Logo De Belofte

EDE - Lijsttrekker George de Haan van de Edese 65pluspartij was te gast bij het EDE FM-programma Studio C. Hij vertelde daar dat hij weinig op heeft met de roemruchte Muur van Mussert, die nog dateert uit de Tweede Wereldoorlog.

'Dat ik het weinig heb in mijn programma over kunst en cultuur berust op toeval. Aan de andere kant is het bij mij een soort stokpaardje. Ik wil niet de discussie aangaan, maar ik wil mij ook niet op de borst kloppen dat ik er veel van weet' zei De Haan in Studio C, een programma dat handelt over kunst en cultuur. 

George de beeldhouwer

George de Haan was op de expositie Schatten van Lunteren te zien met een beeld. Daarover vertelt hij: 'Ik maak beelden. In mijn jeugd deed ik al veel met beelden. Zo maakte ik geen sneeuwpop als er sneeuw lag; ik maakte gerust een Mariabeeld. Als wij dan op zondag naar de kerk gingen, ik was katholiek, stond er een groot Mariabeeld van sneeuw voor de kerk. Later leerde ik mijn vrouw kennen. Zij studeerde vrije kunst. Na mijn studie heb ik een jaartje niets gedaan, ik stond toen al bekend als beeldhouwer. Na dat jaar ging ik werken en na mijn pensioen heb ik mijn hobby weer opgepakt.'

Het interview is hier in het geheel terug te luisteren

Na verloop van tijd draait het gesprek op het behoud van erfgoed; de muur van de beruchte NSB'er Anton Mussert. De Haan heeft een duidelijke mening over die. 'Mijn stelling is: in beginsel mag die muur wegrotten. Dit kan je de huidige ondernemer van het terrein niet aandoen. Houd daarom een stukje Mussertmuur over. Verplaats het naar Ede-stad en plaats het bij een oorlogsmonument, want daar komen mensen herdenken.'

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  ARNHEM - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend