Logo De Belofte

BEMMEL - De gemeente Lingewaard wil bij het plaatsen van verkiezingsborden voor één keer van het eigen reclamebeleid afwijken. De borden mogen wat het gemeentebestuur betreft op prominente, zichtbare plaatsen neergezet worden waar veel inwoners langskomen.

Met zo'n 80 kilometer per uur langs een bord razen waarop negen lokale partijen staan, da's niet handig. Dat beseft ook het college van burgemeester en wethouders van Lingewaard. Daarom wil het voor de komende gemeenteraadsverkiezingen een uitzondering maken op de eigen regels.

Borden normaal langs uitvalswegen

Volgens deze regels staan de zogenoemde bordbusters (naar het gelijknamige Huissense bedrijf dat de borden levert) normaal vrijwel allemaal langs de uitvalswegen naar de dorpen waar je veelal 80 km/uur mag rijden. De politieke partijen hebben in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen (op 21 maart) verzocht om de locaties van de bordbusters voor verkiezingsposters te wijzigen. En het college vindt dat een goed idee.

'Bewoners interesseren voor komende verkiezingen'

Zo krijgen inwoners optimaal gelegenheid om kennis te nemen van de politieke partijen die meedoen. Burgemeester Schuurmans: 'Er dienen zo min mogelijk obstakels te worden opgeworpen om inwoners te interesseren voor de komende verkiezingen.'

Inwoners worden hierdoor volgens de burgemeester ook 'wellicht eerder aangespoord om te gaan stemmen tijdens de verkiezingen dan bij bordbusters die langs uitvalswegen staan, waarbij de posters niet leesbaar zijn.'

Bovendien blijven de plekken voor de aankondiging van andere evenementen op deze manier vrij en het is ook veiliger voor het verkeer omdat de nieuw aangewezen plekken voor de bordbusters op verkeersveilige plekken staan.

Met man en macht aan het werk

Bij het Huissense bedrijf dat de naamgever is van de bordbuster, zijn ze overigens met man en macht aan het werk om alle bordbusters gereed te maken. Want waar het bedrijf bij de landelijke verkiezingen vorig jaar nog vijftien gemeenten moest 'beborden' moeten nu ruim veertig gemeentes worden voorzien van borden.

Directeur Jacco Verhaaff: 'Landelijk is het ook makkelijker, want dan zijn posters van veel partijen gelijk, maar nu hebben plaatselijke afdelingen van landelijke partijen elk hun eigen poster.'

'Ach wij leveren weer voor Den Haag'

Verhaaff beklaagde zich onlangs over de lokale partij Lingewaard.NU die zijn eigen borden niet bij Bordbusters heeft besteld, maar bij een bedrijf uit Den Haag. Verhaaff: 'Lingewaard.NU staat voor lokaal ondernemen en dan bestellen ze dat in Den Haag.'

Toch relativeert de directeur zijn uitlating die hem ook alweer op de nodige kritiek kwam te staan. 'Ach, wij leveren weer de borden voor Den Haag. '

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Lingewaard

 • Nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen mogelijk al in 2023

  29 oktober 2020
  ELST - Rijnstate opent over drie jaar een nieuw ziekenhuis in Elst. Doel is om zorg in de regio Arnhem-Nijmegen een stuk toegankelijker te maken. Volgende maand behandelt de gemeente Overbetuwe de plannen. Is er vervolgens niemand die bezwaar heeft, dan opent het gebouw begin 2023 de deuren.
 • Oppositiepartijen SP, PvdA, GroenLinks en D66: meer betaalbare woningen in Lingewaard

  08 oktober 2020
  BEMMEL - De gemeenteraad van Lingewaard behandelt volgende week donderdag de Nota Wonen. In deze nota legt de raad onder meer vast welke woningen er de komende tien jaar gebouwd moeten worden. D66, GroenLinks, PvdA en SP willen dat er meer betaalbare woningen komen en doen daarom een aantal voorstellen.
 • Buurgemeente maakt bezwaar tegen Nijmeegse asowoningen

  14 november 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Lingewaard heeft bezwaren tegen de komst van vijf Skaeve Huse, in de volksmond ook wel asowoningen. Die woningen komen net over de gemeentegrens aan de Stationsstraat in Nijmegen. Er is inmiddels een bezwaarschrift ingediend.
 • SP vraagt aandacht voor giflozingen op rivieren

  08 juli 2019
  DOORNENBURG - De SP is vandaag met de actie Gifspot begonnen. De partij wil dat de overheid vaart maakt met een verbod op giftige benzeenlozingen op de Gelderse rivieren.
 • Wonen: welke beloftes doet Lingewaard?

  04 juni 2018
  BEMMEL - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • De meest toiletvriendelijke gemeente van ons land is Druten

  20 november 2020
  DRUTEN - Bij hoge nood moet je in Druten zijn. De Gelderse plaats is uitgeroepen tot de meest toiletvriendelijke gemeente van Nederland. Daar heeft de lokale politiek naar eigen zeggen hard voor geknokt.
 • Politiek buigt zich over babygrafjes naast kerkhof: 'Trauma waar Druten niet graag over praat’

  19 november 2020
  DRUTEN - In de volksmond werden ze ook wel ‘duveltjes’ genoemd: ongedoopte kinderen die niet op het katholieke kerkhof in Druten begraven mochten worden. Voor deze baby’s eisen twee inwoners nu na jaren eerherstel. De lokale politiek vindt het een mooi plan en wil met de hele gemeenteraad een bezoekje brengen aan de begraafplaats.
 • Arnhemse afvalman wil de Kamer in

  19 november 2020
  ARNHEM - In Arnhem en omstreken staat Martijn van Butselaar bekend als de afvalstrijder. Geen mogelijkheid laat hij onbenut om op social media zijn ongenoegen te uiten over zijn vervuilde stad door het in zijn ogen falende afvalbeleid. Nu wil de Ernummer naar Den Haag, met het Code Oranje van Richard de Mos.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend