Logo De Belofte

APELDOORN - Komt-ie over of niet? En hoe laag? Met die vraag staat raadslid Wim Willems van Lokaal Apeldoorn deze woensdagochtend in z'n tuin. Hij wil de inwoners van Apeldoorn laten horen hoe hard vliegtuiglawaai kan zijn. Omdat er sowieso al een Boeing 747 van Schiphol naar Twente Airport vliegt, wilde Willems regelen dat die dan ook over Apeldoorn zou vliegen. En liefst op 2700 meter. Want als de plannen voor Lelystad Airport doorgaan zouden er jaarlijks tienduizenden vliegtuigen op die hoogte over Gelderland vliegen. 

Maar Willems kreeg geen medewerking van KLM en de luchtverkeersleiding, zegt hij. En dus is het afwachten. Bij de gemeente Apeldoorn denken ze niet dat de Boeing over de stad komt. 'Wij hebben niks gehoord van KLM of een andere partij. En ik ga ervan uit dat ze ons wel op de hoogte zouden hebben gebracht, want dat is natuurlijk van belang voor onze inwoners.'

Geen vluchtplan

Maar bij de KLM gaven ze dinsdagmiddag aan dat ze nog helemaal geen vluchtplan hebben. En ze houden in het vaststellen van dat vluchtplan geen rekening met de wens van de gemeente Apeldoorn. 'Dat is een politieke besluitvorming', zegt Bastiaan Verweij van KLM. 'Wij moeten heel andere overwegingen maken. Veiligheid is natuurlijk eerste prioriteit en we kijken hoe het met het weer zit. In overleg met Luchtverkeersleiding Nederland maken we dan het vluchtplan. De vorige keer hebben we inderdaad over Apeldoorn gevlogen en ook op ongeveer 2700 meter hoogte, maar of dat nu weer zo is, kan ik echt nog niet zeggen.'

'Belevingsvlucht'

Bij het ministerie Infrastructuur en Waterschap zijn ze wel bezig om een 'belevingsvlucht' mogelijk te maken. 'Dat moet dan wel een zo realistisch mogelijke vlucht zijn', zegt Marianne Wuite van het ministerie. 'Dus dan ook met een toestel dat daadwerkelijk ook op Lelystad zou vliegen.'

Dat was ook de kritiek op het plan van Willems. Want een vliegtuig van het formaat Boeing 747 zou nooit landen op Lelystad. Willems ijverde al langer voor zo'n belevingsvlucht, maar dat kwam niet van de grond, zei hij.

Dat de berichten in de media over de Boeing dat idee hoger op de agenda hebben gezet bij het ministerie, vindt hij winst. Wanneer die testvlucht zou zijn, is nog niet duidelijk. 

Zie ook: 

Door: Saskia van Heijster

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend