Logo De Belofte

ARNHEM - Het college van Arnhem heeft een lastige avond voor de boeg. Er is een extra raadsvergadering over de rotte bestuurscultuur op het stadhuis en van de oppositie moet het college van burgemeester en wethouders met de billen bloot.

Hoogleraar Paul Frissen onderzocht in opdracht van de raad hoe het kan dat de afgelopen jaren vier wethouders opstapten en twee colleges ploften. Zijn conclusies zijn niet mals: de raad heeft haar rol niet goed uitgevoerd door het college te veel speelruimte te geven. Het college zelf zou te autonoom opereren.

Straatvechten

Frissen stelt verder dat de verhoudingen verziekt zijn. In het rapport spreekt hij van intimidatie, doelen die de middelen heiligen, altijd gelijk hebben, voldongen feiten en 'straatvechten'.

De gemeenteraad heeft in een eerste debat de uitkomsten serieus genomen en naar de eigen rol gekeken. De reactie van het college viel verkeerd bij de gemeenteraad. Het college wil namelijk zélf onderzoek doen of de bevindingen van Frisser kloppen.

Wethouders aan de tand gevoeld

De gemeenteraad wil daarom een extra raadsvergadering vanavond. Deze is aangevraagd door de oppositiepartijen PvdA, VVD, GroenLinks ChristenUnie, Arnhem Centraal en de Partij voor de Dieren.

Zij willen de wethouders persoonlijk aan de tand voelen over hun visie op die rotte bestuurscultuur van intimidatie en straatvechten.

Zie ook: Brief over verziekte cultuur valt totaal verkeerd bij Arnhemse oppositie

Reageren op dit bericht? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Kritiek op nieuw parkeerbeleid in Doetinchem: 'Niet goed voor het imago'

  14 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast voert de gemeente ook betaald parkeren in de avonduren in.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
 • Lachgas in de ban in Tiel

  14 oktober 2019
  TIEL - 'Het is afgelopen met lachgas in de binnenstad', oppert Tielse burgemeester Hans Beenakker. Woensdagavond besluit de gemeenteraad of het goedje definitief in de ban wordt gedaan.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend