Logo De Belofte

ARNHEM - De Bond van Wetsovertreders wil op 21 maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem. Er is echter één probleem, ze hebben zich niet op tijd ingeschreven. Hun naam kan daardoor niet in gebruik worden genomen.

De politieke partij van de bond zou BWO Lokaal moeten heten, met Jan Maarssen als lijsttrekker. BWO Lokaal wil in Arnhem een coalitie vormen met GroenLinks en PvdA. Er is alleen één probleem: partijen die mee willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen hadden zich voor 27 december 2017 in moeten schrijven, om zich met de naam van keuze te registeren. Dat heeft de partij niet gedaan. 'Ik was van plan om deze week even de Kiesraad te bellen', zegt Pieter Vleeming, die bij de partij betrokken is.

Begin februari moet de lijst met kandidaten ook bekend zijn bij de Kiesraad. Dat kan BWO Lokaal nog wel voor elkaar krijgen, maar de kans bestaat dat de naam voor de partij  'Lijst ....' wordt, zoals dat gaat bij partijen die zich te laat hebben geregistreerd: die worden dan slechts aangeduid met 'lijst''.

Veroordeeld?

De partij hoopt op 2 zetels, zegt Vleeming. Gezien de achtergrond van de partij komt al snel de vraag op of lijsttrekker Maarssen veroordeeld is voor een misdrijf. 'Nee, dat is hij niet', zegt Vleeming. 'Al onze fractieleden hebben een Verklaring Omtrent het Gedrag gekregen. Die krijg je niet als je de afgelopen 15 jaar bent veroordeeld voor een misdrijf.'

De partij wil in 12 gemeentes meedoen aan de verkiezingen, vooral in de gemeentes waar gevangenissen staan. Niet verwonderlijk, omdat de bond zich inzet voor (ex-)gedetineerden. Voor de politieke tak van de organisatie is dat niet anders. 'We willen dat ex-gedetineerden niet met een vuilniszak op straat worden gezet. Ook willen we controleren of het geld voor resocialisatie ook daadwerkelijk daar aan wordt uitgegeven.' Ook moet 50 procent van de bewakingscamera's uit de binnenstad worden weggehaald. De camera’s in het uitgangsgebied de korenmarkt mogen blijven hangen, aldus BWO Lokaal.

Mag je je nog verkiesbaar stellen na veroordeling?

Een strafblad is geen beletsel om je verkiesbaar te stellen. Zo keerde het Arnhemse voormalige raadslid Martin van Meurs terug naar de politiek nadat hij zijn celstraf voor het bezit van kinderporno had uitgezeten. Een rechter kan als bijkomende straf iemands passief kiesrecht ontnemen, waardoor die persoon zich niet meer verkiesbaar kan stellen. Dit kan alleen als de persoon in kwestie is veroordeeld tot een celstraf van minimaal één jaar. De rechter legt de aanvullende straf zelden op. Volgens het CBS waren er begin 2016 56 personen ontzet uit het kiesrecht 'vanwege de ernst van het door hen gepleegde delict'.

Mag je stemmen als je in de gevangenis zit?

Gedetineerden mogen ook stemmen, dat geldt ook voor tbs'ers. Wel gelden dezelfde regels voor een (mobiel) stembureau in de gevangenis. Zo moet het stembureau toegankelijk zijn voor alle burgers. De Kiesraad schrijft op haar website: 'Of gedetineerden in persoon kunnen stemmen in een stemlokaal of mobiel stembureau in hun penitentiaire inrichting of forensisch psychiatrisch centrum, is dus sterk afhankelijk van de concrete mogelijkheden die de desbetreffende instelling biedt.' Als een gedetineerde niet in de gevangenis kan stemmen, kan hij iemand anders machtigen om zijn of haar stem uit te brengen.

Reageren op dit bericht? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhemse treurwilg krijgt eigen naam 'voor meer boombenul'

  16 oktober 2019
  ARNHEM - 'Laura Victoria' heet ze sinds dinsdagmiddag; de treurwilg in het Arnhemse Lauwerspark. 'Deze boom is een boegbeeld van onze acties. Daarmee is de strijd begonnen', zegt Kristine Ram namens Behoud Bomen Arnhem, de actiegroep die de boom een naam gaf.
 • Invalide man geweerd uit café: 'Mogen mensen zonder benen niet naar binnen?'

  14 oktober 2019
  ARNHEM - De invalide Marco Simon moest zaterdagavond uitgaanscafé Bloopers op de Arnhemse Korenmarkt verlaten vanwege zijn rolstoel. Dat laat Mathijs Jonkers, die met hem op stap was, via Twitter weten. 'Mogen mensen zonder benen niet naar binnen bij een horecagelegenheid?'
 • Arnhem leent 1,5 miljoen euro voor restauratie Eusebiuskerk

  13 oktober 2019
  ARNHEM - De gemeente Arnhem verstrekt een lening van 1,5 miljoen euro voor nieuwe restauratiewerkzaamheden aan de Eusebiuskerk. Daarvoor moet de kerk onder meer worden verduurzaamd en beter toegankelijk gemaakt.
 • Arnhem wil meer controle op zorglocaties

  10 oktober 2019
  ARNHEM - Arnhem wil zich niet meer laten verrassen door nieuwe zorglocaties die zich in de stad vestigen. Dat liet wethouder Roeland van der Zee woensdagavond weten. In straten en buurten met teveel overlast, wil hij bovendien minder zorgcliënten plaatsen.
 • Biocentralebouwer toont brieven met hakenkruizen en nazi-citaten

  07 oktober 2019
  ARNHEM - Hakenkruizen, nazi-citaten en bedreigingen om deuren in te trappen en ruiten in te slaan: de bouwer van de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard ontving onlangs brieven met dergelijke teksten en symbolen. Voor aangifte ging dat niet ver genoeg. 'Blijkbaar moet er eerst een ruit worden ingegooid', reageert directeur Jan Lenstra.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend