Logo De Belofte

ARNHEM - De Partij voor de Vrijheid (PVV) doet bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart in Gelderland alleen mee in Arnhem. Dat is vrijdagmorgen bekendgemaakt. Wie de PVV-lijsttrekker wordt in Arnhem, is nog niet bekend. Niet iedereen in de lokale politiek is blij met het meedoen van de PVV.

'Wie onze lijsttrekker wordt, daar komen we te zijner tijd mee naar buiten', zegt Marjolein Faber, fractievoorzitter van de PVV in Provinciale Staten.

De PVV had eerder dit jaar de ambitie om in zes Gelderse gemeenten mee te doen. Behalve Arnhem waren dat Tiel, Buren, Geldermalsen, Neerijnen en Maasdriel. Geldermalsen en Neerijnen worden overigens een gemeente.

'We vinden het geweldig om mee te doen'

'Wij vinden het geweldig om in de hoofdstad van Gelderland mee te doen', stelt Faber. Dat haar partij in de andere gemeenten niet meedoet, heeft volgens haar een duidelijke reden: 'We hebben niet voldoende geschikte kandidaten. Wel een paar toppers, maar die zaten verspreid.'

D66 is niet blij. 'Dat is slecht nieuws voor de stad, het gedachtegoed van Geert Wilders druist in tegen alles waar D66 voor staat', reageert  fractievoorzitter Sabine Andeweg. 'De politiek van de PVV is vijandig tegenover een groot deel van de Arnhemmers. Arnhem is een stad van en voor alle Arnhemmers.'

'Iedereen zou zich een keer verkiesbaar moeten stellen in ons land, zodat je een steentje bijdraagt', reageert wethouder in Arnhem en plaatselijk leider van de SP Gerrie Elfrink. 'Dat ik het niet eens ben met het verhaal van de partij van Wilders is een tweede.'  

Vertrouwen bij PvdA

Elfrink zegt de deelname van de PVV niet te vrezen. 'We hebben in Arnhem al veel bereikt, maar er is nog veel te doen.'

De PvdA in Arnhem ziet de verkiezingen met vertrouwen tegemoet, laat fractieleider Martien Louwers weten. 'Dat de PVV zou meedoen, was eigenlijk geen verrassing. De PvdA en de PVV verschillen op veel onderwerpen van elkaar. Het wordt een mooie verkiezingsstrijd.' 

Bij de laatste Kamerverkiezingen kreeg de PVV in Arnhem 12 procent van de stemmen en werd daarmee de vierde partij.

Zie ook: PVV wil in zes Gelderse gemeenten meedoen

Reageren op dit bericht? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhemse treurwilg krijgt eigen naam 'voor meer boombenul'

  16 oktober 2019
  ARNHEM - 'Laura Victoria' heet ze sinds dinsdagmiddag; de treurwilg in het Arnhemse Lauwerspark. 'Deze boom is een boegbeeld van onze acties. Daarmee is de strijd begonnen', zegt Kristine Ram namens Behoud Bomen Arnhem, de actiegroep die de boom een naam gaf.
 • Invalide man geweerd uit café: 'Mogen mensen zonder benen niet naar binnen?'

  14 oktober 2019
  ARNHEM - De invalide Marco Simon moest zaterdagavond uitgaanscafé Bloopers op de Arnhemse Korenmarkt verlaten vanwege zijn rolstoel. Dat laat Mathijs Jonkers, die met hem op stap was, via Twitter weten. 'Mogen mensen zonder benen niet naar binnen bij een horecagelegenheid?'
 • Arnhem leent 1,5 miljoen euro voor restauratie Eusebiuskerk

  13 oktober 2019
  ARNHEM - De gemeente Arnhem verstrekt een lening van 1,5 miljoen euro voor nieuwe restauratiewerkzaamheden aan de Eusebiuskerk. Daarvoor moet de kerk onder meer worden verduurzaamd en beter toegankelijk gemaakt.
 • Arnhem wil meer controle op zorglocaties

  10 oktober 2019
  ARNHEM - Arnhem wil zich niet meer laten verrassen door nieuwe zorglocaties die zich in de stad vestigen. Dat liet wethouder Roeland van der Zee woensdagavond weten. In straten en buurten met teveel overlast, wil hij bovendien minder zorgcliënten plaatsen.
 • Biocentralebouwer toont brieven met hakenkruizen en nazi-citaten

  07 oktober 2019
  ARNHEM - Hakenkruizen, nazi-citaten en bedreigingen om deuren in te trappen en ruiten in te slaan: de bouwer van de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard ontving onlangs brieven met dergelijke teksten en symbolen. Voor aangifte ging dat niet ver genoeg. 'Blijkbaar moet er eerst een ruit worden ingegooid', reageert directeur Jan Lenstra.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend