Logo De Belofte

NIJMEGEN - Hubert Bruls mag nog zes jaar burgemeester van Nijmegen zijn. Daar heeft de gemeenteraad woensdagavond in beslotenheid een knoop over doorgehakt.

Het waren zes intensieve jaren als burgemeester van Nijmegen. Op 2 maart 2012 werd hij door de gemeenteraad van Nijmegen voorgedragen als nieuwe burgemeester, als opvolger van Thom de Graaf. De toen 46-jarige CDA-er had de tranen in zijn ogen en was door emoties overmand toen hij hoorde dat hij was voorgedragen als burgemeester van de Waalstad.

Bruls (6 februari 1966) woonde ruim 21 jaar in die stad, waar hij studeerde en wethouder was. Voor hij burgemeester van Nijmegen werd was hij de eerste burger van Venlo. Nijmegen is over het algemeen blij met de burgervader die zo van 'zijn' stad houdt. Zoals hij tijdens de Giro d'Italia zei: 'Als burgemeester geniet ik er nu van dat mijn bruggen, mijn stad en mijn mensen zo mooi in beeld zijn.'

Varkenskop

Toch maakte Bruls niet overal vrienden. Ferm optreden en een scherpe tong zorgen wel eens voor problemen. In de gemeenteraad zie je politci wel eens met hun ogen rollen of zelfs schrikken als hij fel uit de hoek komt. Onder de NEC-aanhang maakte hij geen vrienden.

In aanloop naar de sluiting van supporterscafé Goffertzicht legden onbekenden een varkenskop voor de woning van Bruls neer. Kort daarop werden op drie plaatsen in de straat waar hij woont beveilgingscamera's opgehangen.

Vorige maand nog verscheen er een petitie online waarin NEC-supporters duidelijk maken dat ze Bruls graag zien vertrekken. De burgervader bleek niet echt onder de indruk van de petitie. 'Iedereen mag zijn mening hebben', zei zijn woordvoerder.

Aangifte

Bruls kreeg het ook aan de stok met Geert Wilders. De burgemeester ging voorop in een stoet mensen om aangifte tegen de PVV-voorman te doen naar aanleiding van zijn 'minder Marokkanen-uitspraak'.

Wilders-aanhangers deden daarop aangifte tegen Bruls omdat hij misbruik van zijn positie als burgemeester zou hebben gemaakt. Vanuit Nijmegen kwamen in maart 2014 de meeste aangiftes, in totaal zo'n 500.

Geel kippenpak

Bruls is ook de burgemeester van imposante omvang die niet te beroerd is om in een geel kippenpak carnaval in de stad mee te vieren en zonder enige twijfel 3000 asielzoekers op te vangen in een tentenkamp in Heumensoord. Diezelfde Bruls werd boos op het COA toen hij meende dat de vluchtelingenorganisatie criminele asielzoekers 'rondpompt'. En toen de Tweede Kamerverkiezingen in maart van dit jaar een puinhoop werden putte de eerste burger zich uit in sorry's.

Nu de gemeenteraad met Bruls door wil zal deze een aanbeveling naar de commissaris van de Koning sturen. De commissaris adviseert de minister van BZK over de aanbeveling van de gemeenteraad. Daarop beslist de minister en draagt de burgemeester voor herbenoeming voor bij Zijne Majesteit de Koning.

Twitterbericht van een NEC-aanhanger die duidelijk geen Bruls-fan is:

Reageren op dit bericht? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.
 • Nijmegen ziet niets in afsluiten straten voor vakantie vieren

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college ziet niets in het organiseren van vakantiestraten in de Waalstad. Het voorstel daartoe kwam van coalitiepartij D66 die elders in het land soortgelijke initiatieven ziet. Maar het college noemt het in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de bewoners zelf en niet van de gemeente om hun vakantie vorm te geven.
 • Bruls: ‘Start verkoop legale wiet kan wel tot 2022 duren’

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het kan wel tot 2022 duren voordat er daadwerkelijk gestart wordt met de verkoop van softdrugs van officieel vergunde telers in het kader van het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Het ‘wietexperiment’ duurt minimaal vier jaar en wordt naast Nijmegen ook uitgevoerd in Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Tilburg en Zaanstad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend