Logo De Belofte

NIJMEGEN - Hubert Bruls mag nog zes jaar burgemeester van Nijmegen zijn. Daar heeft de gemeenteraad woensdagavond in beslotenheid een knoop over doorgehakt.

Het waren zes intensieve jaren als burgemeester van Nijmegen. Op 2 maart 2012 werd hij door de gemeenteraad van Nijmegen voorgedragen als nieuwe burgemeester, als opvolger van Thom de Graaf. De toen 46-jarige CDA-er had de tranen in zijn ogen en was door emoties overmand toen hij hoorde dat hij was voorgedragen als burgemeester van de Waalstad.

Bruls (6 februari 1966) woonde ruim 21 jaar in die stad, waar hij studeerde en wethouder was. Voor hij burgemeester van Nijmegen werd was hij de eerste burger van Venlo. Nijmegen is over het algemeen blij met de burgervader die zo van 'zijn' stad houdt. Zoals hij tijdens de Giro d'Italia zei: 'Als burgemeester geniet ik er nu van dat mijn bruggen, mijn stad en mijn mensen zo mooi in beeld zijn.'

Varkenskop

Toch maakte Bruls niet overal vrienden. Ferm optreden en een scherpe tong zorgen wel eens voor problemen. In de gemeenteraad zie je politci wel eens met hun ogen rollen of zelfs schrikken als hij fel uit de hoek komt. Onder de NEC-aanhang maakte hij geen vrienden.

In aanloop naar de sluiting van supporterscafé Goffertzicht legden onbekenden een varkenskop voor de woning van Bruls neer. Kort daarop werden op drie plaatsen in de straat waar hij woont beveilgingscamera's opgehangen.

Vorige maand nog verscheen er een petitie online waarin NEC-supporters duidelijk maken dat ze Bruls graag zien vertrekken. De burgervader bleek niet echt onder de indruk van de petitie. 'Iedereen mag zijn mening hebben', zei zijn woordvoerder.

Aangifte

Bruls kreeg het ook aan de stok met Geert Wilders. De burgemeester ging voorop in een stoet mensen om aangifte tegen de PVV-voorman te doen naar aanleiding van zijn 'minder Marokkanen-uitspraak'.

Wilders-aanhangers deden daarop aangifte tegen Bruls omdat hij misbruik van zijn positie als burgemeester zou hebben gemaakt. Vanuit Nijmegen kwamen in maart 2014 de meeste aangiftes, in totaal zo'n 500.

Geel kippenpak

Bruls is ook de burgemeester van imposante omvang die niet te beroerd is om in een geel kippenpak carnaval in de stad mee te vieren en zonder enige twijfel 3000 asielzoekers op te vangen in een tentenkamp in Heumensoord. Diezelfde Bruls werd boos op het COA toen hij meende dat de vluchtelingenorganisatie criminele asielzoekers 'rondpompt'. En toen de Tweede Kamerverkiezingen in maart van dit jaar een puinhoop werden putte de eerste burger zich uit in sorry's.

Nu de gemeenteraad met Bruls door wil zal deze een aanbeveling naar de commissaris van de Koning sturen. De commissaris adviseert de minister van BZK over de aanbeveling van de gemeenteraad. Daarop beslist de minister en draagt de burgemeester voor herbenoeming voor bij Zijne Majesteit de Koning.

Twitterbericht van een NEC-aanhanger die duidelijk geen Bruls-fan is:

Reageren op dit bericht? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Bezuinigingen Nijmegen 'minder erg dan verwacht'

  08 oktober 2019
  NIJMEGEN - De bezuinigingen die Nijmegen de komende jaren moet doorvoeren vallen enkele miljoenen lager uit dan het college deze zomer dacht. Het gaat om een tekort van 8,3 miljoen euro in plaats van ruim 11 miljoen euro in 2023. Dat blijkt uit de stadsbegroting die het college heeft gepresenteerd.
 • Nijmegen ziet vuurwerkverbod niet zitten

  02 oktober 2019
  NIJMEGEN - Een algeheel vuurwerkverbod zit er ook dit jaar niet in voor Nijmegen. Tot die conclusie komt de gemeenteraad na een peiling onder Nijmegenaren. Die peiling wam er op verzoek van GroenLinks en de Partij voor de Dieren, beiden groot voorstander van een vuurwerkverbod.
 • Busrit wordt duurder voor 65-plussers in Nijmegen

  01 oktober 2019
  NIJMEGEN - Voor 65-plussers in Nijmegen wordt de bus pakken duurder. Het is een gevolg van gemeentelijk beleid dat ervoor moet zorgen het openbaar vervoer ook toegankelijk is voor mensen die minder geld te besteden hebben.
 • Nijmegen mag 62 populieren kappen: 'Dit is het failliet van de participatiecultuur'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen mag 62 Italiaanse populieren langs de Industrieweg kappen. Dat heeft de Raad van State besloten. Bewoner van Nijmegen-West, Michiel de Wit, wilde dat koste wat het kost voorkomen.
 • 'Bewoning Oostkanaaldijk Nijmegen botst niet met industrie'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - Wonen aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen botst niet de nabijgelegen industrie. Dat schrijft het college aan de raad over de woonboten die daar liggen. Legalisatie heeft volgens het college geen consequenties voor de bedrijven en er geldt een aanvaardbaar woon- en leefklimaat voor de bewoners van de boten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Burgemeester Lingewaard sluit ene na andere drugspand

  16 oktober 2019
  HUISSEN - Burgemeester Josan Meijers van de gemeente Lingewaard heeft opnieuw opdracht gegeven tot het sluiten van een drugspand. Ditmaal gaat het om een restaurant en een bovenwoning in de Vierakkerstraat 38 in Huissen. Begin september ontdekte de politie dat er wiet gekweekt werd.
 • Buurt wil uitbreiding van Almende College in Silvolde voorkomen

  16 oktober 2019
  SILVOLDE - Buurtbewoners van het Almende College in Silvolde willen dat de nieuwbouw van de school op die locatie wordt opgeschort. Dinsdag was er een zitting bij de Raad van State in Den Haag, waarbij omwonenden onder meer hun zorg uitspraken over mogelijke verkeersproblematiek.
 • Arnhemse treurwilg krijgt eigen naam 'voor meer boombenul'

  16 oktober 2019
  ARNHEM - 'Laura Victoria' heet ze sinds dinsdagmiddag; de treurwilg in het Arnhemse Lauwerspark. 'Deze boom is een boegbeeld van onze acties. Daarmee is de strijd begonnen', zegt Kristine Ram namens Behoud Bomen Arnhem, de actiegroep die de boom een naam gaf.
 • Begroting Ede: 'Tekort op zorg blijft aandachtspunt'

  16 oktober 2019
  EDE - Het proces om te komen tot een begroting met een financieel duurzaam perspectief was niet eenvoudig volgens wethouder financiën Leon Meijer.
 • Gemeente Rheden heft relatief lage toeristenbelasting

  16 oktober 2019
  DE STEEG - Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Rheden betalen een relatief lage toeristenbelasting. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van €1,17. Dit is nog wel een groei van 2,6% ten opzichte van vorig jaar toen de toeslag nog €1,14 per nacht was.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend