Logo De Belofte

ARNHEM - De Partij voor de Vrijheid (PVV) doet bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart in Gelderland alleen mee in Arnhem. Dat is vrijdagmorgen bekendgemaakt. Wie de PVV-lijsttrekker wordt in Arnhem, is nog niet bekend. Niet iedereen in de lokale politiek is blij met het meedoen van de PVV.

'Wie onze lijsttrekker wordt, daar komen we te zijner tijd mee naar buiten', zegt Marjolein Faber, fractievoorzitter van de PVV in Provinciale Staten.

De PVV had eerder dit jaar de ambitie om in zes Gelderse gemeenten mee te doen. Behalve Arnhem waren dat Tiel, Buren, Geldermalsen, Neerijnen en Maasdriel. Geldermalsen en Neerijnen worden overigens een gemeente.

'We vinden het geweldig om mee te doen'

'Wij vinden het geweldig om in de hoofdstad van Gelderland mee te doen', stelt Faber. Dat haar partij in de andere gemeenten niet meedoet, heeft volgens haar een duidelijke reden: 'We hebben niet voldoende geschikte kandidaten. Wel een paar toppers, maar die zaten verspreid.'

D66 is niet blij. 'Dat is slecht nieuws voor de stad, het gedachtegoed van Geert Wilders druist in tegen alles waar D66 voor staat', reageert  fractievoorzitter Sabine Andeweg. 'De politiek van de PVV is vijandig tegenover een groot deel van de Arnhemmers. Arnhem is een stad van en voor alle Arnhemmers.'

'Iedereen zou zich een keer verkiesbaar moeten stellen in ons land, zodat je een steentje bijdraagt', reageert wethouder in Arnhem en plaatselijk leider van de SP Gerrie Elfrink. 'Dat ik het niet eens ben met het verhaal van de partij van Wilders is een tweede.'  

Vertrouwen bij PvdA

Elfrink zegt de deelname van de PVV niet te vrezen. 'We hebben in Arnhem al veel bereikt, maar er is nog veel te doen.'

De PvdA in Arnhem ziet de verkiezingen met vertrouwen tegemoet, laat fractieleider Martien Louwers weten. 'Dat de PVV zou meedoen, was eigenlijk geen verrassing. De PvdA en de PVV verschillen op veel onderwerpen van elkaar. Het wordt een mooie verkiezingsstrijd.' 

Bij de laatste Kamerverkiezingen kreeg de PVV in Arnhem 12 procent van de stemmen en werd daarmee de vierde partij.

Zie ook: PVV wil in zes Gelderse gemeenten meedoen

Reageren op dit bericht? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.
 • 'Meer mogelijkheden tot bijverdienen vanuit de bijstand'

  20 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemmers die in de bijstand zitten, moeten meer mogelijkheden krijgen om naast hun uitkering bij te kunnen verdienen. Dat vinden PvdA en GroenLinks. Die laatste partij stelde hier vragen over aan het college omdat onderzoek laat zien dat dit tot meer werk leidt.
 • Vraagtekens bij 'ondemocratische en ongrondwettelijke' noodverordening

  20 mei 2020
  ARNHEM - De noodverordeningen tijdens de coronacrisis worden niet door een gekozen parlement of gemeenteraad gecontroleerd. Ook zijn er strijdigheden met grondrechten. Dat stelt de Arnhemse fractie van D66, die bijval krijgt uit de gemeenteraad. Ze vragen burgemeester Ahmed Marcouch in actie te komen.
 • 'Poort wijd opengezet', er is onvoldoende grip op zorguitgaven

  18 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem heeft onvoldoende grip op onder meer de zorguitgaven, concluderen onderzoekers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Een gebrek aan visie en te weinig sturing zouden hier oorzaken van zijn. De poort voor professionals en aanbieders zou wijd open zijn gezet.

Overig verkiezingsnieuws

 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend