Logo De Belofte

ARNHEM - De Bond van Wetsovertreders wil op 21 maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem. Er is echter één probleem, ze hebben zich niet op tijd ingeschreven. Hun naam kan daardoor niet in gebruik worden genomen.

De politieke partij van de bond zou BWO Lokaal moeten heten, met Jan Maarssen als lijsttrekker. BWO Lokaal wil in Arnhem een coalitie vormen met GroenLinks en PvdA. Er is alleen één probleem: partijen die mee willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen hadden zich voor 27 december 2017 in moeten schrijven, om zich met de naam van keuze te registeren. Dat heeft de partij niet gedaan. 'Ik was van plan om deze week even de Kiesraad te bellen', zegt Pieter Vleeming, die bij de partij betrokken is.

Begin februari moet de lijst met kandidaten ook bekend zijn bij de Kiesraad. Dat kan BWO Lokaal nog wel voor elkaar krijgen, maar de kans bestaat dat de naam voor de partij  'Lijst ....' wordt, zoals dat gaat bij partijen die zich te laat hebben geregistreerd: die worden dan slechts aangeduid met 'lijst''.

Veroordeeld?

De partij hoopt op 2 zetels, zegt Vleeming. Gezien de achtergrond van de partij komt al snel de vraag op of lijsttrekker Maarssen veroordeeld is voor een misdrijf. 'Nee, dat is hij niet', zegt Vleeming. 'Al onze fractieleden hebben een Verklaring Omtrent het Gedrag gekregen. Die krijg je niet als je de afgelopen 15 jaar bent veroordeeld voor een misdrijf.'

De partij wil in 12 gemeentes meedoen aan de verkiezingen, vooral in de gemeentes waar gevangenissen staan. Niet verwonderlijk, omdat de bond zich inzet voor (ex-)gedetineerden. Voor de politieke tak van de organisatie is dat niet anders. 'We willen dat ex-gedetineerden niet met een vuilniszak op straat worden gezet. Ook willen we controleren of het geld voor resocialisatie ook daadwerkelijk daar aan wordt uitgegeven.' Ook moet 50 procent van de bewakingscamera's uit de binnenstad worden weggehaald. De camera’s in het uitgangsgebied de korenmarkt mogen blijven hangen, aldus BWO Lokaal.

Mag je je nog verkiesbaar stellen na veroordeling?

Een strafblad is geen beletsel om je verkiesbaar te stellen. Zo keerde het Arnhemse voormalige raadslid Martin van Meurs terug naar de politiek nadat hij zijn celstraf voor het bezit van kinderporno had uitgezeten. Een rechter kan als bijkomende straf iemands passief kiesrecht ontnemen, waardoor die persoon zich niet meer verkiesbaar kan stellen. Dit kan alleen als de persoon in kwestie is veroordeeld tot een celstraf van minimaal één jaar. De rechter legt de aanvullende straf zelden op. Volgens het CBS waren er begin 2016 56 personen ontzet uit het kiesrecht 'vanwege de ernst van het door hen gepleegde delict'.

Mag je stemmen als je in de gevangenis zit?

Gedetineerden mogen ook stemmen, dat geldt ook voor tbs'ers. Wel gelden dezelfde regels voor een (mobiel) stembureau in de gevangenis. Zo moet het stembureau toegankelijk zijn voor alle burgers. De Kiesraad schrijft op haar website: 'Of gedetineerden in persoon kunnen stemmen in een stemlokaal of mobiel stembureau in hun penitentiaire inrichting of forensisch psychiatrisch centrum, is dus sterk afhankelijk van de concrete mogelijkheden die de desbetreffende instelling biedt.' Als een gedetineerde niet in de gevangenis kan stemmen, kan hij iemand anders machtigen om zijn of haar stem uit te brengen.

Reageren op dit bericht? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.
 • 'Meer mogelijkheden tot bijverdienen vanuit de bijstand'

  20 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemmers die in de bijstand zitten, moeten meer mogelijkheden krijgen om naast hun uitkering bij te kunnen verdienen. Dat vinden PvdA en GroenLinks. Die laatste partij stelde hier vragen over aan het college omdat onderzoek laat zien dat dit tot meer werk leidt.
 • Vraagtekens bij 'ondemocratische en ongrondwettelijke' noodverordening

  20 mei 2020
  ARNHEM - De noodverordeningen tijdens de coronacrisis worden niet door een gekozen parlement of gemeenteraad gecontroleerd. Ook zijn er strijdigheden met grondrechten. Dat stelt de Arnhemse fractie van D66, die bijval krijgt uit de gemeenteraad. Ze vragen burgemeester Ahmed Marcouch in actie te komen.
 • 'Poort wijd opengezet', er is onvoldoende grip op zorguitgaven

  18 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem heeft onvoldoende grip op onder meer de zorguitgaven, concluderen onderzoekers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Een gebrek aan visie en te weinig sturing zouden hier oorzaken van zijn. De poort voor professionals en aanbieders zou wijd open zijn gezet.

Overig verkiezingsnieuws

 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend