dat ik het weinig heb in mijn programma over kunst en cultuur berust op toeval. Aan de andere kant is het bij mij een soort stokpaardje. Ik wil niet de discussie aangaan, maar ik wil mij ook niet op de borst kloppen dat ik er veel van weet' zei De Haan in Studio C, een programma dat handelt over kunst en cultuur. 

George de beeldhouwer

George de Haan was op de expositie Schatten van Lunteren te zien met een beeld. Daarover vertelt hij: 'Ik maak beelden. In mijn jeugd deed ik al veel met beelden. Zo maakte ik geen sneeuwpop als er sneeuw lag; ik maakte gerust een Mariabeeld. Als wij dan op zondag naar de kerk gingen, ik was katholiek, stond er een groot Mariabeeld van sneeuw voor de kerk. Later leerde ik mijn vrouw kennen. Zij studeerde vrije kunst. Na mijn studie heb ik een jaartje niets gedaan, ik stond toen al bekend als beeldhouwer. Na dat jaar ging ik werken en na mijn pensioen heb ik mijn hobby weer opgepakt.'

Het interview is hier in het geheel terug te luisteren

Na verloop van tijd draait het gesprek op het behoud van erfgoed; de muur van de beruchte NSB'er Anton Mussert. De Haan heeft een duidelijke mening over die. 'Mijn stelling is: in beginsel mag die muur wegrotten. Dit kan je de huidige ondernemer van het terrein niet aandoen. Houd daarom een stukje Mussertmuur over. Verplaats het naar Ede-stad en plaats het bij een oorlogsmonument, want daar komen mensen herdenken.'

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Ede

 • Ede wil wooncontainers voor daklozen vanwege vrieskou

  05 november 2019
  EDE - Ede gaat extra maatregelen nemen om daklozen te beschermen tegen de vrieskou. De gemeente overweegt wooncontainers te plaatsen waar daklozen beschut kunnen slapen.
 • Aardgasvrij raadhuis Ede bespaart tonnen CO2

  04 november 2019
  EDE - Het raadhuis van Ede wordt de komende tijd aangesloten op het lokale warmtenet. Het gebouw gaat daarmee officieel van het aardgas af. 'Hierdoor bespaart het raadhuis jaarlijks direct 243 ton CO2-uitstoot', staat in een persbericht van de gemeente.
 • Wethouder Ede verdedigt begroting: 'Geen grepen uit spaarpot'

  01 november 2019
  EDE - In de raad van Ede klinken zorgen over de financiële positie van de gemeente. D66 en Ede Nu vrezen dat Ede onder toezicht van de provincie komt. Maar volgens Wethouder Leon Meijer (ChristenUnie) is daarvan absoluut geen sprake.
 • GroenLinks Ede: 'Maximaal 50 per uur tegen stikstof'

  01 november 2019
  EDE - GroenLinks Ede wil de maximumsnelheid op wegen in de gemeente aanpassen om de stikstofcrisis te remmen. 'Het belangrijkste wat we willen is dat snelheid op de N224 naar 50 kilometer per uur gaat', zegt fractievoorzitter Ellen Out.
 • Ede plundert spaarkas en gaat fors lenen om financiën rond te krijgen

  23 oktober 2019
  EDE - De gemeente Ede laat de schulden oplopen en haalt 45 miljoen euro uit de spaarkas om de begroting rond te krijgen. Dit onder meer om de bouw van scholen, een nieuw station en het World Food Center te kunnen bekostigen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend