Logo De Belofte

HEERDE - Erken je fouten als overheid en misschien is het beter om een luchthaven in de Noordzee te bouwen: dat vindt Fred de Graaf, sinds kort waarnemend burgemeester in Heerde.

De Graaf volgde een maand geleden Inez Pijnenburg op die stopte als burgemeester van Heerde. 'Het is een mooi beroep. Ik heb er bewust voor gekozen op mijn 31ste en ik hoop volgend jaar 68 te worden.' Hiervoor was De Graaf onder meer voorzitter in de Eerste Kamer en burgemeester van Apeldoorn.  

Zijn nieuwe kamer in het gemeentehuis van Heerde heeft hij inmiddels in gebruik genomen. Landelijk is afgesproken dat burgemeestersvacatures pas ingevuld gaan worden na de verkiezingen van maart 2018. Het betekent dus dat De Graaf tot ver in 2018 waarnemer blijft in Heerde. 

Een van de grensoverstijgende dossiers die op het bordje ligt van de burgemeester zijn de laagvliegroutes boven de Veluwe. Vliegveld Lelystad breidt vanaf april 2019 uit en dit jaar werd duidelijk dat het alleen kan als er lang laag gevlogen wordt.

Mensen maken zich zorgen over de overlast en voeren actie. De gemeente Heerde krijgt een route over het gebied heen en heeft zich er sterk tegen uitgesproken. 'We kunnen het onze inwoners niet aandoen dat ze met onaanvaardbare hinder te maken krijgen. Dat kan echt niet. Dat moet anders.'

Stijgende verbazing

Jarenlang was hij senator en voorzitter van de Eerste Kamer en daarom kent hij de Haagse politieke mores goed. Met stijgende verbazing heeft hij de berichtgeving rondom de routes de afgelopen maanden gevolgd.

'Op het moment dat de discussie op zijn hoogtepunt is, blijkt er nog ruimte te zijn op Schiphol om te groeien. Niemand heeft mij uit kunnen leggen hoe dat kan. De directeur van Schiphol vertrekt. De vorige staatssecretaris wordt met berichten naar de Kamer gestuurd die niet volledig klopten. Dat is vervolgens weer ontdekt door een actiegroep in Overijssel', analyseert hij de ontstane situatie. 'En dat wordt dan een soort moddergevecht tussen Den Haag en lokale en provinciale overheden. Waar het gaat stranden weet ik niet.' 

Luister het interview met Fred de Graaf terug:

Luchthaven in zee

Waar hij zich vooral over opwindt is dat er niet geluisterd wordt naar burgers. 'Als een besluit fout is, moet je erop terugkomen. Dat is het probleem van de overheid. Erken dat je fouten maakt.' 

Volgens De Graaf kan een andere optie van een luchthaven op het water altijd bekeken worden. 'Jaren geleden is er gesproken over een luchthaven in de Noordzee. Misschien is dat niet zo gek. Het gebeurt op andere plekken ook.' 

'Dat kost veel geld, maar geld mag nooit een reden zijn om mensen te belasten met geluidshinder van vliegtuigen. Want uiteindelijk gaat dat aanzienlijk meer geld kosten aan ziekte en ellende en gedoe. Dus ja, dat wordt een vechtpartij, helaas.'

Zie ook:

Door: Ruben van der Scheer

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Woede om zorgplan Apeldoorn: 'Jeugd is een product met een prijskaartje'

  15 november 2019
  APELDOORN - Apeldoorn gaat mensen meer inzicht geven in de kosten van de jeugdzorg, om zo bewustzijn te creëren over de uitgaven die de gemeente Apeldoorn heeft. Het leidt tot veel boosheid: 'Dit kost jij dus, zeggen we hiermee.'
 • Ongenoegen over Apeldoornse begroting

  15 november 2019
  APELDOORN - 'Uniek' wordt het in de wandelgangen van het Apeldoornse stadhuis genoemd: een begroting die vrijwel alleen door de coalitie gesteund wordt. 'Zelfs de SGP stemde tegen', klonk het. Wethouder Detlev Cziesso geeft ruiterlijk toe: 'Dit is niet één van mijn betere begrotingen'.
 • Een lange zit, maar Apeldoorn heeft een begroting voor de komende jaren

  15 november 2019
  APELDOORN - Meer dan 400 kantjes telt de begroting in Apeldoorn. Daarbij kwamen donderdag bijna twintig amendementen die waren ingediend. Eensgezindheid was ver te zoeken: Apeldoorn heeft een begroting, maar het college kreeg van de oppositie amper steun voor haar plannen.
 • Apeldoorn behoudt bijdrage 'vrijwillige' pgb, maar gaat toch snijden

  14 november 2019
  APELDOORN - De gemeente Apeldoorn gaat voorlopig niet bezuinigen op een deel van de persoonsgebonden budgetten (pgb). Dat werd donderdag besloten tijdens het vaststellen van de begroting voor de komende jaren. Maar is de kou daarmee uit de lucht?
 • LEESTIP | Wie bepaalt wie er mag meepraten over Zwarte Piet?

  08 november 2019
  APELDOORN - De kleur van Zwarte Piet afdwingen via de rechter, dat wordt 'm niet. Ook een petitie vóór Zwarte Piet, die donderdagavond werd aangeboden aan de burgemeester van Apeldoorn, zal niets veranderen aan de vorm van de intocht. De overhandiging van duizenden handtekeningen legde wel een interessant vraagstuk bloot: wie bepaalt wie wel en niet mag meepraten?

Het laatste nieuws uit Heerde

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend