Logo De Belofte

OPHEUSDEN - De gemeente Neder-Betuwe houdt samen met Helicon Opleidingen, Pantarijn en het Van Lodenstein College uit Kesteren het jaarlijkse jongerendebat. Het zal gaan over lokale thema’s in het licht van de gemeenteraadsverkiezingen.

Het debat vindt plaats op 14 februari en is daarmee de eerste in een serie debatten die in Neder-Betuwe in de aanloop naar de verkiezingen wordt gehouden. De locatie is de raadzaal van het gemeentehuis in Opheusden.

Voor of tegen? 

Tijdens het jongerendebat debatteren de deelnemers eerst in teams (één team van zes leerlingen per school) tegen elkaar over zes prikkelende stellingen. Zij hebben van tevoren gehoord of hun team vóór of tegen de stelling moet zijn.

Vervolgens worden er twee stellingen ingebracht, waarbij iedereen zijn eigen standpunt inbrengt. De stellingen staan op 5 februari op www.nederbetuwe.nl, te vinden onder 'politieke agenda'. 

Jury

Een jury, gevormd door lokale politici, zal de deelnemers beoordelen. Zij kijken onder meer naar de kracht van de argumenten, timing, non-verbale houding en teamwerk. De bijeenkomst wordt afgesloten met een prijsuitreiking. 

Programma: 

10.00 uur Welkom

10.10 uur Debat over acht stellingen

11.15 uur Pauze

11.30 uur Leerlingen stemmen over de acht stellingen

11.45 uur Oordeel jury en prijsuitreiking

12.00 uur Einde

Na de aftrap vinden nog vier debatten plaats, over het thema leefbaarheid in Ochten, Echteld en IJzendoorn op 27 februari (19.30 uur) in het Dorpshuis in Ochten. Een debat over leefbaarheid in Dodewaard, Hien en Wely op 6 maart (19.30 uur) in De Eng te Dodewaard. Een debat over leefbaarheid in Kesteren en Opheusden op 13 maart (19.30 uur) in Ons Dorpshuis te Kesteren.

Afsluiter is een groot lijsttrekkersdebat in samenwerking met de Gelderlander op 15 maart (20.00 uur) in het gemeentehuis te Opheusden.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Neder-Betuwe

 • Raad Overbetuwe vindt 22 miljoen voor zwembad in Elst 'buiten proporties'

  03 juli 2019
  ELST - Een geschatte investering van 22 miljoen euro voor de herbouw van zwembad/sporthal De Helster in Elst? Dát vindt een meerderheid van de Overbetuwse raad toch echt te gortig. Partijen vrezen ook dat dit betekent dat er slechts ruimte is voor één zwembad in de gemeente. En dan zou zwembad Drie Essen in Zetten mogelijk aan het kortste eind trekken.
 • Glasvezel in buitengebied Rivierenland gaat er komen

  15 juni 2019
  TIEL - Snel internet voor het buitengebied in Rivierenland gaat er komen. De afgelopen weken hebben inwoners van kleine kernen en de buitengebieden van de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel zich aangemeld voor het glasvezelproject van Regio Rivierenland met Digitale Stad.
 • Provincie en Neder-Betuwe botsen over chaletpark met arbeidsmigranten

  24 april 2019
  KESTEREN - De provincie Gelderland heeft nog geen toestemming gegeven voor het plan van de gemeente Neder-Betuwe om 500 arbeidsmigranten te huisvesten op een chaletpark in Kesteren. De informatie op de site van de gemeente dat de provincie dat wel zou hebben gedaan, klopt dus niet.
 • Wethouders luiden noodklok over zorgtekorten

  23 april 2019
  NETTERDEN - Wethouders van acht gemeenten in het Rivierengebied luiden bij minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de noodklok over de financiële tekorten in de zorg.
 • Buitengebied Rivierenland krijgt alsnog snel internet

  31 maart 2019
  TIEL - Bewoners van het buitengebied in zeven gemeenten in Rivierenland kunnen toch breedbandinternet krijgen. Regio Rivierenland heeft een partij gevonden die het wil aanleggen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend